Sök
Sony Ericsson Z1010

Sony Ericsson Z1010

Kompetent tungviktare

2004-08-13

Testarna anser att Sony Ericssons nya 3G-telefon är stor och tung men att den också har en hel del innanför skalet. Det är tydligt att man har satsat på 3G-egenskaperna.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 7/10 "Bra skärm"
Mobil 72/100 "Den just nu bästa 3G telefonen"
Xonio 70/100 "Qualitativ eher mittelmässige Kamera"
Areamobile 70/100 "Erstklassige Ausdauer"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att mobilen är ovanligt stor och tung, men påpekar också att detta generellt är fallet för 3G-mobiler. Som mobil anser man att den fungerar bra, ljudkvaliteten är mycket bra och menyerna är logiska. Kameran har en stor nackdel då den sitter på undersidan av mobilen och det är lätt att få fingrarna framför linsen. Bilderna är en aning gryniga när man tittar på dem i dator. Testarna anser samstämmigt att detta är den mest genomtänkta 3G-mobil man sett, men en testare påpekar att även 3G-mobiler borde bli mindre och billigare för att slå igenom.

M3

"Bra skärm"

Open_showing_videocall

M3 påpekar att 3G-telefonerna är större än gsm-telefonerna och det är bara att gilla läget. Det gör att denna telefon knappast är bekväm att ha i fickan. Funktionsmässigt är den välutrustad och bildskärmen är mycket bra och är också telefonens största tillgång, menar testaren. Den yttre bildskärmen visar gråskalor och kunde gärna ha fått vara både större och bättre. Menysystemet är detsamma som använts i de senaste modellerna från Sony Ericsson och här har man inget att klaga på, anser testaren. Jämfört med andra 3G-telefoner man testat är denna överlägset bäst. Man navigerar med hjälp av en liten styrplatta där knappen man väljer med är en aning liten. Att bläddra runt bland menyerna kan vara frustrerande då det är lätt att komma åt fel knappar, påpekar testaren. De som har mest nytta av denna telefon är antagligen de som är mycket på resande fot. Överföringshastigheten för data (ca 300 kb/s i test), priset samt att telefonen har mycket goda synkmöjligheter mot marknadens stora kalenderprogram gör att det snarare är affärsfolket som bör vara intresserade av denna produkt, menar testaren vidare. 3G-telefoner behöver dock bli både mindre och billigare än så här, blir omdömet.

Källa: M3 nr 5 2004
Mobil nr 5 2004
Till Xonios hemsida
TIll Areamobiles hemsida

Mobil

"Den just nu bästa 3G telefonen"

Mobil tycker att det är en miss att placera kameran på baksidan av telefonens bottenplatta. Det är lätt att få handen i vägen för linsen och eftersom skärmen viker sig inåt när man skall fotografera eller filma så måste man huka under telefonen och titta snett uppåt när man skall fotografera eller filma, något som är riktigt dåligt. Dock känns telefonen som den mest genomtänkta 3G-mobilen just nu, anser testaren. Knapparna är tydliga och svarar snabbt. Videosamtalet håller samma kvalitet som andra mobiler, inga problem att se den man talar med men bilden är pixlig, ljudet släpar efter och vrider man telefonen ser personen i andra änden inte mer än ett blurr. Ljudet sticker dock ut som bra, anser testaren. Bildkvaliteten i kameran är bra och slår många andra kameramobiler när man tittar på dem i dator. De är dock mycket bättre i telefonen, skärmen håller hög klass, menar testaren vidare. Att ringa med mobilen går utmärkt eftersom ljudet håller toppklass. Mejlhanteringen är mycket smidig menar Mobil.

Xonio

"Qualitativ eher mittelmässige Kamera"

Closed_showibng_standby_dis

Xonio menar att design och vikt lämnar plats för förbättringar. Den stora färgdisplayen fungerar bra, och att ha två olika kameror är även det bra anser testaren. Videokommunikationen sker med 64 kb/s vilket inte är alltför snabbt men det ger ändå en bra bild. Testaren anser att telefonen är något stor, men å andra sidan har man stoppat i en hel del funktioner i telefonen också vilket kanske motiverar storleken. Man är mycket positivt inställd till den stora färgdisplayen vilken är utmärkt. Dessutom anser testaren att det är mycket bra med två olika kameror där den yttre används för foton och videoklipp och den inre används för videokonferenser.

Areamobile

"Erstklassige Ausdauer"

Areamobile anser att telefonen är överraskande stor. Placeringen av kameran på den nedre delen av telefonen är en aning olyckligt eftersom det är lätt att placera fingret framför linsen anser testaren. Vidare anser man att displayen visserligen är bra, men att den inte fungerar när man står i direkt solljus. En transreflektiv display hade varit behövlig, menar testaren. När man testar mobilens videokamera begränsas videoklippen till 10 sekunder och blir ryckiga med ca 12 bilder per sekund vilket är lite synd, men ungefär vad man kan vänta sig. När det gäller ljudet har tillverkaren inget att skämmas för eftersom det är i toppklass, anser testaren.

Cirkapris: 7500 kronor

Produktfakta: Sony Ericsson Z1010 är en 3G-mobil som har dimensionerna 99x55x29 mm och en vikt på 144 g. Den har en intern TFT-skärm med 176x220 punkters display som kan hantera 65536 färger samt en yttre skärm i svartvitt med 101x80 pixlar. Taltiden är 11,5 timmar i gsm-nätet, 11,5 timmars röstsamtal i 3G-nätet samt 2,5 timmar för videosamtal. Standbytiden är 295 timmar i gsm-nätet och i 3G-nätet. Mobiltelefonen hanterar wap 2.0 med xhtml-stöd samt bluetooth och IR. Telefonen har polyfona ringsignaler med 72 kanalers ljud. Befintliga Internet- och datafunktioner är gprs och UTMS samt chtml. Anslutning till pc/mac sker via bluetooth, IR och datakabel. Röststyrning finns till alla kontakter. Telefonboken rymmer upp till 510 kontakter med fyra nummer, mejladresser och fysiska adresser. SAR-värde är 1,41 W/kg. Telefonen har spelet Q-bert, fler finns att ladda ner. Mobilen har två kameror, en för videotelefoni och en VGA-kamera för video och digitalbilder. Den maximala upplösningen är 640x480 pixlar. Telefonen har 36 MB internminne, plats för minneskort (Memorystick duo), mms, e-post (pop3 och imap4), att-göra-lista (upp till 30 poster), timer, kodminne, kalender, telefonbok, högtalartelefon, räknare, klocka, uppgifter, tidtagarur, alarmklocka, konferenssamtal, kontakter, dynamiskt minne samt skicka och ta emot visitkort. Tillgängliga tillbehör är stereoheadset, bordsställ, reseladdare, bluetooth-handsfree, USB-kablage, bluetoothstyrd leksaksbil. Uttag för extern antenn finns.

Modell: Sony Ericsson Z1010