Sök

Bli ett proffs på att recensera

Testpilotsguide

Recensioner i olika format

Oavsett i vilken kanal du publicerar din textrecension så finns det några guldkorn att ta med sig. Berätta på ett tydligt sätt vad som fungerar bra med produkten och om någonting kan utvecklas. Sammanfatta recensionen i totalt 3-4 meningar för att få med fler delar av din reflektion, men undvik att skriva en hel uppsats på ämnet. Avsluta alltid med att berätta att du testar produkten på uppdrag av Smartson och om du har fått, köpt eller lånat produkten under testperioden.


4 delar att ta med i din recension

Design konstruktion, färg, form, ergonomi, användarvänlighet
Kvalitet material, hållbarhet, montering
Kapacitet resultat, precision, snabbhet, volym
Funktioner användningsområden, uppfylls förväntningarna
Att dela en recension med video är väldigt populärt bland tittarna. Du kan med video guida, unboxa, visa exempel och förklara hur produkten fungerar. Variera gärna - vi vill både se dig framför kameran när du berättar om produkten, och se produkten när du eller någon annan använder den. Berätta i videon att du testar produkten på uppdrag av Smartson och om du har fått, köpt eller lånat produkten under testperioden.5 tips för din videorecension

  1. Ljus - stå gärna i dagsljus men undvik bländande solljus
  2. Ljud - stäng av bakgrundsljud och musik, vi vill höra dina ord klart och tydligt
  3. Ha kul! Kanske är du mer avslappnad om du promenerar runt medan du filmar dig själv?
  4. Hoppa över filter, grafik och texter - det blir knepigt för oss att klippa ihop din video med andra videoklipp om det är filter och texter i videon.
  5. Smartson testpilot - Berätta att du deltar som testpilot via Smartson och har fått, köpt eller lånat produkten under testet.

Finns det något roligare än att dela sin upplevelse med andra? I sociala medier kan du dela texter, bilder och videos. Hur ser produkten ut hemma hos dig? Dubbelkolla i instruktionsmejlet du får från Smartson om några specifika hashtags ska användas. Här är det väldigt viktigt med tydligheten - skriv alltid att du testar produkten på uppdrag av Smartson och om du har fått, köpt eller lånat produkten under testet. På så sätt följer vi marknadsföringslagen på rätt sätt.
Ibland får du i uppdrag att recensera produkten både via Smartsons utvärderingsformulär och på externa recensionssidor. De externa sidorna kan vara återförsäljare, prisagenter eller hos tillverkaren själv. Här är ditt uppdrag att skriva på ett utförligt och ärligt sätt med ett väl avvägt betyg. Använd de recensionslänkar som skickas ut i instruktionsmejlet från Smartson. Kom ihåg att ange att du deltar som testpilot via Smartson och har fått, köpt eller lånat produkten under testet.

Du kan behöva logga in eller skapa ett konto hos återförsäljare för att skriva din recension. Ibland behöver du även bekräfta din recension via ett verifieringsmejl från återförsäljaren. Håll utkik i inkorgen och skräpposten!


4 delar att ta med i din recension

Design konstruktion, färg, form, ergonomi, användarvänlighet
Kvalitet material, hållbarhet, montering
Kapacitet resultat, precision, snabbhet, volym
Funktioner användningsområden, uppfylls förväntningarna
Utvärdering & betyg

I många testuppdrag får du sätta ett betyg på produkten med hjälp av stjärnor där 1 är lägst och 5 är högst. Men vad betyder de olika antal stjärnorna? Läs vidare för att se hur vi tänker.

★☆☆☆☆ Underkänd
Produkten håller inte vad den lovar och du skulle inte rekommendera den till andra. Här får varumärket en hemläxa - gör om och gör rätt.


★★☆☆☆ Godkänd
Produkten har uppfyllt sin utlovade funktion men vinner inga priser när teståret ska summeras.


★★★☆☆ Bra
Ett bra val som inte gör någon besviken, men som inte heller är bäst i klassen. Här finns flera bra produktegenskaper men som kan utvecklas till det bättre.


★★★★☆ Mycket bra
Du har testat en produkt som är över medel och som kan rekommenderas i grannskapet. Du ger den fyra av fem på de flesta bedömningspunkter.


★★★★★ Toppklass
Wow, här har vi en produkt som du gärna köper igen. Den håller vad den lovar - världsklass helt enkelt!
Har du sett den turkosa symbolen på en förpackning eller i en webbutik någon gång? Vi kallar utmärkelsen för Smartson crowdscore och den har som uppgift att guida konsumenter inför ett köp. I Smartsons utvärderingsformulär för respektive test svarar du helt enkelt på om du skulle rekommendera produkten till en vän eller inte. Därefter summerar vi din och övriga testpiloters totala rekommendation i procent. På Smartson crowdscore kan du se vilket år resultatet gäller, antal testpiloter och hur många procent av dem som väljer att rekommendera produkten till en vän.
Avsluta ditt testpilotuppdrag med att svara på Smartsons utvärderingsformulär. Här bekräftar du att du har genomfört alla delar av uppdraget och får summera dina intryck och upplevelser av produkten. Länk till utvärderingen skickas ut till alla testpiloter i ett instruktionsmejl.

Har du av någon anledning inte haft möjlighet att testa produkten? Gå till utvärderingsformuläret ändå och ange att du inte har testat. På så sätt slipper du få fler påminnelsemejl från oss.