Sök
Sony Ericsson V800

Sony Ericsson V800

Exklusivt för Vodafonister

2005-02-01

En supertelefon som förväntas öppna dörrarna för 3G på allvar. Såväl design som batteritid imponerar på testarna, som konstaterar att det inte går att få telefonen utan att vara Vodafonekund.
Testkälla Betyg Kommentar
Pocket-lint 9/10 “A winning combination”
MobileBurn “A top end 3G phone”
Mobil 84/100 “Briljerar med välgjorda finesser”
SvD “Klart mycket bättre än föregångaren”
M3 9/10 “Herrejösses vilken 3G-mobil!”

Vad tycker testarna?

Testarna är väldigt imponerade över Sony Ericsson V800 men konstaterar på samma gång att mjukvaran är lite väl Vodafoneanpassad. Batteritiden är bättre än hos tidigare modeller men testarna är lite oeniga om hur pass länge man klarar sig utan att koppla in laddaren. Såväl storlek och vikt som design, skärm och kamera talar till telefonens fördel och V800 bedöms vara den telefon som på allvar öppnar upp 3G-marknaden.

Pocket-lint

“A winning combination”

V800_openPocket-lint finner att V800 är tydligt retroinspirerad men också kraftig och välbyggd. Testaren konstaterar att knappsatsen är av standardtyp men att fotoassistlampan borde vara tillräcklig för att lysa upp även den mörkaste fotosituation, någonting som är ovanligt bland dagens mobiler. Skärmen bedöms vara riktigt ljusstark och såväl Vodafone-loggan som mörka filmklipp återges väl. I stort är Vodafoneanpassningen bra implementerad i V800 och med 3G är det nu möjligt att ladda ner musik någorlunda snabbt, även om det kostar. Detta i kombination med en högtalare som imponerar stort gör att V800 kan vikariera som Mp3-spelare. Testaren menar att Sony Ericsson V800 innehåller allt man kan önska sig av en mobiltelefon och tilldelar den mycket fina omdömen. Testaren påminner avslutningsvis om att detta bara är början på 3G men konstaterar nöjt att V800 lovar mycket gott!

Källa: Till Pocket Lint's startsida
Till Mobile Burn's startsida
Mobil, nr 12 2004
SvD, 5 dec 2004

MobileBurn

“A top end 3G phone”

MobileBurn anser att V800 både är snygg till utseendet såväl som fullmatad med alla tänkbara finesser som en 3G-användare kan tänkas behöva. Designen får beröm trots att telefonen faktiskt bedöms som tung och stor i jämförelse med många andra vikbara telefoner. En av de viktigaste finesserna är kameran, som med hjälp av sitt ljussystem tar bra bilder och som med väldigt enkla medel i form av en knapptryckning kan spela in video. Med minneskort upp till 1 GB misstänker testaren att många mobiltelefoner framöver kommer att ersätta de dedikerade Mp3-spelarna. Den största nackdelen med telefonen är att Vodafoneloggan odiskret sitter på framsidan av telefonen.

Mobil

“Briljerar med välgjorda finesser”

Mobil finner att V800 är en klar förbättring jämfört med föregångaren Z1010, inte bara för att den storleksmässigt både är mindre och lättare utan för att såväl program som menyer är förbättrade. Med ett par dagars flitig användning utan uppladdning anser testaren att V800 har godkänd passningstid, vilket är en förutsättning om 3G skall slå på bred front. Testaren finner att fotolamporna också hjälper till vid videosamtal och det är fullt möjligt att föra en videokonversation även i dunkel belysning. Bilderna från kameran får bra betyg, men testaren hade gärna sett lite mer avancerade bildfunktioner. Att T9-systemet är lite förändrat skapar en viss förvirring hos testaren som dock konstaterar att förändringen nog enbart är av godo. Det är mycket enkelt att föra över filer från datorn till V800, om man väljer att installera alla medföljande program så tas dock 121 MB upp av hårddiskutrymmet. Det som talar emot V800 är att det inte är en ”smartphone” typ Nokia 6630 som möjliggör att installera program i efterhand, men testaren rekommenderar V800 varmt till alla som inte är i behov av just detta. Telefonen tilldelas slutligen också utmärkelsen: ”Mobil Toppbetyg”

SvD

“Klart mycket bättre än föregångaren”

V800_sideM3 är överlyckliga över att det äntligen har kommit en telefon som motsvarar alla förväntningar på 3G. Den största nackdelen med telefonen är att den är anpassad och låst till Vodafone men Mobil gratulerar alla som inte har några problem att använda den operatören. Rent storleksmässigt får V800 godkänt även om den utvändiga lilla skärmen får halvdant omdöme, vilket vägs upp och mer därtill av den invändiga skärmen. Bilderna bedöms OK med tanke på att de kommer från en mobiltelefon, men en närmare jämförelse med en vanlig digitalkamera är inte aktuell. Ett stort minus för att telefonens gränssnitt är extremt färgat av Vodafone men i övrigt har testaren inte mycket att anmärka på. Mp3-uppspelning fungerar tillfredställande och e-postklienten är riktigt bra. Batteritiden får godkänt men de specificerade 200 timmarna känns väl tilltagna och man rekommenderas att inte vara åtskild från laddaren alltför länge. Slutkommentaren är att V800 är den bästa 3G-luren hittills och så länge man accepterar Vodafone som operatör finns det egentligen ingenting att fundera på.

M3

“Herrejösses vilken 3G-mobil!”

SvD menar att V800 är klart mycket bättre än Z1010 då den faktiskt har allt föregångaren saknade. Testaren berömmer designen, knappsatsen och menar att detta är en telefon med finess. Det enda som egentligen saknas på telefonen är en FM-radio. För att undvika dubbla kameror har Sony Ericsson använt en vridbar kamera, likt många koreanska konkurrenter. Testaren finner att denna lösning fungerar mycket bra och berömmer även bildkvaliteten. Kamerablixten är ganska irriterande men löser sin uppgift väl. Menysystemet får också beröm, men det är dåligt att det inte går att direkt skicka en bild vidare trådlöst utan att man först måste spara den. Slutsatsen blir att Sony Ericsson i och med lanserandet av V800 har tagit många steg framåt i 3G-kriget.

Cirkapris: 4800 kronor

Produktfakta: V800 är en vikbar 3G-telefon från Sony Ericsson, anpassad för Vodafone som hanterar såväl GSM 900/1800/1900 som UMTS. V800 har två TFT-färgskärmar, en yttre på 128x160 pixlar och 65000 färger samt en inre på 176x220 pixlar som hanterar 262000 färger. Den vridbara kameran på 1,3 megapixlar tar bilder i 1280x960 pixlar för såväl stillbilder som video. Telefonen har 7 MB minne men kommer också med 32 MB Memorystick Pro Duo, stöd för upp till 1 GB. V800 kan spela upp filer i formaten AAC, Mp3 samt Mpeg4 (video), ringsignalerna är polyfona med 72 stämmor. En Java 3D-motor möjliggör 3D-spelande och detta går också att göra i flerpersonsläge över trådlöst nätverk. V800 har såväl IR som Bluetooth, det går även att ansluta telefonen till en dator via medföljande micro-USB. V800 stödjer WAP 1.2.1/2.0, cHTML samt WTLS. Battertiden är upp till 240 timmar i passningsläge och 10 timmar samtalstid. SAR-värdet ligger på 1,05 watt/kg. V800 väger ca 128 gram och har måtten 102x48x24 mm. Finns i Ebenholtssvart, Ceramic White samt Pure Copper.

Modell: Sony Ericsson V800

Tillverkare: Sony Ericsson