Sök
Sony Ericsson P1i

Sony Ericsson P1i

Skarpt arbetsredskap

2007-10-12

Jämfört med föregångaren Sony Ericsson P990 är denna modell en klar förbättring, men det finns fortfarande en hel del att göra innan man har en fullgod smart mobil.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 86/100 "En välkommen vidaresatsning på smarta mobiler"
Mobilen 5/6 "Raskt brukergrensesnitt"
Cnet 6,5/10 "Packed with great features"
Dingz 4/6 "Lekkert utseende"

Vad tycker testarna?

Jämfört med föregångaren Sony Ericsson P990 så är den här mobilen bättre, bland annat har det interna minnet utökats och mobilen har blivit mindre vilket gör den mer hanterbar. Knappsatsen kräver lite övning innan man blivit van vid den, men sedan kan man få upp en förhållandevis god skrivhastighet. En testare tycker att mobilen är krånglig att använda eftersom man måste använda sig av knappsatsen, hjulet på sidan av mobilen samt den tryckkänsliga skärmen. Testarna är inte helt överens huruvida mobilen är snabb eller inte, några menar att den startar upp applikationerna förhållandevis snabbt medan en testare tycker att det går alldeles för långsamt. Ljudkvaliteten är riktigt bra både vid tal och när man spelar upp musik eller lyssnar på radio.

Mobil

"En välkommen vidaresatsning på smarta mobiler"

Mobil påpekar att jämfört med föregångaren P990 är denna modell lite mer fickvänlig. Detta har gjort att man har mindre plats för knapparna, men varje knapp motsvarar istället två bokstäver och lösningen är riktigt fiffig. Mobilen är inte enbart inriktad på kontorsfunktioner utan erbjuder även en hyfsat bra kamera, radio och musikspelare. Kameran erbjuder en hel del inställningsmöjligheter vilket är bra. Starkast av de tre lyser dock radion, det är enkelt att ställa in kanaler och mottagningen är riktigt bra. Responsen hos knapparna är bra och menyerna är hyfsat snabba att navigera i. De mer avancerade programmen som exempelvis webbläsaren fungerar bra, men bäst fungerar ändå basfunktionerna. Till exempel frågar telefonen om man vill lägga in numret i telefonboken när man slagit ett nytt nummer, något som underlättar en hel del. Batteritiden är dock inte så bra, mobilen måste laddas varannan dag vid normal användning.

Källa: Mobil (SE) nr 8 2007

Mobilen

"Raskt brukergrensesnitt"

Mobilen menar att Sony Ericssons satsning på P990 slog helt fel ut men det här är en modell som får företaget tillbaka på banan. Här är operativsystemet snabbare och man kan köra flera applikationer samtidigt utan att telefonen hänger sig. Mobilen är mindre än föregångaren och responsen hos knapparna är bättre. Kameran är ok men saknar blixt vilket är synd. Mobilen kan hantera såväl Word- som Excelfiler utan konvertering, vilket är smidigt. Dessutom går dokumenthanteringen förhållandevis snabbt. Ljudkvaliteten är bra när man lyssnar på musikspelaren eller radion. Mobilen kräver en hel del batteri, taltiden är ca 3,5 timmar med 3g-funktionen påkopplad och ca 10 timmar utan. Passningstiden är ca 440 timmar utan 3g och ca 350 timmar med.

Källa: mobilen.no (NO)

Cnet

"Packed with great features"

Cnet påpekar att det tar lite tid att vänja sig vid att varje knapp motsvarar två olika bokstäver, men när man väl kommit in i tänkandet så är det ett ok system. Utbudet av anslutningar och överföringsmöjligheter är stort och man har alla möjligheter till buds förutom hsdpa. Den inbyggda kameran tar foton av helt ok kvalitet, de är skarpa och har bra färgsättning. Musikspelaren är imponerande, den har bra inställningsmöjligheter och bra ljudkvalitet. Applikationerna startas över huvudtaget hyfsat snabbt, vilket är bra. Testaren tycker dock att mobilen är väl komplicerad att använda, till exempel måste man använda sig av såväl knappsatsen som den tryckkänsliga skärmen och hjulet på sidan av mobilen för att komma åt vissa funktioner.

Källa: reviews.cnet.com (US)

Dingz

"Lekkert utseende"

Dingz påpekar att jämfört med föregångaren P990 har minnet här utökats från 60 till 160 megabyte, vilket är en klar fördel. Hos denna modell kan man köra flera applikationer samtidigt utan att mobilen kraschar. Varje knapp på tangentbordet motsvarar två bokstäver vilket kan kännas lite ovant till en början, men efter lite övning så går det snabbt och enkelt att skriva textmeddelanden. Skärmen är skarp och ljusstark, den drar lätt till sig fingeravtryck men de är å andra sidan enkla att torka bort. Mobilen tar förhållandevis lång tid på sig att starta applikationer, det tar ca tio sekunder att starta upp programmet för att skriva sms och sedan ytterligare 5-6 sekunder innan man faktiskt kan börja skriva. Mobilen är ett klart steg framåt jämfört med P990 men det finns fortfarande en hel del saker att åtgärda.

Källa: www.dingz.no (NO)

Cirkapris: 4300 kronor

Produktfakta: Sony Ericsson P1i är en mobiltelefon med dimensionerna 106x55x17mm och en vikt på 124 gram. Tft-skärmen har en upplösning på 240x320 pixlar och hanterar 262144 färger. Det interna minnet är 160 megabyte stort och kan byggas ut med hjälp av Memory Stick Micro. Den inbyggda kameran har en upplösning på 3,2 megapixel och är försedd med autofokus. Videoklipp kan spelas in. Mobilen är försedd med musikspelare och fm-radio. Mobilen är försedd med Bluetooth, ir, usb, wlan och modem. Samtalstiden är upp till 10 timmar och standbytiden är upp till 440 timmar.

Tillverkare: Sony Ericsson