Sök
Siemens SF65

Siemens SF65

Hälften telefon, hälften kamera

2005-07-05

Siemens SF65 är en dualband GSM mobiltelefon med inbyggd digitalkamera på 1,3 megapixlar. Den inbyggda kameran aktiveras när skärmen vrids runt i 180 grader och fälls bakåt, mobilen blir då förvillande lik en riktig digitalkamera.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 54/100 ”Elegant snigel”
Total Mobile 82/100 ”Eye-catching design”
Cnet “Room for improvement for other functions”
Pocket-lint 8/10 “Our favourite convergence device so far this year”
It Avisen 3/5 “Lekkert design”

Vad tycker testarna?

I många fall beröms designen och det hänvisas till Apple och iPod. Kameran beskrivs som lättanvänd och bra, även om vissa testare tycker att det är onödigt att behöva vrida runt och låsa fast skärmen för att överhuvudtaget kunna ta kort. Många anser även att skärmen är lite för liten för att användas som sökare. Telefonen beskrivs som trög och långsam. Avsaknaden av Bluetooth tas i många fall upp som en mycket negativ detalj. I flera fall beskrivs telefonen som ofärdig och inte helt genomtänkt. De högre betygen grundas främst på kamerafunktionen och designen.

Mobil

”Elegant snigel”

SF65_Twisted
Svenska Mobil skriver att telefonen är en elegant snigel. Man menar att designen är lite halvplastig och mycket inspirerad av Apples iPod, men att det är en elegant telefon med snygga linjer och bra känsla. Testaren anser att man kan se att mycket möda lagts på det visuella intrycket men tycker att det är en besvikelse när man börjar använda telefonen. Att behöva vrida runt skärmen och låsa den för att hamna i kameraläge känns inte helt naturligt och det tog tid innan testaren förstod hur man skulle få kameran att fungera. Att bläddra i menyerna beskrivs som extremt jobbigt eftersom telefonen är mycket långsam och seg, man riskerar att hamna ett steg för långt eftersom telefonen reagerar så långsamt att man tror att den inte uppfattat knapptryckningen. Testaren tycker att det är den slöaste telefonen han någonsin testat. Väl i kameraläget imponeras man av hur lik en kamera telefonen blir. Bildkvaliteten beskrivs som okej, men trots allt ganska gryniga och inte speciellt bra. Adressboken beskrivs som bra, likväl kalendern men samtalslistan får hård kritik. Att alla uppringda, mottagna och missade samtal visas i en lång lista utan möjlighet att kategorisera förrän vid markering anses vara högst ogenomtänkt. Att produkten saknar Bluetooth ses som ett stort minus. Avslutningsvis skriver mobil att telefonen känns som en prototyp, en föråldrad telefon som fräschats upp med en kamera.

Källa: Mobil, nr 1 2005
Total Mobile, nr 5 2005
Till Cnets
Till Pocket-lint
Till IT Avisen

Total Mobile

”Eye-catching design”

SF65_design2
Total Mobile är mycket nöjda med designen som beskrivs som Apple-inspirerad och tycker att Siemens har hittat en bra medel-väg mellan kamera och telefon. Dock tycker testaren att telefonen är lite långsam. Den stora och tydliga knappsatsen har ett behagligt bakgrundsljus och adressbokens kapacitet imponerar. Skärmen anses vara ljus och skarp och kamerans format beskrivs som hyfsat kompakt. Man tycker att telefonen är lite för tyst, ringsignalerna hörs inte genom sorlet på puben och vibratorn är ganska blygsam. Som kamera producerar SF65 bättre foton än någon tidigare testad mobil, kameran känns också intuitiv och lättanvänd. I testet blir batteritiderna inte alls lika imponerande som de officiella, 90 timmars standby tid och en halvtimmes taltid uppmättes efter att telefonen hade används för lite WAP surfande. Total Mobile anser att produkten är intressant och mycket snygg.

Cnet

“Room for improvement for other functions”

Cnet anser att Siemens SF65 vid första anblicken ser ut mer som en kamera än en telefon. När den används som telefon ligger den dock bra i handen och knapparna är stora och tydliga. Displayen är okej, men viss släpeffekt förekommer. Telefonens yttermaterial får lite kritik, det ger ljud ifrån sig om man håller för hårt och det känns lite plastigt. Menyernas ikoner är fula, men det är ganska lätt att navigera runt i systemet. Att vrida runt skärmen för att ta kort känns lite omständligt, och skärmens storlek räcker inte riktigt till som sökare. Bildkvaliteten får betyget okej, och mångfalden bland kamerainställ-ningarna känns uppiggande. Blixten är stark nog att lysa upp i de flesta situationer men man saknar ett linsskydd. Trots det väl tilltagna minnet så räcker det inte långt när man tar bilder. Att det inte finns möjlighet att expandera minnet anses vara en nackdel. Telefonen gör bra ifrån sig men det finns helt klart utrymme för förbättring.

Pocket-lint

“Our favourite convergence device so far this year”

SF65_Front
Pocket-lint skriver att det är enkelt att ta bilder med kameran, men att displayen känns något liten som sökare. Minneskapaciteten beskrivs som fullt godkänd och testaren tycker att man glömmer av att det är en telefon när man väl ställt om den till kameraläge. När den används som telefon beskrivs SF65 som liten och behändig. Den ligger bra i handen och ljudkvaliteten på samtalen är mycket god. Designen beskrivs som iPod-inspirerad, vilket man tycker om. Man saknar att det inte går att använda telefonen som MP3-spelare. Batteritiden är mycket bra. En andra display på utsidan av telefonen hade uppskattats och här tycker testaren att Siemens har valt design framför funktionalitet. Trots avsaknaden av Bluetooth får SF65 ganska högt betyg, mycket beroende på designen och den mycket funktionella kameran.

It Avisen

“Lekkert design”

It Avisen tycker att telefonen har en läcker design och att den är konstruerad lika mycket för att tala i som att fotografera med. Kameran beskrivs som lätt att hantera och man förvånas över likheten med en riktig kamera. Utlösaren och zoomen sitter precis där man tror att det ska sitta vilket förstärker känslan av kamera. De 1,3 megapixlarna anses vara tillräckliga utan att imponera, både skärpan och färgåtergivelsen är sådär. Att det inte går att utöka minnet kritiseras, även de begränsade möjligheterna att överföra data från telefonen får negativa omdömen. Även om kamerafunktionen beskrivs som fiffig tycker testaren att man skulle ha kunnat göra den bättre, att man måste låsa fast displayen för att kunna ta kort begränsar, en rörlig display hade varit bättre. Dessutom känns displayen lite för liten för ändamålet. Telefonen känns något seg, vilket testaren tycker märks mest när man skriver SMS. Om man skriver riktigt snabbt kan det hända att telefonen helt enkelt hoppar över ordet.

Cirkapris: 3800 kronor

Produktfakta: Siemens SF65 är en dualband GSM mobiltelefon med inbyggd digitalkamera på 1,3 megapixel. Bilderna blir upp till 1280x960 pixlar. Displayen, som även används som bildsökare i kameraläget, är på 120x160 pixlar och visar 65.536 färger. Modellen är en så kallad clamshell, och för att nå kameraläget måste man öppna telefonen, vrida runt skärmen 180 grader, fälla den bakåt och låsa fast den där. Enligt tillverkaren är taltiden upp till 240 minuter och stand by tiden 400 timmar. Det finns möjlighet att hantera SMS, skicka bilder och MMS och telefonen är utrustad med WAP och GPRS multislot klass 10 samt två pop3 konton för hantering av e-post. Det följer med 64 olika polyfona ringsignaler. Minnet är 21MB. Adressboken kan hantera 500 poster och telefonboken som lagras på SIM-kortet kan spara 250 nummer. Telefonen saknar Bluetooth men kan kommunicera med IR. Måtten är 91x44x23 mm och den väger 97 gram.

Modell: Siemens SF65

Tillverkare: Siemens