Sök
Samsung SGH-Z107

Samsung SGH-Z107

Liten med hög kapacitet

2005-01-19

Samsungs senaste 3G-mobil är liten och lätt samtidigt som den är enkel och mycket användbar.
Testkälla Kommentar
Svenska Dagbladet "Lättare och lite snabbare"
Amobil "Tastene var av svaert god kvalitet"
Mobil "Ordinär kamerafunktion"
Connect "Überzeugt mit einfacher bedienung"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är positiva till Samsung SGH-Z107 eftersom den är liten och smidig men fortfarande mycket enkel att använda med väl tilltagen skärm, utmärkt knappsats och logiska menyer. En testare påpekar att telefonen knappast är revolutionerande utan snarare väl genomarbetad och mycket användbar. Några testare påpekar att minnet gärna kunde ha varit något större, nu uppstår snabbt problem om man vill lagra musik, bilder och videoklipp.

Svenska Dagbladet

"Lättare och lite snabbare"

Svenska Dagbladet menar att denna modell i stort sett är densamma som föregångaren Z105, bortsett från att denna är 17 gram lättare samt något snabbare. Testaren gillar att ha tillgång till en kamera som kan vridas fram och tillbaka beroende på vad man vill visa i ett videosamtal. Knappsatsen är mycket bra, så även displayen. Dessutom är telefonen enkel att använda då menyerna är enkla att hitta i. Ett minus är att man inte har tillgång till något minneskort, något som gör det problematiskt att spara bilder, musik eller videoklipp. Dessutom saknar testaren bluetooth och FM-radio.

Källa: Svenska Dagbladet, 5 dec 2004
Till Amobil's startsida
Mobil nr 1 2005
Connect nr 1 2005

Amobil

"Tastene var av svaert god kvalitet"

sgh-z107aAmobil menar att telefonen är ovanligt liten för att vara en 3G-telefon, men att storleken inte på något sätt påverkar hanterbarheten negativt. Den inre skärmen är stor och kvadratisk med en mycket bra upplösning och många färger, knappsatsen är även den mycket bra med stort avstånd mellan knapparna och perfekt motstånd vid knapptryckning. Telefonen är enkel att använda, exempelvis behöver man bara slå in telefonnumret för att övergå från kamerafunktion till videosamtal, vilket är mycket smidigt. Uppkopplingen via 3G gick riktigt snabbt, menar testaren vidare. Menysystemet är numera baserat på 3x3 ikoner vilket gör det enkelt och översiktligt. De mest användbara menyerna ligger intill varandra vilket underlättar.

Mobil

"Ordinär kamerafunktion"

Mobil testar förutom Samsung SGH-Z107 även Sony Ericsson V800, Motorola V980, Sony Ericsson Z1010, Nokia 7600, Nokia 6630, LG U8130, Nec e228 samt Motorola A1000. Testvinnare är Sony Ericsson V800 med Samsung SGH-Z107 på en femteplats. SGH-Z107 är mycket liten och lätt men enkel att använda med en väl genomtänkt knappsats. Det enda minustecknet i designen är den utstickande antennen. Man kan ha flera funktioner öppna samtidigt vilket gör det möjligt att exempelvis byta mellan sms och kalender. Kameran fungerar bra och en kul funktion är att man kan ta upp till tio bilder under fem sekunder. Det går inte att skicka bilder via IR-porten vilket är irriterande, man är därmed hänvisad till mms och e-post. Bilderna håller bra kvalitet. Ljudet är starkt och fylligt. Skärmen fungerar mycket bra. Telefonen levereras med ett extra batteri med högre kapacitet än standardbatteriet, något som är mycket uppskattat av testaren.

Connect

"Überzeugt mit einfacher bedienung"

Connect testar förutom Samsung SGH-Z107 även Motorola V980, Motorola E1000, Nokia 6630 samt Sony Ericsson V800. Testvinnare är Sony Ericsson med Samsung SGH-Z107 på en tredjeplats. Testaren menar att denna mobil är solid och knappast spektakulär utan snarare väl genomarbetad och att den innehåller de flesta funktioner man kan tänkas vilja ha. Menyerna är enkla att navigera igenom och den väl designade knappsatsen övertygar. Man uppskattar möjligheten att ta foton i serie, men det är ett minus att minnet inte kan byggas ut anser Connect.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Samsung SGH-Z107 är en 3G-telefon med dimensionerna 48x89x25 mm som väger 115 g (inklusive batteri). Den inre TFT-skärmen hanterar 262 000 färger och har en upplösning på 176x192 pixlar. Den yttre OLED-skärmen hanterar 65 000 färger och har en upplösning på 96x96 pixlar. Mobilen har en inbyggd kamera med en upplösning på 640x480 pixlar. Telefonen kan hantera videoklipp i följande format: 3GP/H.263/MPEG4. Mediaspelaren kan hantera ljudfiler i formaten Mp4 samt AAC. Telefonen har WAP 2.0 samt polyfona ringsignaler med 64 stämmor. Telefonen kan hantera 3G med en hastighet upp till 53,6 kbps. Telefonens minne är 15-28 MB stort (varierar med operatör). Samtalstiden är upp till 5 timmar, passningstiden 260 timmar och videotelefonitiden upp till 2 timmar.

Modell: Samsung SGH-Z107

Tillverkare: Samsung