Sök
Nokia N810

Nokia N810

Internet på resan

2008-04-08

Om man vill ha Internet- och e-postmöjligheter på resande fot tycker testarna att denna surfplatta kan passa, även om prestandan är begränsad.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 68/100 “En trevlig bekantskap”
Cnet 7,7/10 “A sleek and Web 2.0-friendly choice”
Pc pro 3/6 “A niche product with potential”

Vad tycker testarna?

Testarna uppskattar många funktioner hos surfplattan även om flera anser att produkten inte kommer att locka särskilt många konsumenter, bortsett från de som verkligen är prylintresserade. Funktioner som uppskattas är bland annat mediaspelare, e-postklient och gps. Surfplattan anses vara snygg och stilren, men prestandan lämnar mer att önska på vissa områden. Bland annat känns den slö och laddar upp webbsidor alltför sakta. En testare menar att produkten passar utmärkt på resan då skärmen är klar och funkar bra att titta på.

Mobil

“En trevlig bekantskap”

Mobil anser att surfplattans styrka är dess många funktioner och finesser. Datorn är unik på dagens marknad då det inte finns någon annan produkt med samma egenskaper. Surfplattan tar lång tid att ladda webbsidor och webbläsaren hänger dessutom upp sig gång på gång. Bortsett från webbläsaren jobbar surfplattan relativt snabbt och mediaspelaren imponerar. Framför allt med tanke på den stora skärmen. Att titta på film fungerar bra och kvaliteten är god. Mobil anser att surfplattan passar utmärkt att ha med sig på resor. Bland annat tack vare det inbyggda bordsstället. Gps-funktionen är även den användbar, liksom e-postklienten. Tangentbordet är välkonstruerat och behagligt att använda.

Källa: Mobil (SE) januari 2008

Cnet

“A sleek and Web 2.0-friendly choice”

Cnet tycker att N810 ser bra ut på pappret, med tanke på det Linuxbaserade operativsystemet och gps-funktionen. Surfplattan är liten, snygg och stilren, om än något tung. Prestandan är dock inte den bästa och N810 är allmänt ganska seg att använda. Cnet tror att denna produkt framförallt tilltalar de som gillar att vara först med det senaste, men testaren bedömer att dessa små surfplattor förmodligen kommer locka fler och fler. Tangentbordet är behagligt men något litet. Skärmen är skarp, klar och stor. Färgerna känns trovärdiga. Menysystemet är lätt att navigera i och det finns ett flertal användbara funktioner såsom pdf-läsare, e-postfunktion mm. Musikspelaren uppskattas och det går snabbt och enkelt att föra över filer. Navigatorn fungerar utmärkt.

Källa: reviews.cnet.co.uk (GB)

Pc pro

“A niche product with potential”

Pc pro anser att denna produkt är mycket mer än vad den utger sig för att vara och det Linuxbaserade operativsystemet ger möjligheter till många användbara applikationer. Testaren uppskattar designen och den fungerar i allmänhet bra även om den inte alltid är direkt snabb. Skärmen är tydlig, men känns något liten. Tangentbordet är lätt att använda. Det finns många funktioner i surfplattan som uppskattas, däribland mediaspelaren, gps-mottagaren och filhanteraren. En produkt som är svår att placera i ett visst fack och testaren har därför lite svårt att veta vem som kan lockas av den, men det är en bra pryl. Sms-funktion hade varit önskvärt.

Källa: www.pcpro.co.uk (GB)

Cirkapris: 4300 kronor

Produktfakta: Nokia N810 är en surfplatta och Internet tablet-dator med kamera, gps och wlan. Produkten har en wvga-skärm på 4,13 tum och upplösningen 800x480 pixlar som kan hantera 65000 färger. Skärmen är en pekskärm. Operativsystemet OS2008 är baserat på Linux. Datorn har ett ram-minne på 128 megabyte liksom flash-minne på 256 megabyte. Det finns ett utdragbart qwerty-tangentbord, gps-mottagare och stereohögtalare. Datorn har en inbyggd bordsställning och webbkamera med upplösningen 0,3 megapixel. Det finns inbyggt wlan, bluetooth 2.0, liksom usb-anslutning och uttag för hörlurar. Mediaspelaren kan hantera både video, ljud och bilder. Webbläsaren är Minimap. Det finns ett förinstallerat kartprogram för gps. Batteritiden uppges till fyra timmars drifttid med display och wlan aktiverat samt en passningstid upp till 14 dagar. Musikspelaren kan spela i 10 timmar. Inbyggt lagringsminne upp till två gigabyte. Det finns stöd för micro-sd-kort. Surfplattan har måtten 72x128x14 mm och enheten väger 226 gram.

Tillverkare: Nokia