Sök
Nokia N80

Nokia N80

Ultrasmart och kompatibel med det mesta

2006-05-30

En 3G-telefon med inbyggt stöd för trådlösa nätverk. Testarna menar att N80 är ett hett alternativ för alla som önskar en multimediamobil. Kameran tar fina bilder med 3 megapixel upplösning. Autofokus hade dock varit önskvärt.
Testkälla Betyg Kommentar
Connect 3/5 "Fehlt nur noch ein optischer Zoom"
Mobil 86/100 "En ovanligt fullmatad smart 3G-mobil"
Mobile review - "This screen is the best among similar ones"
Letsgodigital - "Great ergonomics for image capture"
Total mobile 8/10 "Processor could be faster"

Vad tycker testarna?

Testarna påpekar att mobilen är större än en vanlig mobil, men liten för att vara en 3G-mobil. Displayen är väl tilltagen och knapparna håller en bra storlek. En testare tycker inte att bilderna som tas av den inbyggda kameran är mer än ok, medan övriga testare anser att de är klart över genomsnittet. Kameran hade dock tjänat på att förses med autofokus. Möjligheten att koppla telefonen till ett befintligt nätverk är strålande och något som testarna menar kommer att bli norm på kommande mobiler. Mobilen anses vara i det närmaste banbrytande på grund av sin kompabilitet.

Connect

"Fehlt nur noch ein optischer Zoom"

Connect uppskattar kameran som tar såväl både stillbilder och rörliga bilder av bra kvalitet. Testaren uppskattar också Plug-and-Play funktionen som gör kameran till en del i ett mindre multimedianätverk. Detsamma gäller för närvaron av wlan. Den inbyggda kameran har en hög upplösning och producerar kort av bra kvalitet, det enda som saknas är en optisk zoom. Uppspelning av musik fungerar bra. Testaren menar att displayen är riktigt bra, den är ljusstark och väl tilltagen. En nackdel är att mobilen är relativt tjock vilket kan få den att framstå som klumpig. Dessutom är det interna minnet knappast något att hurra över, men det är bra att det är expanderbart.

Källa: Connect (DE) nr 12 2005

Mobil

"En ovanligt fullmatad smart 3G-mobil"

Mobil påpekar att eftersom knapparna göms bakom skärmen så är såväl skärm som knappar rejält utformade. Displayen är riktigt bra, både ljusstark och skarp. Den inbyggda kameran saknar autofokus men tar ändå bilder som är klart över genomsnittet. Man har dessutom tillgång till programvaror och funktioner kring bildhanteringen, bland annat kan man skicka bilder via e-post via wlan. Webbläsaren är utrustad med ett zoomfönster som gör det enkelt att läsa vanliga webbsidor. Dessutom är det inga problem alls att öppna bifogade officedokument i word-, excel- eller powerpointformat. Testaren menar att mobilen känns fullmatad med smarta och användbara funktioner som hanterar såväl bilder som musik utan minsta problem.

Källa: Mobil (SE) nr 5 2006

Mobile review

"This screen is the best among similar ones"

Mobile review tycker att storleken är resonabel jämfört med de flesta andra smarta telefoner. Mobilen är enkel att öppna med en hand och knapparna är stora nog att hanteras utan problem. Displayen är riktigt bra, betraktningsvinklarna är utmärkta och färgerna likaså. Batteriet är en svag punkt hos mobilen, även om man i stort sett endast använder den för samtal så varar batteriet knappt längre än en dag. Testaren saknar autofokus hos kameran och menar att blixten inte är mycket att skryta över. Bildkvaliteten är ok, men inte mer. Närvaron av wifi höjer betyget betydligt och får betraktas som något samtliga konkurrenter kommer att ta efter.

Källa: Till Mobile review (US)

Letsgodigital

"Great ergonomics for image capture"

Letsgodigital påpekar att mobilen är den första i världen som kan kopplas ihop med nätverk i hemmet bestående av tv, högtalarsystem och pc. Detta gör bland annat att bilder man tagit med mobilen kan visas upp på närmaste storbildstv. Mobilen är liten men ändå fullpackad med funktioner, till exempel har man tillgång till snabb internetuppkoppling och problemfria e-postfunktioner. Testaren menar att fotofunktionen är klart bättre än hos genomsnittet. Det interna minnet är inte alltför stort med tanke på vad mobilen kan användas till, men det kan utan problem byggas ut.

Källa: Till Letsgodigital (GB)

Total mobile

"Processor could be faster"

Total mobile menar att mobilen är i det närmaste banbrytande på marknaden och kommer att marschera i täten för den nya generationens mobiler. Det här kommer att bli årets mest eftersökta 3G-mobil, bland annat tack vare sin wifi-anslutning. Testaren uppskattar också Plug-and-Play funktionen som gör mobilen mycket lättanvänd. Menysystemet är mycket tydligt och kompletteras bra av en utmärkt display och stora och tydliga knappar. Den inbyggda kameran är bra, men testaren hade gärna sett att den utrustats med autofokus och optisk zoom. Testaren menar att det är mycket bra att minnet är expanderbart eftersom det interna minnet inte är alltför stort.

Källa: Total mobile (GB) nr 143 2006

Cirkapris: 6100 kronor

Produktfakta: Nokia N80 är en 3G-telefon med dimensionerna 95,4(l)x50(b)x26(h) mm och en vikt på 134 gram. Färgdisplayen har en upplösning på 352x416 pixlar och kan hantera upp till 262144 färger. Mobilen har en inbyggd 3-megapixelkamera med 20x digital zoom och videoupptagning i mp4- och 3gp-format. Vidare har mobilen en inbyggd mp3-spelare med stereoljud. Det interna minnet är 40 megabyte stort och kan utökas med hjälp av mini-sd minneskort. Batteriet räcker för upp till 3 timmars taltid och upp till 8 dagars passningstid i gsm-nätet. Anslutningsmöjligheter är via wlan 802.11g och UPnP (Universal Plug and Play), bluetooth, ir samt usb 2.0.