Sök
Nokia 7260

Nokia 7260

Lockar designfrälsta

2005-04-05

En art deco-inspirerad design tros locka till sig designfrälsta mobilköpare. Förutom den säregna designen bjuder 7260 inte på mycket mer än de mest grundläggande funktionerna.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 6/10 ”Andas art déco och 30-tal”
Mobile Review “For those who love fashion stuff”
Mobile Burn ”The 7610 Lite”
IT Avisen ”En relativt rimelig mobil som ser kul ut”
Amobil ”Godt design og de mest vanlige funksjonene”

Vad tycker testarna?

Designen på 7260 är det som testarna lägger märke till mest. Utseendet är inspirerat av 30-talet, hur nu en telefon från den tiden skulle ha sett ut. Förutom designen är det här en telefon i övre budgetprisklassen, och den har bara de mest grundläggande funktionerna. Den saknar Bluetooth, vilket retar testarna. FM-radio är ett plus, men tyvärr saknas mp3-spelare. Skärmen får kritik för sin låga upplösning. Den inbyggda kameran duger bra till att skicka MMS, men inte mer än så.

M3

”Andas art déco och 30-tal”

7260-close-front

Tidningen M3 hyllar den udda designen hos Nokia 7260, men skriver ironiskt att ”när inte innehållet kan förändras speciellt mycket får krutet läggas på designen”. Förutom VGA-kamera och FM-radio tycker testaren inte att 7260 har mycket att komma med utöver designen, telefonen har bara de grundfunktioner som de flesta telefoner har idag. Displayen sågas rejält och jämförs med en skärm med stöd för 4096 färger. En telefon för den som attraheras av snygg design och kan nöja sig med de mest grundläggande funktionerna i en telefon.

Källa: Allt om Digitalfoto, nr 2 2005
Digitalfoto för alla, nr 3 2005
Till Cnets hemsida
Till PC Pros hemsida
Till Megapixels hemsida

Mobile Review

“For those who love fashion stuff”

7260-front-and-side-black2

Mobile Review beskriver 7260 som en telefon för den modemedvetna, inte en telefon för den stora massan. Telefonens skärm är olika andra liknande telefoner, i det avseendet att den är lågupplöst och inte gör färger och bilder rättvisa. Knapparnas utformning gör telefonen svårmanövrerad, då man enkelt trycker fel. Minnet är i det minsta laget för en telefon i den här prisklassen, i alla fall om man vill göra mer än att lagra namn i telefonboken. Adressboken är bra med många poster för nummer, e-postadress, foto m.m. Röstkvaliteten i telefonen är typiskt Nokia, mycket bra, ljudkvaliteten likaså. De förprogrammerade ringsignalerna är standard, och imponerar inte speciellt.

Mobile Burn

”The 7610 Lite”

7260-close-back

Mobile Burn jämför Nokia 7260 med föregångaren 7610, och beskriver 7260 som en nerbantad version. Detta bl.a. med anledning av det välkända operativsystemet Series 40, den lågupplösta skärmen och att telefonen har VGA-kamera istället för megapixelkamera. FM-radio är ett plus, likaså att 7260 har trippelband vilket gör den användbar över stora delar av världen.

IT Avisen

”En relativt rimelig mobil som ser kul ut”

IT Avisen skriver att Nokias försök att nå de designfrälsta köparna är snygg men väl plastig. Den tål heller inte stötar så bra utan det blir lätt märken på skärm och telefon. Telefonens operativsystem Series 40 fungerar visserligen bra, men har funnits med länge och är gammalmodigt jämfört med vad som erbjuds i andra telefoner. För att vara en så pass billig telefon har 7260 bra överföringsteknologi, även hastigheten imponerar. Den inbyggda VGA-kameran, som även kan ta videoklipp, är ett plus även om telefonens medelmåttiga skärm inte låter kameran visa sin kapacitet fullt ut. Minus för att Bluetooth-anslutning saknas. Mp3-spelare saknas också, vilket kan bero på den snåla minneskapaciteten.

Amobil

”Godt design og de mest vanlige funksjonene”

7260-side

Norska Amobil fick intrycket av en lyxig telefon vid första anblicken, men vid en närmare titt på avslöjades telefonens plastiga hölje. Nokia 7260 är en av få mobiler med Series 40 som har TFT-skärm, vilket är positivt. Skärmen imponerar dock inte testaren med sin låga upplösning som inte är något för den grafikintresserade. Liksom föregående testare påpekar Amobil att operativsystemet Series 40 är gammalmodigt och borde ha gjort sitt på marknaden. Ljudkvaliteten i telefonen är bra, vilket kan ses som onödigt eftersom den saknar mp3-spelare. Minnet är snålt tilltaget, även för en telefon i den här prisklassen. 7260 har få överföringsmöjligheter och saknar Bluetooth, vilket borde vara standard på dagens telefoner. Nyttofunktioner såsom kalender, adressbok m.m. har man inte snålat på. De medföljande spelen är bra, även om telefonen inte är optimal som speltelefon med sin lågupplösta skärm. Inte heller den inbyggda kameran imponerar testaren, bilderna duger för att skickas som MMS, men inte mer än så.

Cirkapris: 2600 kronor

Produktfakta: Nokia 7260 är en trippelbandstelefon med täckning för GSM 900/1800/1900-nät. Inbyggd VGA-kamera, FM-radio, röstinspelning och flashmeddelanden. MMS med AMR-röstklipp och SMIL, SMS och bildmeddelanden. Finns även kontakter med närvarostatus, chatfunktion och intelligent ordbok. Möjlighet att skicka och ta emot e-post. Java-teknik för att ladda ner spel, personliga program och teman. Två förinstallerade spel (Glamour Pinball och Backgammon). Display med 128x128 pixlars upplösning som stöder 65,536 färger. HSCSD och EGPRS för höghastighetsöverföring. GPRS för ständigt uppkopplad anslutning. Pop-Port gränssnitt. Infraröd anslutning. xHTML-läsare. Digital Rights Management för innehållsskydd. Handsfree-högtalare för gruppsamtal, röstinspelning, röstuppringning och röstkommandon. Polyfona ringsignaler, elektronisk plånbok, enhetshantering, kalender, att-göra lista och anteckningar. Drivs med BL-5B Li-ion batteri. Taltid upp till tre timmar, passningstid upp till 350 timmar. Telefonen mäter 105x45x18 mm och väger 92 gram.

Modell: Nokia 7260

Tillverkare: Nokia