Sök
Nokia 6800

Nokia 6800

För SMS, helt enkelt

2003-08-14

Nokia 6800 har inte bara en knappsats utan även ett komplett tangentbord gömt under sig. Perfekt för SMS, menar testarna, som i helhet anser att telefonen är dyr men bra.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 70/100 "Att sms:a är faktiskt en riktig dröm"
Ljud & Bild "En riktig meddelandecentral"
Infosync 4/6 "Excellent, but pricey"
It Avisen "Befeste Nokias posisjon som trendsetter"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Nokia 6800 är en trevlig och kvalitetssäker telefon som också är ovanlig med sitt tangentbord. Många kommenterar dock att tangentbordet gör telefonen lite tyngre och man tycker också att telefonen är ganska dyr. Flera av testarna saknar bluetooth och tycker att färgdisplayens kvalitet är si och så. Några kommenterar också att telefonen inte känns så snabb när det gäller att gå in och ut i menyer och skicka e-post. Trots nackdelarna en väldigt bra telefon.

Mobil

"Att sms:a är faktiskt en riktig dröm"

Mobil tycker att Nokia 6800 lyckas bra med tangentbordet trots att det är litet, och tangentbordet underlättar helt klart skrivandet av SMS och anteckningar. Till att börja med kan tangenterna kännas ovana, men efter lite träning går det att få upp farten. Man behöver förmodligen inte heller vara rädd för dålig kvalitet, då tangentbordet känns hållbart och stabilt. Däremot är knapparna på den vanliga knappsatsen inte av så god kvalitet, då de känns mjuka och inte så korrekta. Dock är telefonen inte så snabb som andra av Nokias telefoner, och det märks framför allt då man skickar e-post. Färgdisplayen kunde definitivt vara av bättre kvalitet. Färgerna känns bleka. Tillbehör som finns är många. Trist att cd-skivan med program som medföljer inte stöder Mac. Mobil hade önskat att telefonen hade bluetooth. Trots allt en bra telefon som har bra utrustning, där tangentbordet lyfter upp telefonen ett snäpp. Dock är telefonen dyr.

Källa: Mobil, nr 6 2003
Ljud&Bild, nr 7-8 2003
Till Infosyncworlds hemsida
Till IT Avisens hemsida

Ljud & Bild

"En riktig meddelandecentral"

Ljud & Bild menar att Nokia 6800 är en relativt stor telefon, med en skärm som inte är så ljusstark och som är svår att se utomhus. Däremot imponerar telefonen när det gäller att skriva text. Tangenterna är ganska små, men det fungerar ändå bra. Tangentbordet är smart upplagt och man når även alternativa tecken enkelt. Bra att å, ä och ö finns med. Trevligt att kunna skriva riktiga svar när det gäller SMS, MMS och e-post. Nokia har skickat med en mängd användbara program för överföringar och säkerhet, vilket uppskattas. Tråkigt att telefonen inte har en inbyggd kamera. Menyerna är rena och snygga, även om de inte är så förändrade från föregående telefoner. Dock kan det kännas som att det går ganska långsamt att öppna upp mappar och program. Joystickknappen fungerar utan problem. Saknar trippelband och en bättre färgskärm, i övrigt en riktigt trevlig telefon.

Infosync

"Excellent, but pricey"

Infosync säger att Nokia 6800 är en fantastisk telefon som är relativt dyr. Telefonen är både originell och lätt att handskas med samt funktioner och finesser är många. Det kompletta tangentbordet är såklart telefonens främsta kännetecken. Det känns hållbart och trevligt. Bra att knapparna har belysning. Det är lätt att komma åt olika tecken även om man saknar lite genvägar för sådant man använder ofta. Displayen håller bra kvalitet även om den kan kännas lite slö ibland och inte riktigt hänger med. Ljudet från telefonen imponerar, exempelvis när det gäller ringsignaler. Även radion fungerar godkänt. Att skicka meddelanden av olika slag går fort och enkelt. Säkerheten är god och WAP 1.2.1 fungerar utan anmärkningar vid testen. Både tal- och standbytiden imponerar. En telefon som gör ett fantastiskt jobb, men kostar därefter.

It Avisen

"Befeste Nokias posisjon som trendsetter"

It Avisen anser att Nokia 6800 skiljer sig mycket från vad man har sett förr och det är en design som man antingen gillar eller ogillar vid första ögonkastet. Telefonen passar förstås utmärkt för att skicka SMS, och det har egentligen aldrig varit enklare. Tangentbordet gör telefonen större och tyngre, men står också för funktionaliteten. Programvaror som medföljer är mycket bra och användbara. Det är dock mekaniken som är telefonens svaga punkt, men telefonen känns stabil och stadig. Tråkigt att Bluetooth saknas. Trevligt med radio. En dyr telefon som dock troligen kommer att bli populär, främst bland professionella användare. Den är klart trendig.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Nokia 6800 är en dualband (900/1800 MHz) mobiltelefon som både har en knappsats och ett komplett tangentbord. När man vrider telefonen i vågrätt läge kommer tangentbordet fram. Taltiden ligger på upp till 7 timmar och standbytiden upp till 350 timmar. Displayen är i färg och stöder 4096 färger och har en upplösning på 128x128 bildpunkter. 8 rader text ryms i displayen. Telefonboken rymmer upp till 500 poster, kalendern upp till 500 poster och att göra-lista upp till 30 poster. Det finns 45 ringsignaler, 20 bilder liksom Java-program. Bilder, ringsignaler och Java-program kan utökas. MMS-meddelande går att skicka och det finns ett kameraheadset som tillbehör. Ringsignalerna är flerstämmiga och det finns en inbyggd stereoradio. SyncML-kompabiliteten gör att man kan fjärrsynkronisera data över nätet. WAP och säkerhetsmodulen WIM finns att tillgå. Man kan skriva upp till 3000 tecken text med anteckningsfunktionen för att sedan skicka dem som ett MMS eller överföra dem till en dator med Nokia PC Suite. Telefonen kan skicka mobil e-post via WAP. Telefonen har också GPRS, HSCDS, WAP 1.2.1, Plånbok, handsfree-högtalare, bakgrundsbilder med mera. Nokia 6800 väger 122 gram med batteri och har måtten 119x55x23 mm. Stereoheadset, batteri, resesnabbladdare, CD-ROM och användarhandbok ingår i köpet.

Modell: Nokia 6800