Sök
Nokia 6290

Nokia 6290

Kompetent insida men ful utsida

2007-09-28

En vikbar 3g-telefon som är snabb och kommer med flera användbara program. Dock är telefonen ful och ganska osmidig.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 5/10 "Inte är den vacker"
Mobil 67/100 "Platt ljud"
Mobilen 4/6 "Talekvaliteten på Nokia 6290 er av ypperste merke"
Connect 413/500 "Hat eine menge Qualitäten"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att mobilen inte är särskilt attraktiv. Dessutom är den ganska tjock och klumpig. Några testare irriterar sig på att mobilens anslutningar är spridda runt mobilens kanter och gömda bakom skrangliga plastluckor. En testare är också skeptisk till menysystemet som inte känns helt logiskt. Knapparna har i alla fall en bra storlek och är väldigt bekväma att använda. De båda skärmarna håller hög kvalitet och den inre är försedd med en funktion som anpassar ljusstyrkan efter omgivningens belysning. Kameran är godkänd och programmen som medföljer är riktigt bra. Ljudkvaliteten får mestadels väldigt goda omdömen även om en testare skriver att ljuden är platt. Överlag fungerar telefonen snabbt och har en hel del användbara applikationer för affärsanvändaren. Mobilens gammalmodiga design är det största problemet.

M3

"Inte är den vacker"

M3 skriver att mobilen är förvånansvärt ful. Plastig med flera mer eller mindre skrangliga plastluckor som skydd för diverse kontakter. Testaren hade föredragit om kontakterna samlats under samma lucka istället för att vara utspridda. Knappsatsen är dock väl utformad och bekväm att använda. Programvaran är helt okej och är densamma som återfinns hos flera av Nokias mer exklusiva mobiler. Testaren tycker att mobilen är klart godkänd och att ljudet klarar av både tal och musik. Kameran får även den godkänt, den fungerar bra för situationer som inte är alltför krävande. Prissättningen är okej med tanke på prestandan, men det finns konkurrenter som är betydligt snyggare.

Källa: M3 (SE) nr 5 2007

Mobil

"Platt ljud"

Mobil menar att 6290 känns lite ålderdomlig. Designen känns gammalmodig och skärmens upplösning känns inte heller lika bra som hos flera av konkurrenterna. Detta trots att specifikationen på papperet är helt okej. Ljussensorn som anpassar skärmen belysningen efter omgivningens belysning är en smart idé som sparar en aning på batteriet. Knappsatsen är bra med stora och tydliga knappar. Kontakterna är utspridda över sidorna på telefonen och täckta av luckor som är irriterande svåra att öppna. Operativsystemet är väl anpassat för affärsanvändare och bland annat har man tillgång till ett mini office-paket. Webbläsaren fungerar också riktigt bra. Testaren är mindre förtjust i ljudkvaliteten som är ganska platt och tråkig.

Källa: Mobil (SE) nr 8 2007

Mobilen

"Talekvaliteten på Nokia 6290 er av ypperste merke"

Norska Mobilen tycker att 6290 har en robust och praktisk design. Samtidigt känns den lite platt och tråkig och dessutom stor och tung. Knapparna är däremot riktigt bra. Operativsystemet fungerar fint och reagerar snabbt på de kommandon man ger. Dock är menystrukturen inte riktigt lika logisk som man skulle kunna önska. Skärmarna tillhör de bättre som testaren har sett och det är framför allt den externa skärmen som överraskar. Storleken är bra och upplösningen likaså. Testaren är också positivt överraskad av ljudkvaliteten. Högtalarna är helt okej vid musikuppspelning och samtalsljudet är också bra. Batteriet imponerar dock inte, utan det håller cirka en dag vid genomsnittlig användning.

Källa: mobilen.no (NO)

Connect

"Hat eine menge Qualitäten"

Connect tycker inte att mobilen är särskilt snygg och menar att den känns ganska klumpig. Användarvänligheten är knappast överväldigande och menysystemet är inte riktigt så översiktligt som man skulle kunna önska. Knappsatsen är dock riktigt bra tack vare stora och väl tilltagna knappar som svarar snabbt på kommandon. Musikspelaren är okej och har bra ljud om man använder sig av ett par bra hörlurar. Ljudkvaliteten vid samtal är överraskande bra. Taltiden på cirka fem timmar anses godkänt. Eftersom mobilen har så många bra och praktiska program och kan den vara värd att kika närmare på.

Källa: Connect (DE) nr 8 2007

Cirkapris: 2900 kronor

Produktfakta: Nokia 6290 är en 3g-mobil med wcdma 2100 och quad-band gsm. Yttre skärmen är 1,36 tum stor och har en upplösning på 128x160 pixlar 262k färger. Den inre skärmen är 2,2 tum stor har upplösningen 320x240 pixlar 16 miljoner färger. Kameran har en upplösning på 2 megapixlar och blixt. Det interna minnet är 50 megabyte stort och det finns stöd för microsd-minneskort. Anslutningar är ir och bluetooth 2.0 samt usb. Övriga funktioner är bland annat fm-radio, musikspelare, videosamtal, dokumenthantering, webbläsare, e-post och java. Taltiden är upp till 3,5 timmar och passningstiden är upp till 12 dagar för gsm. Det är 2,5 timmar taltid för 3g. Mått 94x50x21 mm och en vikt på 115 gram.

Tillverkare: Nokia