Sök
Nokia 3220

Nokia 3220

Ordinär mobil i ett blinkande skal

2005-01-05

Nokia 3220 är en kameramobil som även stoltserar med en mängd finesser för att göra telefonen personligare. Fast den saknar ändå en del funktioner som ungdomar brukar uppskatta.
Testkälla Kommentar
Mobile Review “Quite interesting”
Cnet ”Futuristic-looking mobile”
Ljud & Bild “Riktar sig till ungdomar”
Connect “Charmig, trendig och riktigt bra”

Vad tycker testarna?

Nokia 3220 är en kameramobil som är direkt riktad mot ungdomar. Den saknar dock vissa funktioner som ungdomar brukar uppskatta såsom MP3-spelare och radio. 3220 får beröm för sitt robusta utförande men de blinkande och utbytbara skalen imponerar inte direkt på den något äldre testpanelen. Testarna är oeniga om detta kommer att bli en succé eller inte.

Mobile Review

“Quite interesting”

Nokia-3220-back

Mobile Review konstaterar att Nokia 3220 är ytterligare en ungdomstelefon från Nokia. Telefonen är robust och känns gedigen med sitt gummiklädda handtag och sin höga kvalitet på kontakterna. Testaren konstaterar att de polyfona ringsignalerna i sig inte är så häftiga men att de är tillräckligt högljudda för att man skall höra telefonen även i bullriga miljöer. Vibratorn däremot är inte så stark vilket gör att man kan få problem att känna telefonen genom en tjockare jacka. Då Nokia 3220 är en ganska enkel telefon menar testaren att kunderna i huvudsak kommer att vara från den yngre generationen och att de säkert kommer att bli nöjda över bland annat ljusfunktionen. I jämförelse med Motorola V80 står ljusfunktionen sig slätt men med tanke på det låga priset hos 3220 så har testaren överseende. Testaren saknar FM-radio och möjlighet att synkronisera telefonen med IrDA men placerar telefonen i samma kategori som telefonerna Siemens C65 och Motorola C650. Att ljusskal och datorkabel är tillval gör att totalpriset förmodligen stiger och då finns det bättre modeller att välja bland. Slutsatsen blir att Nokia 3220 förmodligen inte kommer att upprepa succén med 3200 även om det egentligen är en ganska intressant telefonmodell.

Källa: Till Mobile Reviews hemsida
Till Cnets hemsida
Ljud & Bild, nr 11 2004
Connect, nr 10 2004

Cnet

”Futuristic-looking mobile”

Nokia-3220-group

Cnet finner att 3220 har ett sportigt utseende men att den samtidigt är lite klumpigare än tidigare Nokiatelefoner. Testaren finner att alla blinkande lampor runt omkring telefonen blir lite för mycket av det goda men konstaterar samtidigt att blinkningarna förmodligen kommer att uppskattas av den yngre publiken. Cnet har dock inte lyckats med att testa ljusmeddelandena då ett sådant bakstycke inte följde med testtelefonen. Designmässigt bedöms 3220 vara en robust telefon vilket är anmärkningsvärt då så många delar är utbytbara. Telefonens kamera tar godkända bilder även om kvaliteten är medelmåttig. Telefonen är utrustad med tillräckligt kraftig vibrator som tillsammans med högljudda ringsignaler gör att man har svårt att missa samtal. Att det går att använda egeninspelat tal som ringsignaler räknas som ren bonus. Mer negativt är att det inte finns någon symbol för nyinkomna SMS vilket betyder att inkorgen måste kontrolleras med jämna mellanrum för att inte missa nya meddelanden. Sammanfattningsvis konstaterar testaren att Nokia 3220 är en telefon som i första hand passar för ungdomar som vill kunna ändra utseendet ofta.

Ljud & Bild

“Riktar sig till ungdomar”

Nokia-3220-front

Ljud & Bild anser att Nokia 3220 är väldigt greppvänlig och konstaterar att med den ljus- och ljudexplosion som telefonen är kapabel till gör det nästan omöjligt att missa samtal. Testaren imponeras dock inte över samtalstiden på ynka tre timmar och finner också att skärmen är svårläst i dagsljus. Den inbyggda kameran bedöms ta mycket bra bilder där såväl skärpa som färgmättnad imponerar men testaren saknar separat avtryckarknapp och fotoljus. Telefonens tangenter kräver viss invänjning men skapar inga problem för användaren. Testaren skriver att detta är en strikt ungdomstelefon och att detta blir ganska tydligt i och med all fokus på utbytbara skal. Vissa funktioner som ungdomar uppskattar saknas dock, MP3-spelare och FM-radio är två av dessa och testaren menar att de borde ha inkluderats. Knepigt är också att batteriladdaren som följer med telefonen väger hela 165 gram vilket är ungefär tre gånger mer än nätdelen som konkurrerande Panasonic skickar med sina telefoner.

Connect

“Charmig, trendig och riktigt bra”

Connect konstaterar att kameramobiler nu är var mans egendom. Testaren beskriver Nokia 3220 som ”kidsens kameramobil” då det är den första Nokiamodellen med kamera som är riktigt billig. Bildkvaliteten är dock ingenting att hurra för men testaren finner att den duger för sitt ändamål. Då knappsatsen ser ut som den gör är det relativt enkelt att trycka på fel knapp vilket kan vara jobbigt vid SMS-skrivande. I övrigt får användarvänligheten ett högt betyg då menyerna är mycket logiska och följer tidigare inarbetade Nokiamönster. Den enda skillnaden är att man nu har lite fler funktioner att navigera bland. Testaren imponeras över såväl röststyrning som den utbyggda adressboken då dessa funktioner brukar utebli från de billigare modellerna. Testaren gillade spelet Club Pinball men fann att de teman som var förinstallerade var riktigt trista. Att 3220 saknar IR och inbyggd radio noteras men testaren förutspår ändå att modellen har potential att bli väldigt populär. Som alternativ rekommenderas för övrigt Sony Ericsson K500i som tävlar i samma klass.

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Nokia 3220 är en trippelbandstelefon med inbyggd VGA-kamera. Färgskärmen hanterar 65000 färger och har en upplösning på 128x128 pixlar. Det går att skifta såväl grepp som skal och det finns även möjlighet att skapa egna personliga utseenden med hjälp av medföljande mall. Nokia 3220 är utrustad med 16-kanalspolyfona ringsignaler och hanterar även MIDI-signaler med synkroniserade ljuseffekter. Det går att ladda ner paket med bakgrundsbilder, skärmsläckare, ringsignaler och MMS-bilder. Telefonen har inbyggd XHTML-läsare, stödjer MMS 2.0 med AMR-röstklipp och SMIL vilket möjliggör animerade MMS. Spelen Club Pinball, Dance Delight samt Phantom Spider samt fleranvändarspelet Survivor finns förinstallerade men det går även att ladda hem andra program och spel som är baserade på MIDP 2.0 Java. Vissa spel kan även utnyttja det inbyggda gyrot för navigation. Nokia 3220 kan anslutas till dator via Pop-port-kontakten. Med originalbatteri har telefonen en passningstid på 280 timmar samt en taltid på ca tre timmar. Nokia 3220 väger 86 gram med batteri och har måtten 105x44x19 mm. SAR-värdet är uppmätt till 0,78 W/kg.

Modell: Nokia 3220

Tillverkare: Nokia