Sök

Litenheten dominerar

2002-05-03

Ericsson har i och med T66 lanserat världens minsta mobiltelefon i snygg design och med storlek som ett kreditkort. Kan bli svår att motstå, trots högt pris och undermåliga datafunktioner.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 56/100 "Världens minsta"
Focus 298/500 "Das Fliegengewicht"
Cnet Asia 7/10 "Simple and elegant"

Vad tycker testarna?

Att få äga världens minsta mobiltelefon kan nog ha sina förtjänster i form av format och design. Men även de nya menyerna, gummitangenterna och trippelband får också beröm av samtliga testare. T66 torde vara funktionell för de flesta användare, trots avsaknaden av datamöjligheter. Batteriets undermålighet och den väl tilltagna prislappen drar dock ner det slutliga betyget.

Mobil

"Världens minsta"

Mobil delar ut både ris och ros till denna nya medlem i Ericsson-familjen. Att den är liten, smidig och därmed världens minsta råder det ingen tvekan om. Formatet gör den till en liten dröm att bära med sig. Menyerna, som i tidigare modeller kunde uppfattas som långsamma, har förbättrats betydligt och är nu både snabba och funktionella. De läses av på en hyggligt stor display med tanke på telefonens storlek. Betyget dras dock ner av bristen på datafunktioner, avsaknaden av funktionell adressbok och den undermåliga batterikapaciteten. Att de vanliga Ericsson-tillbehören inte fungerar med T66 gör inte testaren på bättre humör. ”Snarare är en designertelefon än nyttotelefon” tycker Mobil som delar ut förhållandevis låga betyg till T66.

Källa: Mobil, nr 1, 2002
Till Focus hemsida
Till Cnet Asias hemsida

Focus

"Das Fliegengewicht"

Tyska Focus tycker att T66 vid första anblicken ser ut som en liten leksak snarare än en funktionsduglig mobiltelefon. Men skenet bedrar även om den har en litenhet som slår det mesta. Med SMS, EMS och chatfunktion kan den genomsnittlige användaren kommunicera tillfredställande medan den mer IT-beroende och resande affärsmannen/-kvinnan kommer att sakna datafunktioner i T66. Den korta batteritiden är ett minus liksom knappsatsens och displayens litenhet, som i kombination med svag belysning kan försvåra användningen.

Cnet Asia

"Simple and elegant"

Cnet Asia häpnar över telefonens litenhet och frågar sig om kvaliteten och finesserna är tillräckliga i denna pyttelilla telefon. Svaret är ja och testaren berömmer åtskilliga funktioner som trippelband, storleken på telefonboken liksom knappsatsen i gummi, som med hänsyn till formatet gjorts mer känsliga och receptiva för tryckningar. Avsaknaden av datafunktioner stör inte denna testare som tror att den snygga T66 kommer att sälja bra eftersom flertalet mobilanvändare föredrar det lilla och kompakta före de avancerade finesserna i telefonen.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta:

Ericsson T66
Ericsson T66
Ericsson T66 mäter bara 92x41x17,5 mm och väger blott 59 gram. Displayen mäter 27x18 mm. Trots de minimala måtten rymmer den trippelband, WAP 1.2.1, T9, EMS, SMS-chat, vibrator, röststyrning, kalkylator, kalender, kodminne och grafikteman. Telefonboken har 250 platser och det finns 23 olika ringsignaler att välja på. Taltiden på fem timmar är lite mindre än vanligt och standby-tiden på 150 timmar likaså. Ericsson har stoppat in tre nya spel i telefonen och ökat hastigheterna märkbart på menyerna. T66 levereras till en början i en rosa/gräddvit kulör som snart kommer att kompletteras med färgställningen svart/grafitgrå. De tillbehör som kommer att kunna köpas till är portabel handsfree samt billaddare.

Modell: Ericsson T66