Sök
Emporia Life Seniofonen

Emporia Life Seniofonen

God tanke. Uselt genomförande.

2007-08-24

Seniofonen grundar sig på en bra tanke, men lever inte upp till förväntningarna. Testarna skriver att det finns andra mobiler som passar minst lika bra för äldre användare.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 2/10 "Genomförandet är uselt"
Din Teknik 1/5 "Det gnisslar och knakar"
PC för alla 5/10 "Ful, plastig, stor och klumpig"

Vad tycker testarna?

Testarna enas om att tanken med seniofonen är riktigt bra. En stor och tydlig mobil med de nödvändigaste funktionerna som är anpassad för seniorer. Genomförandet är dock riktigt uselt. Displayen är stor men användargränssnittet är krångligt och dessutom på engelska. Knapparna är inte heller så tydliga som de skulle kunna vara. Till exempel hade siffrorna gärna kunnat etsas in på knapparna så att man känner vilken siffra man vilar fingret på. Förekomsten av en nödknapp som ringer upp fem förprogrammerade nummer vid behov är bra, men en testare tycker det är märkligt att den svarande parten får en nödsignal i örat och inte hör vad användaren av seniofonen säger.

M3

"Genomförandet är uselt"

M3 menar att tanken bakom mobilen är utmärkt. Knapparna är rejäla och omöjliga att trycka fel på. Dock är det underligt att de saknar bakgrundsbelysning. Ringsignalerna låter knappast högre än vad som är brukligt och inte heller vibratorn skiljer sig märkbart från vilken annan mobil som helst. Trycker man på alarmknappen får den svarande parten en larmsignal i örat och det hörs inte vad användaren av seniofonen säger, något som förtar själva idén med alarmet. Användargränssnittet känns väldigt gammalmodigt och inte det minsta logiskt. Man kan till exempel inte spara ett inkommet eller slaget nummer på ett smidigt sätt. Det enda testaren gillar är att mobilen har en inbyggd ficklampa.

Källa: M3 (SE) nr 6 2007

Din Teknik

"Det gnisslar och knakar"

Din Teknik menar att nödknappen på mobilen är en bra tanke och säger att så snart den trycks in rings i tur och ordning fem olika nummer upp. Testaren tycker dock inte att användarmanualen är särskilt bra för äldre personer. Vidare är telefonen plastig och det känns mest som något man kunnat köpa i närmaste leksaksaffär. Skärmen skjuts uppåt för att åskådliggöra knappsatsen och när man gör detta så gnisslar och knakar telefonen. Skärmen är stor och tydlig, och menysystemet fungerar bra. Knapparna är dock otydliga, vilket är ett stort minus. Testaren menar att mobilen har sitt ursprung i en bra tanke, men att själva genomförandet inte håller måttet.

Källa: Din Teknik (SE) nr 8 2007

PC för alla

"Ful, plastig, stor och klumpig"

PC för alla blir inte särskilt imponerad av seniofonen. Designmässigt är den ett riktigt bottennapp eftersom den är stor, ful och riktigt klumpig. Dessutom är den inte så användarvänlig som den borde vara med tanke på målgruppen. Menysystemet är till exempel inte på svenska vilket är mycket underligt. Dock är skärmen stor och tydlig och såväl siffror som bokstäver är rejält tilltagna. Knappsatsen är stor men testaren hade gärna sett att siffrorna etsats in på knapparna så att det tydligt framgår vilket siffra man vilar fingret på. Nödknappen är en bra idé, men i stort så känns mobilen riktigt risig och är inget som testaren skulle rekommendera.

Källa: PC för alla (SE) aug 2007

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Emporia Life Seniofonen är en gsm-telefon med dimensionerna 112x55x26 mm och en vikt på 155 gram. Taltiden är upp till tre timmar och passningstiden är upp till 200 timmar. Monokrom fstn-skärm med upplösningen är 128x160 pixlar och storleken 2,7 tum. Mobilen kan användas tillsammans med vanliga AAA-batterier. Extra hög ringsignal och extra stark vibrator samt ficklampa finns. Mobilen är även försedd med en nödknapp vilken i tur och ordning ringer upp fem förprogrammerade nummer om användaren trycker in den.

Tillverkare: Emporia