Sök
Bang & Olufsen Serenata

Bang & Olufsen Serenata

Med musik i fokus

2007-12-17

Bang & Olufsen Serenata beskrivs som en 4 gigabytes mediaspelare som går att ringa med. Telefonfunktionerna är omständliga, men ljudegenskaperna är i toppklass.
Testkälla Betyg Kommentar
Connect 4/5 "Ein Fall für Genießer"
Mobil 50/100 "Mycket dyr och mycket bristfällig"
Amobil "Ikke annet enn hårreisende"
M3 4/10 "Mycket väsen för ingenting"

Vad tycker testarna?

Förutom de utomordentliga ljudegenskaperna som mobilen erbjuder, både via hörlurarna och via den inbyggda högtalaren så är det inte mycket som imponerar på testarna. Lösningen med ett navigationshjul ovanför skärmen känns otympligt och att knappsats saknas gör det komplicerat att mata in text i sms, mms och e-post. Vidare är det inte heller självklart hur hjulet ska användas när nummer ska matas in. Att telefonen dessutom saknar en standardfunktion som java och egentligen inte är något annat än en dyr mediaspelare med telefonfunktion gör att ingen av testarna kan rekommendera ett köp.

Connect

"Ein Fall für Genießer"

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/serenatafront.jpgConnect finner mycket gott hos Bang & Olufsen Serenata och menar att det är en läckert utförd mobiltelefon med otroligt bra ljudegenskaper vid musiklyssnande. Det senare gäller oavsett om de medföljande hörlurarna används eller om återgivningen sker via den inbyggda högtalaren. Att använda navigationshjulet tillsammans med den tryckkänsliga skärmen bäddar för ett bekvämt handhavande, men lösningen har sina brister då det går onödigt långsamt att mata in text i sms och e-post. Att ta sig igenom de logiska, textbaserade menyerna går riktigt snabbt och att betjäna musikspelaren går lätt tack vare en direktknapp på skärmen. Just musikspelaren upplevs vara det centrala hos produkten och 4 gigabytes minne räcker långt. Att mobilen också tar alla tillgängliga format, har flera sorteringsalternativ, visar albumomslag och klarar DRM klassas som utmärkt.

Källa: Connect (DE) november 2007

Mobil

"Mycket dyr och mycket bristfällig"

Det är främst de suveräna ljudegenskaperna som är den stora styrkan hos Serenata, skriver Mobil. Musikåtergivningen från den inbyggda högtalaren är i en klass för sig och de medföljande hörlurarna håller en hög klass. Funktionerna i övrigt beträffande musikegenskaperna är fjuttiga. Equalizer saknas och programvaran för överföring kunde ha varit bättre, skriver testaren som tycker att medföljande lösning är omständlig. Det anses också märkligt att all övrig synkronisering sköts med en annan programvara. Sett till övriga funktioner är det en för priset väldigt sparsamt utrustad mobiltelefon, rent av bristfällig menar testaren.

Källa: Mobil (SE) november 2007

Amobil

"Ikke annet enn hårreisende"

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/serenatafront.jpgStor, tung och besvärlig att mata in text med navigationshjulslösningen. Så sammanfattar Amobil sina intryck av Bang & Olufsen Serenata. Att menyerna dessutom är helt textbaserade och att det inte går att installera java-applikationer gör att den som mobiltelefon känns väldigt enkel, rent tekniskt. Det som drar upp betyget är enligt testaren turbo-3g, bluetooth och en bra e-postklient. Som musikmobil gör den ett väldigt bra jobb. Den uppges spela både högt och vällåtande och 4 gigabytes inbyggt minne anses vara mer än nog. För det höga priset är totalintrycket dock inte tillräckligt anser testaren. I praktiken går det inte att göra mer än att ringa och lyssna på musik.

Källa: www.amobil.no (NO)

M3

"Mycket väsen för ingenting"

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/serenatafront.jpgSvenska M3 skriver att Serenata har ett väldigt säreget utseende som ser ut att vara hämtat från en science fiction rulle. Utförandet med navigationshjulet ovanför skärmet är enligt testaren opraktiskt då handen blockerar skärmen när hjulet används. Annars upplevs menyföring som logisk och lätt att lära sig. Navigationshjulet gör dock att det blir onödigt besvärligt att både ringa och att sms:a. Musikegenskaperna är av hög klass och ljudet som matas ur högtalare och hörlurar är det bästa som testaren hört hos en mobiltelefon. Men att inte kunna använda egna lurar och att minnet bara är på 4 gigabyte känns snålt för prislappen. Att ringa med Serenata är inte någon höjdare då det egna talljudet når telefonens högtalare. Det gör att användaren förutom motparten även hör sig själv.

Källa: www.m3.idg.se (SE)

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta:

Bang & Olufsen Serenata är en 3G-mobil med trippelband för gsm-nätet med webbläsare och e-postfunktion. Har tryckkänslig 2,24 tums tft-skärm på 240x240 pixlar och 256000 färger. Produkten har också sms, mms, bluetooth och usb-anslutning. Inbyggd musikspelare och 4 gigabyte minne. Samtalstiden är angiven till 3 timmar och passningstiden till 280 timmar. Väger 140 gram och har måtten 109,5x63x19,7 mm.

Tillverkare: Bang olufsen