Sök
TomTom Rider v2

TomTom Rider v2

Gps för motorcyklisten

2008-11-07

TomTom Rider v2 är ett navigationspaket för motorcyklisten med monteringssats, headset och som också fungerar med bluetoothförsedda mobiltelefoner.
Testkälla Betyg Kommentar
Good gear guide 4/5 "Ill-suited to thick riding gloves"
Pc magazine 3,5/5 "Should serve motorcyclists well"
Best4reviews 4/6 "Iffy route change announcements"

Vad tycker testarna?

Testarna finner att detta är en gps-enhet som är byggd för att tåla väder och vind. Det medföljande fästet uppges vara mycket stabilt även om det inte passar på alla styren. Skärmen fungerar utmärkt utomhus under olika omständigheter men det kan vara problematiskt att göra inställningar med handskarna på. Kartmaterialet uppges vara uppdaterat och röstdirektionerna tydliga. Det medföljande headsetet fungerar fint tillsammans med både enheten och tillkopplade mobiltelefoner. En testare upplever dock att produkten har problem med parallella vägar och att direktioner ibland kommer för sent.

Good gear guide

"Ill-suited to thick riding gloves"

TomTom Rider V2 1Det är enligt Good gear guide mycket enkelt att montera TomTom Rider v2 på styret och väl monterad sitter enheten mycket bra. Tillverkaren har dessutom gömt anslutningar under en lucka nedtill vilket uppskattas då navigatorn utsätts för väder och vind. Skärmen som sitter i är skarp och klar även i soligt väder. Lösningen med att skicka de upplästa direktionerna via bluetooth fungerar mycket bra även på hårt trafikerade sträckor och att mottagaren dubblerar som handsfree till mobilen är ett plus. Gränssnittet har förenklats sedan föregångaren men pekskärmen är fortfarande svår att använda med motorcykelhandskar och feltryckningar är oundvikligt när adress matas in. Så det gäller att stanna till och ta av sig handskarna, skriver testaren. Batteritiden är mycket bra och att en laddkabel som kopplas till motorcykeln följer med är praktiskt beroende på vart batteriet är placerat.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

Pc magazine

"Should serve motorcyclists well"

TomTom Rider V2 3Även Pc magazine menar att TomTom tagit fram ett mycket bra fäste till Rider v2. Det tar en liten stund att montera fast men sedan går det enkelt att klicka i och ur enheten. Headsetet som följer med fungerar mycket bra under färd och det är varken problem med att höra gpsens röstangivelser eller mobilsamtal, sju timmars samtalstid upplevs som mycket bra. Funktionellt anses Rider v2 vara mycket lik TomTom One med sin 3,5 tums skärm och sina funktioner. Det som främst skiljer är on-bike läget där bara ett fåtal funktioner kan startas eller avslutas. För att få åtkomst till hela menyn krävs det att man stannar motorcykeln. De ikoner som finns att tillgå under färd uppges dessutom vara stora nog för att skötas med handskar på. Ruttberäkningar utförs snabbt och direktionerna är precisa. Det enda testaren egentligen saknar är att enheten också läser upp adressnamnen, något som TomTom One klarar av.

Källa: www.pcmag.com (US)

Best4reviews

"Iffy route change announcements"

TomTom Rider V2 4Även om fästet som följer med TomTom Rider v2 är riktigt bra menar Best4reviews att det inte passar till motorcyklar då inte alla styren har tillräckligt gott om utrymme för en montering. Skärmen uppges fungera mycket bra under kvällar som dagar tack vare möjligheten att justera färgpaletten efter omständigheterna. Men det är svårt att alltid klicka rätt i menyerna med handskarna på även om ikoner kan göras större. Att träffa fel ikon och råka ta bort kartan innebär att föraren måste stanna för att få fram kartan igen, något som är frustrerande då det inträffar ganska ofta. Kartmaterialet är mycket bra men enheten uppges ibland ha problem med köranvisningarna. Exempel på detta är enligt Best4reviews att enheten inte alltid hinner ta fram information för kommande korsningar eller påfarter. Enheten har också problem med att avgöra vilken väg som färdas på när två vägar löper parallellt med varandra. Testaren erfar också att enheten ibland upprepande uppmanar föraren att hålla till vänster trots att ingen avfart dyker upp. Dessa problem gör att blicken lätt fastnar på skärmen lite för länge för att vara säkert vilket inte är bra under färd, skriver testaren som inte kan rekommendera enheten helhjärtat.

Källa: www.best4reviews.com (GB)

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: TomTom Rider v2 är en portabel, vattenavvisande gps-navigator för motorcykel som monteras på styret med det medföljande fästet. Gps-chippet är baserat på SiRF Star III. Kartmaterialet som presenteras i 3d täcker Europa och kommer ifrån TeleAtlas. Skärmen är på 3,5 tum med 320x240 pixel och är tryckkänslig. Ett bluetoothheadset med 7 timmars drifttid för talade instruktioner och handsfreesamtal medföljer. 32 megabyte inbyggt minne och plats för sd-kort (1 gigabyte medföljer). Ingångar för usb och laddare. Batteriet har en drifttid på 5 timmar och laddas med den externa laddaren. Alternativt kan navigatorn kopplas till motorcykelns batteri. Monteringssats, bärväska och usb-kabel medföjer också. Enheten väger 310 gram och har storleken 113,2x96,2x52,9 mm.

Tillverkare: Tomtom