Sök
Navigon 2100

Navigon 2100

Budget-gps med kvalitetskänsla

2008-05-20

En budget-gps som får beröm för sitt utförande. Extrafunktioner förekommer inte, men däremot tmc-mottagare. Testarna anser att uträknade rutter är precisa men att inmatningen kunde ha varit smidigare.
Testkälla Betyg Kommentar
Connect 414/500 "Verdient eine klare Empfehlung"
Bild & Ljud Hemma 5/6 "Kvalitetskänsla och intressanta funktioner"
Cnet 6,3/10 "An affordable price tag"

Vad tycker testarna?

Navigon 2100 är en budgetnavigator som inger kvalitetskänsla med sitt utförande och sin finish. Att den saknar extrafunktioner är inget som stör testarna med tanke på priset, men att tmc-mottagare finns med är en positiv överraskning. Alla menar att enheten beräknar rutter mycket bra, men adressinmatningen kunde ha varit snabbare. Vissa av testarna anmärker också på att det lätt blir grötigt på skärmen då mycket information ska visas samtidigt. Omberäkningar görs snabbt men en av testarna noterar att det nya förslaget var långt ifrån bra.

Connect

"Verdient eine klare Empfehlung"

När Connect kikar på sex olika navigatorer i budgetklassen är det Navigon 2100 som utses till bästa produkt. Att tmc-mottagare finns inbyggt i en så billig modell hör till ovanligheterna och det ska tillverkaren ha en eloge för menar testaren. Vidare anses det vara en produkt med överskådligt menysystem och en detaljerad kartvy. De optiska och akustiska varningarna för hastighetsöverskridelser fungerar konsekvent bra. Men det som gör detta till en vinnare anses vara ruttplaneringen som är närapå optimal. Men den tar nästan lite för lång tid på sig. Omplaneringen går däremot snabbt och röstguiden är mycket bra. Övriga produkter i testet var Medion GoPal E3215, Tom Tom One v3, Holux GPSmile 53CL, Garmin Nüvi 200 och Falk E30.

Källa: Connect (DE) november 2007

Bild & Ljud Hemma

"Kvalitetskänsla och intressanta funktioner"

I svenska Bild & Ljud Hemmas jämförelse mellan åtta olika budgetnavigatorer är det Tom Tom One v3 som koras till bästa produkt. Navigon 2100 delar andraplatsen tillsammans med Garmin Nüvi 200. Navigons enhet uppges vara elegant med mycket bra finish och ger en känsla av lyx. Den har också lättåkomliga knappar och en stabil hållare. Den kombinerade usb- och laddsladden är dock något styv vilket gör det svårt att montera navigatorn nära instrumentbrädan. Några extrafunktioner finns inte, men då tillverkaren satsat mer på de befintliga är slutresultatet mycket bra. Körjournalen är en uppskattad sådan och det är enkelt att uppgradera programvaran och köpa till kartor. Adressinmatningen är inte optimal då alltför mycket information är inklämd samtidigt som tangentbordet. Att enheten gissar adress så fort den första bokstaven matats in gör den något långsam. Kartorna återges klart och tydligt, men de omgivande vägarna är enligt testaren något tunna. Att det visas mycket information samtidigt ger ett grötigt intryck vid stadskörning. Instruktionerna är dock tydliga och vägskyltarna som visas gör det enkelt att stämma av informationen med verkligheten.

Källa: Bild & Ljud Hemma (SE) nr 3 2008

Cnet

"An affordable price tag"

Även Cnet menar att detta är en navigator med ett väldesignat yttre. Att tillverkaren lyckats kränga in en skärm på 3,5 tum trots den ringa storleken är mycket bra. Skärmen är dessutom klar och lätt att läsa av även under solljus. Men på själva skärmytan blir det lätt smetigt då mycket information ska visas samtidigt. Tangentbordet är litet och utan en medföljande inmatningspenna är det lätt att trycka på fel tangent. Menysystemet är lättanvänt men inte särskilt intuitivt. Det är inte heller lätt att veta vad alla ikoner som visas på kartan betyder och testaren rekommenderar en titt i handboken. I användande så tycker testaren att enheten är lite långsam att svara på inmatningar, men under körning är positioneringen precis. Beräknade rutter är korrekta och direktioner klara och tydliga. Omberäkningar görs snabbt, men de föreslagna åtgärderna är inte alltid de rätta, skriver Cnet som fick i förslag att göra en u-sväng där det är förbjudet.

Källa: www.cnet.com (US)

Cirkapris: 1700 kronor

Produktfakta: Navigon 2100 är en gps-navigator med Sirfstar III mottagare. Den har en 3,5 tums skärm med upplösningen 320x240 pixlar. Kommer med kartografi över Norden från Navteq som inkluderar intressepunkter. Navigering sker med 2d- eller 3d-kartor och turn-to-turn röstguide. Funktioner omfattar bland annat tmc-mottagare, körjournal och visning av vägskyltar. Det inbyggda minnet uppgår till 64 megabyte och kan utökas med sd-kort (1 gigabyte medföljer). Mått 102,9x78,4x18,4 mm och vikt 160 gram.

Tillverkare: Navigon