Sök
Garmin Oregon 300

Garmin Oregon 300

Konkurrenskraftig gps för friluftsliv

2009-05-25

Om du söker en funktionsrik handhållen gps kan du kika närmare på Garmin Oregon 300. En robust, tålig, mångsidig och extremt lättanvänd modell som får bra omdömen av testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
PDA Essentials & GPS Advisor 7/10 "The IPhone of GPS devices"
Mobilen 6/6 "Veiviser du kan stole på"
Trusted reviews 9/10 "An ideal gadget for those who love the outdoors life"
Good gear guide 3,5/5 "A competitive handheld GPS-device"

Vad tycker testarna?

Garmin Oregon 300 anses vara en utmärkt handhållen gps-enhet med massor av både användbara och roliga funktioner, exempelvis tider för fiske- och jaktsäsonger. Själva konstruktionen är robust och tålig med ett vattentätt skal och en stor pekskärm. Samtliga testare är överförtjusta i användargränssnittet och gillar dess enkla och användarvänliga utformning. Att gps-enheten drivs med vanliga AA-batterier gör det smidigt att ta med extrabatterier och dessutom gillas den långa batteritiden. Trots i överlag bra omdömen finns det negativa punkter som påpekas av samtliga testare. Standardkartan är ganska simpel och nya detaljerade kartor är dyra att köpa. Den kan tappa signalen under korta stunder i tät skog och slutligen är skärmen för mörk för att läsa av under starkt solljus vilket drar ner helhetsbetyget.

PDA Essentials & GPS Advisor

"The IPhone of GPS devices"

Garmin Oregon 300 1PDA Essentials & GPS Advisor är överlag imponerad av Garmin Oregon 300. Gps:en är kompakt, robust och känns bra i handen. Batteritiden anses vara helt okej och användargränssnittet är utmärkt utformat då det är extremt enkelt att navigera bland menyerna. Garmin Oregon 300 är även utrustad med en mängd både roliga och användbara funktioner vilket uppskattas av testaren. Det som drar ner helhetsintrycket är att mottagaren inte är helt exakt och kan tappa signalen i tjock skog, men hittar däremot signalen fort igen. Största problemet är dock skärmen som anses alldeles för mörk och är svår att avläsa, även i vanligt dagsljus.

Källa: PDA Essentials & GPS Advisor Issue 80 2008

Mobilen

"Veiviser du kan stole på"

Garmin Oregon 300 känns ganska klumpig med sin bredd, tjocklek och sin vikt, men imponerar samtidigt stort på testaren från Mobilen med en stor touch-skärm samt en robust och vattentät konstruktion. Jämfört med andra modeller är Garmin Oregon 300 väldigt smidig vad gäller batterityp och imponerar med lång batteritid. Testaren är även nöjd med den detaljerade kartan, de många funktionerna och den korta uppstarttiden som Garmin Oregon 300 har. Användargränssnittet är väldigt enkelt och det är lätt att hitta bland menyerna. Tyvärr lyser skärmen för svagt för att kunna avläsas i solljus. Dessutom är medföljande karta för simpel och att uppgradera till extra detaljerade kartor är väldigt dyrt, men i övrigt finns det inte mycket att klaga på.

Källa: www.mobilen.no (NO)

Trusted reviews

"An ideal gadget for those who love the outdoors life"

Garmin Oregon 300 inger ett positivt intryck med sin vattentäta och stöttåliga konstruktion. Standardkartorna som medföljer är ganska simpla och det är dyrt att köpa till detaljerade kartor. Skärmen anses stor och läsbar i solljus men man är ändå tvungen att skugga skärmen med handen ibland. Testaren noterar att Garmin Oregon 300 ibland tappar sin position i tät skog men mottagaren var snabb att åter lokalisera sig så fort skogen växte glesare. Batteritiden upplevs som bra och testaren är positiv till att den drivs med AA-batterier. Trots att Garmin Oregon 300 är en bra enhet anser testaren att man bör vara en relativt seriös naturmänniska för att kunna rättfärdiga detta dyra köp och påvisar billigare alternativ.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Good gear guide

"A competitive handheld GPS-device"

Designen på Garmin Oregon 300 gillas av Good gear guide. Dock är placeringen av läsaren för microSD-kort svåråtkomlig eftersom batterierna först måste avlägsnas innan man kan sätta in kortet. Användargränssnittet är mycket enklare att använda än hos flera av konkurrenterna, dock uppfattas skärmen som ganska trög att trycka på. Testaren är även missnöjd med skärmens ljusstyrka då den är svår att utläsa i direkt solljus. Den medföljande kartan anses för simpelt detaljerad och det är dyrt att köpa till mer detaljerade kartor. Garmin Oregon 300 är långsam i kall uppstartning men desto snabbare i varm uppstartning. Modellen anses mångsidig och har bra utökningsmöjligheter, men är inte så bra som den skulle kunna vara.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta:

Garmin Oregon 300
Skärm: TFT pekskärm 3 tum, 240x400 pixlar
Batteritid: max 16 timmar (2xAA)
Mått: 58x114x35 mm
Vikt: 193 gram
Övrigt: Trådlös överföring av rutter, waypoints mm, kortläsare för microSD, funktioner för sol- och månbanor, jakt- och fiskesäsonger, elektronisk kompass, custom POI, vattentät (IPX7 - en meters djup under 30 minuter)

Tillverkare: Garmin