Sök
Garmin Edge 705

Garmin Edge 705

Cyklistens heliga Graal

2009-07-15

Garmin Edge 705 kombinerar gps med alla de funktioner en cykeldator erbjuder. Resultatet kan kanske vara ”leksaken” som ersätter alla andra leksaker.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 5/5 ”GPS ud over det saedvanlige”
About 4/5 “It’s a new type of product”
Wired 9/10 “The Holy Grail for cycling enthusiasts”
Pc Pro 6/6 “A worthy award winner”
LetsGoMobile ”The ideal combination of a bike computer and a GPS device”

Vad tycker testarna?

Lovorden för Garmins Edge 705 vet nästan inga gränser. Man har kombinerat en cykeldator och alla dess funktioner som puls-, hastighets- och längdmätning med en gps på ett formidabelt sätt. Som träningsredskap kan du till exempel lägga upp en sträcka och sedan tävla mot dig själv – du ser hela tiden hur du ligger till jämfört med din bästa tid. Kartorna är detaljerade och tydliga, du kan få steg för steg-guidning och hjälp med att hitta intressepunkter som restauranger. Bästa betyget kommer från den luttrade recensenten som säger att han för en gångs skull hade kunnat tänka sig betala för en produkt han testar.

T3

”GPS ud over det saedvanlige”

Vid första anblicken känns Edge 705 som en våldsamt stor navigator, skriver T3. Men den innehåller så mycket att man förlåter den dess fysiska storlek och istället blir den raskt oumbärlig med alla sina nödvändiga och helt onödiga funktioner. Skandinaviens hela kartsystem finns med och resten av Europa kan köpas till. Navigationen är exakt och du kan få guidehjälp steg för steg om du så önskar. Förutom att själv programmera in favoritvägar kan du tanka in andras rekommenderade rutter.

Källa: www.t3.dk (DK)

About

“It’s a new type of product”

Med Edge 705 ger Garmin cyklisterna något de aldrig haft förut, skriver About. Det har inte funnits en gps-navigator med rörliga färgkartor, steg för steg-beskrivningar och sex miljoner intressepunkter. Edge 705 är dessutom helt trådlös och du slipper en massa trassliga kopplingar till navet, liksom att kalibrera hjulstorlek eftersom gps:en är uppkopplad mot satellit och sköter beräkningarna själv. Navigatorn har bara ett fåtal kontroller så du undviker att cykla omkull medan du letar efter rätt knapp. Menyerna är intuitiva och det är inte svårt att hitta det du letar efter även om du cyklar med handskar. Du kan logga dina träningssessioner och mäta din puls, hastighet, tillryggalagt avstånd, stigningsgrad och brända kalorier. Allting kan beskådas i upp till åtta fält samtidigt, eller så väljer du att bara ha två med desto tydligare siffror. Hjärtfrekvensmätaren kan ge lite falsklarm innan armbandet blir fuktigt av svett, något du kan undvika genom att använda elektrodgelé. Edge 705 är lättmonterad och du är klar för avfärd på bara 30 sekunder.

Källa: www.gps.about.com (US)

Wired

“The Holy Grail for cycling enthusiasts”

När man öppnar manualen till Garmin Edge 705 får man först lite skrämselhicka, men det tar inte ens en timme för Wireds testare att komma igång. Utan att darra på manschetten redovisar Edge 705 bland annat hur långt du har cyklat, hur fort du avverkat sträckan, hur hög din puls varit under tiden och vart du är på väg. Kopplar du ihop den med din pc eller mac kan du dessutom logga allting och bryta ner färden i en massa statistik. På motionbased.com kan du kommunicera med likasinnade och enkelt tanka hem andras föreslagna rutter. Du kan ange namnet på en restaurang eller kanske ett museum och få färdinstruktioner ända fram till dörren. Den bästa rekommendationen är kanske ändå att recensenten säger att under sina 20 år i yrket är det här en av fåtalet produkter han är villig att lägga sina egna pengar på.

Källa: www.wired.com (US)

Pc Pro

“A worthy award winner”

En riktigt beroendeframkallande funktion enligt PC Pro är möjligheten att spara en färd du gjort, med all statistisk som tid och hastighet, och tävla mot dig själv nästa gång du cyklar samma sträcka. Förutom att vara ett fantastiskt träningshjälpmedel är det en navigator i en klass cyklister inte haft tillgång till förut. Inte bara cyklister förresten, Garmins kronjuvel väger bara lite drygt 100 gram så även joggare och långfärdsvandrare kan dra nytta av de rörliga och pedagogiska kartorna. Det tar aldrig mer än 40 sekunder att koppla ut mot satelliten och hitta position vilket gör Edge 705 till en av de snabbaste gps:er som Pc pro testat.

Källa: www.pcpro.co.uk (GB)

LetsGoMobile

”The ideal combination of a bike computer and a GPS device”

Det är med en gång uppenbart att Edge 705 är ett träningshjälpmedel minst lika mycket som en gps, skriver Letsgomobile. Allt onödigt är bortskalat och Garmin har framställt en snygg, solid och slimmad produkt. De tre knapparna som används för att ta sig genom menyn är lätthanterliga och robusta. Skärmen är stor och tydlig men reflekterar ljus på ett irriterande sätt. Att förlita sig helt på laddbara batterier känns riskabelt om man är på långfärd, men Garmins batterier överträffar rent av de utlovade 15 timmarna och laddas fulla igen på bara tre timmar. Felmarginalen för Edge 705 är fem meter vilket får sägas vara riktigt bra. De kanske intressantaste egenskaperna hos denna leksak är möjligheten att lägga upp träningsprogram. Till exempel kan du skapa en träningspartner som räknar ut hur du bör prestera beroende på ålder och vikt, eller lägga upp ett intervallpass. För den som enbart är ute efter en navigator finns det bättre alternativ, men som kombinationsprodukt är Edge 705 enastående.

Källa: www.letsgomobile.org (US)

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Vikt: 104,9 gram
Batteri: 15 h, laddningsbart, laddar på 3 h.
Kartor: Varierar beroende på modell men baskartorna hjälper dig inte navigera.
Tillbehör: Pulsmätare eller varvmätare som kan fästas på pedal eller hjul, barometrisk höjdmätare.
Övrigt: Vattentät. Fästen och usb-kabel medföljer, mjukvara laddas ner från Garmins hemsida.

Tillverkare: Garmin