Sök
Epson Stylus Photo 2100

Epson Stylus Photo 2100

Förstklassig slöfock

2002-09-26

En fotoskrivare vars utskrifter får med beröm godkänt. Finesser finns det gott om men tyvärr så är maskinen både långsam och dyr enligt testarna.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild "Fotografisk utskriftskvalitet"
ZDNet "Slower than we'd like"
PC World Norge "Mye funksjonalitet"
Mikrodatorn "Bästa tänkbara utskriftskvalitet"
Vnunet "Great photo quality"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare tycker att både färg- och svartvita utskrifter blir förstklassiga, med bra kontraster och mjuka gradienter men en av testarna påpekar att svärtan är mörkgrå, inte svart. Detta märks dock bara vid en direkt jämförelse med en annan skrivare som är bättre i detta avseende, men de många finesser och funktioner får skrivaren att stå ut bland konkurrenterna och motiverar det höga priset. Den enda nackdelen förutom priset är att utskriftshastigheten är mycket lägre än till exempel hos Canon S9000. I USA heter skrivaren Epson Stylus Photo 2200.

Ljud & Bild

"Fotografisk utskriftskvalitet"

Ljud & Bild tycker att bortsett från utrymmeskrav och inköpspris finns inte mycket att klaga på. Utskriftskvaliteten anses mycket bra och minskar inte ens för svartvita foton. På grund av det nya pigmenterade bläcket blir den minsta bläckdroppen 4 pikoliter. Det medför dyrare utskrifter, men det kan det vara värt då utskrifterna ska kunna lagras desto längre. Funktioner som att kunna skriva ut på CD-skivor och pappersrulle gör tillsammans med den fotografiska kvaliteten att Epson 2100 blir en svårslagen skrivare vars största nackdel är priset, avslutar testaren.

Källa: Ljud & Bild Nr 9, 2002
Till ZDNets hemsida
PC World Norge Nr7, 2002
Mikrodatorn Nr 10, 2002
Till Vnunets hemsida

ZDNet

"Slower than we'd like"

ZDNet skriver att Epson Stylus Photo 2100 har allt som professionella och amatörer med tjocka plånböcker kan önska sig, med undantag för nätverkskort. Utskrifter blir utsökta med fina färger och bra svärta. Testaren är även positiv till att utskrifterna är långlivade på grund av det pigmenterade bläcket. Bläckpriset anses ganska billigt och stödet för firewire uppskattas. De enda negativa sakerna som hamnar likt ett par svarta plumpar i ett annars felfritt facit är maskinens höga inköpskostnad och låga utskriftshastighet.

PC World Norge

"Mye funksjonalitet"

PC World Norge skriver att i praktiken är det bara Canon och Epson som satsar på att utveckla fotoskrivare för entusiaster och professionella fotografer. Som en naturlig följd jämförs Epson 2100 och Canon S9000. Är man bara på jakt efter en snabb skrivare som samtidigt levererar utmärkta utskrifter är skrivaren från Canon en given favorit. Är hastigheten mindre viktig än funktioner och finesser blir Epsons skrivare istället det självklara valet menar PC World.

Mikrodatorn

"Bästa tänkbara utskriftskvalitet"

Mikrodatorn anser att en lång rad förbättringar gör Epson 2100 mångsidig och högpresterande. Den viktigaste nyheten är kanske den grå färg som kallas light black som tillsammans med de övriga sex färgerna och medföljande program för gråbalansering ger betydligt finare och mjukare svartvita utskrifter än andra fotoskrivare. Men utskriftskvaliteten är suverän också i färg även om Mikrodatorn hade vissa problem med att få bra färger på CD-skivor, men funktionen är utan tvekan praktisk. Jämfört med Canon S9000 är Epson 2100 både dyrare och långsammare, men så är också upplösningen högre och bildkvaliteten något bättre, avslutar testaren.

Vnunet

"Great photo quality"

Vnunet menar att trots att Epson Stylus Photo 2100 har stöd för både firewire och USB 2.0 är den knappast i behov av denna snabba överföring då bufferten fylls upp relativt snabbt även då man använder USB 1.1. Jämfört med Epson 950 uppför sig 2200 långsamt på grund av att den är riktad till en publik där utskriftskvalitet är viktigare än snabbhet. Utskrifter blir som väntat lysande med utmärkt färgåtergivning, mjuka gradienter och skarpa kanter. Testaren lägger märke till att text blir mörkgrå och inte svart.

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Stylus Photo 2100 är en fotoskrivare från Epson med en maxupplösning på 2880x1440 pixlar. Skrivaren har sju separata bläckpatroner varav svart finns i två versioner för blankt eller matt papper. Bläcket är pigmenterat vilket ger utskrifter bättre hållbarhet och livslängd. Minsta droppstorleken är 4 pikoliter vilket är 2 pikoliter större än hos Stylus Photo 950. Anslutning till datorn via Parallell-, Firewire- eller bakåtkompatibel USB 2.0. Stöd för alla format upp till A3. Maximal utskriftshastighet färg 3 sidor/min och svartvitt 7,4. Skrivaren klarar att skriva ut på CD-skivor samt på löpande pappersrulle. Måtten är 631x864x409 mm och vikten 11,2 kg.

Modell: Epson Stylus Photo 2100