Sök
Toshiba 42WP46

Toshiba 42WP46

Problem med plasman

2005-04-07

En 42-tums plasmaskärm från Toshiba som inte lyckas övertyga. Stor, tung och inte mer än okej bild, enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 4/5 ”Doesn’t tackle plasma’s traditional problems”
Home Cinema Choice 3,5/5 ”Pictures are good, but perhaps not great”
What Hifi 3/5 ”The least accomplished picture”

Vad tycker testarna?

Detta är en stor, klumpig och tung plasmaskärm som påminner mer om de tidigaste produkterna som togs fram, än om en modern tillverkning. Den är dessutom inte särskilt tilltalande med ett utförande i helgrått som endast varieras av olika typer av finish. Testarna imponeras varken av anslutningsmöjligheter eller av funktioner, utan konstaterar att skärmen enbart är utrustad med det mest nödvändiga. Detta har, enligt testarna, gjorts för att pressa priset och om det hade gått så långt utan att inverka på bildkvaliteten, så hade det kunnat vara acceptabelt. Men så är inte fallet, skärmen presterar just så minimalt som en plasmaskärm kan göra. Det finns inga fungerande tekniska lösningar som arbetar bort problem såsom grönaktiga pixlar, brus eller störande färgstråk i bilden. Bilden upplevs som bra, men långt ifrån lika bra som bilden hos mer tekniskt fulländade skärmar.

What Video

”Doesn’t tackle plasma’s traditional problems”

What Video tycker att Toshiba 42WP46 har ett utseende som för tankarna till de tidigaste plasmaskärmarna som lanserades. Skärmen är tjockare, tyngre och bredare än övriga produkter idag. Att den är gjord helt i grått och med flera olika typer av finish, stärker inte synintrycket av utförandet. Skärmen är också lite efter när det gäller anslutningar, frånvaro av digitala ingångar gör att progressiv uppspelning och HDTV begränsas till komponentingången. Bortsett från det så är det dock inga problem med hela tre scartingångar. Bilden är ganska bra, men en bit ifrån hänförande. Kontrasten hos skärmen imponerar med bra djup från alla källor. Att den är rejält ljusstark bidrar också till att höja känslan av bilden, tillsammans med välmättade färger. Skärmen lyckas dock inte filtrera bort brus fullständigt och traditionella plasmaartefakter såsom grönaktiga pixlar och solarisation uppkommer. Ett annat problem är att trots bildernas skarphet så är de inte alltid väldetaljerade, vilket tros bero på den låga upplösningen. För priset är det en helt okej plasmaskärm, men den lider av sin dåliga brushantering, avslutar What Video, som trots allt ger TV:n det näst högsta betyget fyra av fem.

Källa: What Video, nr 291 2005
Home Cinema Choice, Mars 2005
What Hifi, Februari 2005

Home Cinema Choice

”Pictures are good, but perhaps not great”

Home Cinema Choice jämför fem olika plasmaskärmar på 42 tum och utser däribland Philips 42PF9986 till bästa produkt. Toshiba 42WP46 hamnar tillsammans med Panasonic TH42PW7 på sista plats. Toshibas produkt är definitivt inte lösningen för den som vill spara plats, detta på grund av den stora ramen som omger skärmen. Den som tänkt hänga upp den på väggen kommer dessutom att få kämpa med den höga vikten. Även här ogillar testaren att alla färger går i grått med olika finish. Det som talar för skärmen, i form av prestation, är att den höga kontrasten lyckas uppnå nivåer av svart som andra plasmaprodukter inte klarar av. Ljusstyrkan och färgmättnaden är två andra detaljer som är till fördel för 42WP46. Men även här så anser testaren att brusreduceringen inte är tillfredsställande och stråk av brus uppträder ofta vid snabba rörelser. Att det dessutom saknas digital ingång och att upplösningen är låg drar ytterligare ned intrycket.

What Hifi

”The least accomplished picture”

What Hifi har tittat på fyra olika 42-tummare och korar Pioneer PDP-435XDE till bästa produkt. Toshibas skärm hamnar längst ned på fjärde plats. För den som har en stram budget kanske detta är ett val som går att överväga, men skärmen har svagheter som man ska vara varse om. Upplösningen är låg, anslutningarna är inte mer än basala och bildkvaliteten är överlag mycket mjukare och mer ostabil än hos konkurrenterna. Dessutom framträder brus alltför ofta, och speciellt tydligt är detta i scener med lite ljus. Trots detta anses bildintrycket som bra, då med tanke på priset. Menyerna är väl presenterade men innehållsfattiga och fjärrkontrollen är dålig på att svara. Ett budgetval där det dock märks att det försvinner en del på vägen vid försök att sparar pengar.

Cirkapris: 36850 kronor

Produktfakta: 42WP46 är en 42-tums plasmaskärm i bredbildsformat från Toshiba med dimensionerna 1318x698x124 mm. Upplösningen är på 852x480 pixlar, ljusstyrkan uppgår till 1,000 cd/m² och kontrastförhållandet är 3000:1. Anslutningar som finns är 3 scart, varav 2 med RGB, S-video, A/V-in, komponentvideoingång samt VGA-anslutning för PC. Skärmen klarar av progressiv uppspelning upp till 720p via komponenten. Utgångar finns för stereoljud, hörlurar och separat subwoofer. De inbyggda högtalarna har en uteffekt på 2x25 W. Vikten är 44,5 kg.

Modell: Toshiba 42WP46