Sök
Sony XEL-1

Sony XEL-1

Supertunn framtidsvision

2008-03-28

Den första kommersiellt tillgängliga tv:n med nya oled-tekniken. Enheten är endast 3 mm tunn och med imponerande bildkvalitet, men å andra sidan måttliga 11 tum i storlek och hiskeligt dyr.
Testkälla Betyg Kommentar
Zdnet 7,7/10 "The promise of the new technology"
Stuff.tv - "A revolutionary new TV"
Sound & vision "The future is looking good"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är överens om att oled-tekniken som introduceras i Sony XEL-1 är framtiden. Den extremt tunna skärmen på 3 mm fascinerar, även om en testare ifrågasätter behovet av en så tunn skärm. Bildkvaliteten imponerar och mest beröm riktas mot hanteringen av svärta, som är långt bättre än många testare sett. De flesta verkar dock överens om att Sony XEL-1 på grund av litenhet och högt pris inte utgör något rimligt alternativ i dagsläget.

Zdnet

"The promise of the new technology"

Sony XEL-1 är den första tv:n med oled-tekniken Zdnet testar. Designen får överlag beröm, men testaren ifrågasätter behovet av en så tunn panel, eftersom det utgör ett problem för placeringen av anslutningar. Bildmässigt producerar Sony XEL-1 nästintill perfekt svärta och även skuggade partier såg otroligt bra ut. Färgmättnaden är superb, men hanteringen av primära och sekundära färger blir lidande av att skärmen inte har full hd-upplösning. Detta var dock inget problem för kontrasten, vilket delvis beror på att små skärmar alltid ser skarpare ut. Skärmens litenhet i kombination med det löjligt höga priset gör att XEL-1 troligen kommer att vara intressant främst för överdådiga användare, men Sony visar klart potentialen för oled.

Källa: review.zdnet.com (US)

Stuff.tv

"A revolutionary new TV"

Stuff.tv anser att även om det kommer att dröja ett tag innan tv-apparater med oled-teknologin blir ett alternativ för konsumenten är det tydligt att detta är framtiden. Kontrasten på XEL-1 är fantastisk, vilket ger otroligt bra svarta nivåer och ljusåtergivning. Betraktelsevinkeln är nästan 180 grader och den snabba responstiden gör skärmen perfekt för att spela spel eller titta på sport. Dessutom är tv:n väldigt energisnål, enligt testaren fordras inte mer energi än för en vanlig glödlampa. Till fördelarna hör vidare designen och det faktum att skärmen är endast 3 mm tjock. Nackdelar är givetvis den lilla storleken och det höga priset.

Källa: www.stuff.tv (GB)

Sound & vision

"The future is looking good"

Sound & vision konstaterar att för det pris XEL-1 kostar går det att hitta 52 tums-skärmar med full-hd. Man får dock ha i åtanke att det rör sig om revolutionerande teknik. Den tunna panelen är det man först lägger märke till. Skärmen ackompanjeras väl av den likaledes tunna fjärrkontrollen vars knappsats är välorganiserad och användarvänlig. Testaren är imponerad av bildkvaliteten, och då framförallt kontrasten. Exempelvis är detaljer klart synliga även i mörka partier. Även färghanteringen imponerar. Sammanfattningsvis överträffade Sony XEL-1 testarens samtliga förväntningar och hade det inte varit för att skärmen endast är 11 tum stor hade den varit en favorit som vanlig tv. Nu får den snarast ses som lovande framtidsexempel.

Källa: www.soundandvisionmag.com (US)

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta: Sony XEL-1 är den första konsument-tv:n med oled-tekniken (Organic Light-Emitting Diode), vilken framställts som efterföljaren till dagens lcd-teknik. Storleken på skärmen är 11 tum. XEL-1 kan visa hd-material men har upplösningen 960x540 pixlar. Kontrasten är 1000000:1. Anslutningsmässigt finns två hdmi, minneskortplats samt port för Bravia Internet Video Link. Med den integrerade fotbasen mäter XEL-1 241x248x130 mm. Själva panelen är dock endast 3 mm tjock. Vikten är 2 kg.

Tillverkare: Sony