Sök
Sony PFM-42B1

Sony PFM-42B1

Kubistisk väggkonst utan briljans

2002-02-07

Plasmaskärmen PFM-42B1 från Sony är tunn som en tavla, snygg som få och relativt "billig" men inte prisvärd. Den får medelmåttiga betyg hos testkällorna som hade höga förhoppningar.
Testkälla Betyg Kommentar
HemmaBio 34/50 "På efterkälken"
Home Entertainment 3/5 "Fails to live up to its rivals"
Home Theater 8/10 "This one is good"
DTV City 89/100 "The look of the unit is stunning"
Video Systems 69/100 "A good performer"

Vad tycker testarna?

Flera testare tycker att denna TV från Sony har en hel del brister i form av mindre lyckade anslutningar samt problem att återge mörka och skuggiga bildsekvenser. Här har Sony uppenbarligen ansträngt sig för mycket i syfte att ge skärmen en bra bild i upplysta rum. Samtliga gillar dock modellens design och utseende.

HemmaBio

"På efterkälken"

Hemma Bio testar fyra olika plasmaskärmar. Sony PFM-42B1 är den mest slimmade av dessa, formatet är minimalt och den silverfärgade ramen extremt tunn. Fjärrkontrollen anses föredömligt enkel och menysystemet lättbegripligt. Tyvärr har den också en ganska högljudd fläkt som kan upplevas störande. Negativt är också att skärmen ibland tappar synkronisering med påföljden att ett irriterande horisontellt streck dyker upp i rutan. Ljusstyrka, kontrast och skärpa tilldelas mycket höga betyg, men med dunkla och skuggiga bilder blir omdömet betydligt sämre. Mörka toner upplevs som "blockiga" och en hel del störande artefakter framträder. PFM-42B1 hamnar på sista plats i testet och Hemma Bio rekommenderar istället NEC 42MP3.

Källa: Hemma Bio, nr 12 2001
Home Entertainment mars 2001
Till Home Theater Magazines hemsida
Till DTV Citys hemsida
Till Video Systems (Industry Clicks startsida)

Home Entertainment

"Fails to live up to its rivals"

Home Entertainment efterlyser en ordentlig BNC-socket och ogillar att ljudets in- och utgångar utgörs av minijack. Testaren varnar också för skärmens förrädiska bildegenskaper. I belysta rum levereras utmärkt bild, men när lamporna släcks blir intrycket ett annat. I svarta bildtoner framträder en röd färgnyans, och delar av bilden rör sig som klossar över skärmen. Till slut liknar skärmen något av en kubistisk målning menar testaren. Ironiskt nog är det just den röda färgskiftningen som gör bilden så skarp och detaljrik i dagsljus, hävdar testaren. Avslutningsvis sägs dock att PFM-42B1 har en överlägsen bildupplösning och är en av de snyggaste plasma­skärmar som byggts. Sammantaget håller den dock inte samma klass som konkurrenterna.

Home Theater

"This one is good"

Enligt Home Theater levererar Sony PFM-42B1 en ypperlig kontrast och ljusstyrka. Bilderna är skarpa och detaljerade med rika färger. Fjärrkontrollen är mycket enkel och menysystemet omfattande. PFM-42B1O är dessutom förhållandevis lätt att installera, mycket tack vare skärmens minnesfunktion. Vanligtvis bör man vara skeptisk till plasmaskärmar, men "den här är bra", konstaterar testaren. Modellen är tillräckligt kompetent för att användas i såväl styrelserum som på väggen framför TV-soffan, menar Home Theater som inte alls är så kritiska till modellen som övriga testare.

DTV City

"The look of the unit is stunning"

Även DTV City hade förväntat sig mer kopplingsmöjligheter i denna TV. En annan svaghet är att bilden i vissa lägen känns dimmig eller suddig. Testaren saknar också en inbyggd förstärkare. Trots detta är Sony PFM-42B1 ändå ett bra köp, menar man. Bildkvaliteten är överlag riktigt bra, färgerna är lugnande, levande och ljusstyrkan fenomenal. Till ett förhållandevis lågt pris får du ett osedvanligt vackert föremål att ställa fram eller hänga på väggen. Sony PFM-42B1 är ett litet konstverk som till ägarens glädje ser dubbelt så dyr ut som den verkligen är.

Video Systems

"A good performer"

Video Systems granskar totalt 6 plasmamodeller i vitt skilda prisklasser. Sonys modell tillhör de billigare och tilldelas högsta möjliga betyg för vitbalans och befintliga anslutningar. Maskinen anses ha mycket lätt för att samverka med andra enheter. Den plockar också hem många poäng i ronderna för kontrast och funktioner, mestadels för ett enkelt menysystem och en kompetent fjärrkontroll. Sammantaget hamnar dock Sonys bidrag näst sist bland de tävlande. Till vinnare utses den avsevärt dyrare modellen Panasonic TH-50PHD3U, tätt följd av Pioneer PDP-503CMX.

Cirkapris: 91000 kronor

Produktfakta: Bildskärmen PFM-42B1 är Sonys bidrag till den senaste plasmatekniken. Bildstorleken är 42 tum, bildformatet 16:9. Kontrasten är 400:1, betraktningsvinkeln 160 grader. Bildmatris eller bildupplösning är hela 1024x1024 pixlar vilket ger UXGA kapacitet. Vidare finns fyra bildlägen, sex färglägen, ett automatiskt system för bildjustering, minneskapacitet för totalt 20 olika ingångssignaler m.m. Baksidan är utrustad med ingångar för dels S-video, dels vanlig kompositvideo. Man finner också ingångar i form av två D-sub15, som hanterar både komponent- och RGB-signaler. Fjärrkontrollen är av traditionell Sonytyp. Måtten är 1033x631x83 mm, vikten 29,4 kg. Skärmen kan placeras på väggen.

Modell: Sony PFM-42B1