Sök
Sony KE-42MR1

Sony KE-42MR1

Tunn och stilig

2003-10-01

Stilig, stilig och tunn blir omdömet om Sony KE-42MR1, 42-tums plasmaskärm, som tyvärr inte håller måttet hela vägen vad gäller bildkvalitet. Trots detta är betygen genomgående fina.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 4/5 "A supermodel among plasmas"
Video 66/100 "Schwacher Klang"
Home Cinema Choice 4/5 "Disappointing performance"

Vad tycker testarna?

Skulle bästa pris delas ut för design och look råder det ingen tvekan om att KE-42MR1 är den stiligaste plasman av alla. Den har snygga detaljer med högpolerad glasram runt om. Det finns också en hel del bra anslutningar och finesser som gör den flexibel att använda. Ett överskådligt menysystem med snygg grafik gör det enkelt att hantera och installera den. Testarna menar att bilden är harmonisk, färgerna är mättade och kontrasten hög. Högtalarna ger dock inte ifrån sig någon spännande ljudupplevelse, det låter enformigt och tunt. Men den största bristen med KE- 42MR1 är det störande pixelljudet. Även mediaboxen avger ett retfullt läte som finns där mest hela tiden. En testare kommenterar att KE-42MR1 är dyr och menar att den inte är värd priset. Två av testerna är jämförelsetester där Philips 42PF9965 tar hem priset för bästa plasma-TV.

What Video

"A supermodel among plasmas"

What Video anser att KE-42MR1 är en mycket attraktiv plasma. Särskilt imponerade är man av glasramen med tillverkarens logotype. Fjärrkontrollen är också snygg men den separata mediaboxen matchar inte skärmen. En hel del bra utrustning och anslutningar finns och snygga grafiska menyer visas. Hittills har What Video inte varit överväldigade av Sonys plasmaskärmar när det gäller prestanda och även om denna modell har utvecklats så är den inte perfekt. Visserligen har de svarta delarna i bilden mjukats upp så att bilden får mer djup, men visst har man skådat bättre. Färgerna är dock intensiva, levande, klara och mycket naturtrogna. Största bristen med KE-42MR1 är annars bakgrundsljudet i form av ett alldeles för högt pixelljud, särskilt vid svarta och grå toner. Även mediaboxen avger ett läte som är mycket besvärligt och högtalarna är något av en besvikelse. Det finns nästan ingen variation i tonen och ljudet håller sig på en tråkig mellandiskant hela tiden. Även om KE-42MR1 är supersnygg måste man medge att det finns en hel del bättre plasma TV på marknaden.

Källa: What Video, juni 2003
Video nr 7, 2003
Home Cinema Choice, september 2003

Video

"Schwacher Klang"

Tyska Video testar fyra plasma-TV och utöver KE-42MR1 granskar man skärmar från Hanseatic, Hitachi och Philips. I en jämförelse ter sig KE-42MR1 som dyr. Sett till designen skulle den däremot ta hem första priset. Bra med anslutningar och finesser, med ett överskådligt menysystem som gör det enkelt att hantera och installera TV:n. Här är KE-42MR1 överlägsen. Ljudet ur högtalarna klingar dock trist och ljudupplevelsen uteblir. Bilden var inte heller lika skarp som hos rivalerna och skärmen saknar den optimala skärpan. Man uppfattar inte bilden som helt harmonisk. Värre är bakgrundsljudet när mörka partier visades och tyvärr var det just detta moment som var bra i bildöverföringen. Sammantaget får KE-42MR1 medelpoäng. Bäst i test är Philips 42PF9965 med detaljrikedom och harmoni i bilden samt komfort och finesser.

Home Cinema Choice

"Disappointing performance"

Home Cinema Choice jämför KE-42MR1 med plasmaskärmar från LG, Philips, Thomson samt Sonys KE-42TS2E. Vid första anblicken anser man att KE-42MR1 är supersnygg i designen. Utan tvekan den vackraste plasma-TV man skådat. Det finns många bra anslutningar och modellen är rikt utrustad. Den grafiska menyn är enkel att begripa och fjärrkontrollen är stilig även om knapparna sitter tätt ihop. När det gäller prestanda blir testaren mer besviken. Bakgrundsljudet är störande och märkbart hela tiden. Även med DVD finns ljudet där, men det är inte lika störande. Färgerna är fina och kontrasten är mycket bra med övertygande svarta partier. Ljudet beskrivs även här som enformigt och ointressant. KE-42MR1 betingar dessutom ett högt pris. Bästa plasma blir Philips 42PF9965 med kontrastrik och bra bild samt finesser.

Cirkapris: 78000 kronor

Produktfakta: Sony KE-42MR1 är en 42-tums plasmaskärm i 16:9 med separat mediabox. Upplösningen är 1024x768 pixels. Fyra Scartkontakter samt SmartLink, S-video, komponent, subwooferutgång, VGA-ingång med UXGA 1600x1200. Det finns även ingång för centerhögtalare. KE-42MR1 är utrustad med progressiv bildhantering, två högtalare med Virtual Dolby, Memory Stick för JPEG och MPEG1. Bland finesserna finns text-tv med 256 sidors minne, grafiskt menysystem med svenska menyer, timer samt automatisk installation. TV:n kommer med universalfjärrkontroll som styr DVD och video, väggfäste och bordsstativ samt bänk. Måtten är 1352x720x102 mm och vikten 39 kg.

Modell: Sony KE-42MR1