Sök
Sony KDL-46W5500

Sony KDL-46W5500

Traditionell lcd med utmärkt svärta

2009-05-27

Sony KDL-46W5500 är en 46 tummare med full hd-upplösning som lyckas producera en kontrast och svärta som slår det mesta. Ger utmärkta bildresultat med hd såväl som sd.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 75/100 "Mit einem dicken Ausstattungpaket"
Hjemmekino 5/6 "En kanonbra lcd-skjerm"
Digital versus 5/5 "The HD image is simply fantastic"
Trusted reviews 9/10 "Stable and noiseless HD pictures"

Vad tycker testarna?

Sony KDL-46W5500 får genomgående beröm för den utmärkta kontrast och svärta som panelen lyckas producera, något som också för med sig att färgåtergivningen blir smått fantastisk. Vore det inte nog så är också skärpan utav toppklass och rörelsehanteringen eliminerar alla problem som kan uppkomma med snabba scener. Produkten uppskattas också för sin goda anslutbarhet och däribland nämns främst den dlna-certifierade nätverksingången som förutom musik och bilder också kan återge video och som ger åtkomst till Sonys egen internetportal. Några testare rapporterar att tv:n har problem med att bakgrundsbelysningen är starkare i hörnen, så kallad clouding, men som den sista testaren efter kontakt med Sony uppger beror på att de testarna bara tittat på förproduktionsexemplar.

Video

"Mit einem dicken Ausstattungpaket"

Tyska video uppskattar multimediafärdigheterna hos Sony KDL-46W5500 och skriver att de inte bara är omfattande utan också mycket väl implementerade. Bilder återges knivskarpt och filmformat av många olika typer kan återges med bra resultat. Man utnyttjar sin nätverksanslutning till mycket mer och möjligheten att köra så kallade widgets är ett roligt tilltag. Skärmen är enkel att sköta tack vare Sonys numera bekanta xmb-menyer. Ljudmässigt är det en tv som får till klara dialoger men som så ofta är de inbyggda högtalarna inte tillräckliga för att göra filmspår och musik rättvisa. Produkten bjuder på en, i lcd-mått räknat, ordentlig svärta och får betyget godkänt för återgivningen av analoga standardsändningar. Intrycket blir genast bättre med dvd eller med den inbyggda digitala dvb-c mottagaren. Där tecknas mörka scener med ordentlig kontrast och friska, starka färger samtidigt som 100 Hz-läget ser till att det inte uppstår störningar från snabba rörelser. Steget upp till hd lägger dessutom till en mycket bra detaljåtergivning. Förutom Sony KDL-46W5500 tittar testaren på ytterligare tre skärmar där Panasonic TX-P46GW10 blir bäst i test. Därefter hamnar i följande ordning Sony KDL-46W5500, Philips 47PFL7603D samt Grundig Vision 9 47-9870.

Källa: Video (DE) nr 5 2009

Hjemmekino

"En kanonbra lcd-skjerm"

Den nya funktionen AppliCast är något som uppskattas av Hjemmekino då den bland annat möjliggör åtkomst till fördefinierat internetinnehåll såsom nyheter och rss-flöden. Detta tillsammans med dubbla digitala tv-mottagare samt förmågan att återge filer från usb och nätverket gör att funktionaliteten blir breddad. Trots det blir handhavandet aldrig svårt tack vare xmb-menyn. Det finns en hel del att tillgå på inställningssidan vilket faller testaren i smaken. När det gäller bilden skriver testaren att det inte är många andra lcd-skärmar utan led-belysning som kan få till en lika bra svärta och kontrast som produkten. Med blu-ray är det bara att bänka sig i tv-soffan och njuta av den utmärkta bilden. Men även om blu-ray inte finns att tillgå blir resultatet riktigt bra tack vare ordentlig videouppskalning, utmärkt brusreduceringsfilter och rörelsehantering. Det som tas upp som negativt är att hörnen på panelen lyser upp lite mer än resten av bilden, ett fenomen som uppges finnas på alla lcd-tv men som blir lite tydligare här på grund av den höga kontrasten. Summa summarum är detta rätt och slätt en mycket bra tv och äntligen är det bevisat att svärta inte är en akilleshäl för traditionell lcd-teknik, avslutar Hjemmekino.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 5 2009

Digital versus

"The HD image is simply fantastic"

Nyheterna från föregående serie är enligt Digital versus inte många men inte desto mindre välkomnade. Testaren uppskattar att dlna-stödet nu också omfattar video, att användarmanualen är integrerad i menysystemet samt den nya AppliCast funktionen som visar diverse information från nätet. Allt sköts som tidigare via xmb-menyer som fortfarande är praktiska att hantera, snygga att se på och snabba att navigera i. Det uppges finnas gott om inställningar att tillgå och anslutningsmässigt så är allt det viktigaste ifyllt. Bilden som produkten levererar med standardsändning blir riktigt bra bara skärpan justeras något. Med en dator ansluten så uppför sig produkten som en datorskärm och ger inget huvudbry. Med hd-material uppges resultatet bli smått fantastiskt. Ljudet som produceras är klart och tydligt men saknar lite på bassidan varför det inte direkt lämpar sig för filmtittande. Det är enligt testaren ingen tvekan om att Sony KDL-46W5500 är en mycket bra tv men en liten detalj gör att det inte anses vara den optimala produkten. Och det är en något begränsad betraktningsvinkel som gör att den fina svärtan snabbt går förlorad när skärmen betraktas från sidan, något som blir tydligare ju närmare skärmen man sitter. Dessutom hade testaren gärna sett en bakgrundsbelyst fjärrkontroll samt 200 Hz teknik istället för bara 100 Hz.

Källa: www.digitalversus.com (FR)

Trusted reviews

"Stable and noiseless HD pictures"

Även om Trusted reviews inte tycker att designen hos Sony KDL-46W5500 är något speciellt så måste testaren ändå medge att skärmen har en mycket god byggkvalitet. Dessutom är anslutbarheten något extra, inte på grund av de numera vanliga fyra hdmi-ingångarna utan då skärmen har en dlna-certifierad nätverksingång som förutom musik och bilder också stöder återgivning av video. Att nätverksingången också kan användas för enkel begränsad internetåtkomst är ett trevligt tilltag, skriver testaren. Fördelen med att det som går att få åtkomst till är reglerat av Sony uppges vara att det aldrig blir komplicerat att utnyttja funktionen samt att det hela flyter på riktigt smidigt. Själva panelen producerar ett kontrastomfång som är riktigt imponerande för lcd-tekniken och några problem med ojämn bakgrundsbelysning förekommer inte. Testaren uppger dessutom att Sony via mejlkontakt meddelat att de referat som nämner detta på nätet beror på att det är förproduktionsexemplar som testats och att Sony kommit till bukt med problemet. Mörka scener i film och spel återges utan problem och utan gråaktigheter som de flesta lcd-apparater dras med. Skärmen får också beröm för hur pass bra den hanterar rörelser och i kombination med utmärkt hd-detaljering resulterar det enligt testaren i den kanske hittills skarpaste hd-återgivningen från en lcd-tv. Mörka, djupa svärtor för ofta med sig att färgerna också blir bra och produkten är inget undantag, de blir dessutom inte bara bra utan rent av enastående. Och om inte utmärkt hd-återgivning vore nog så ser dessutom den ingående Bravia Engine 3 till att standardmaterial också gör sig riktigt bra på skärmen.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta:

Sony KDL-46W5500
Typ: Lcd
Storlek: 46 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 100000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: 1500 cd/m2
Betraktningsvinkel: 178 grader
Anslutningar (exempel): 4xhdmi, 3xkomposit, scart, vga, komponent, audio, usb, optisk ljudutgång
Övrigt: Dvb-t, dvb-c, 100 Hz och dlna-certifierad nätverksingång med stöd för bild, ljud och video samt AppliCast
Energiförbrukning: 172 watt (standby 0,17 watt)
Mått: 112,3x77,2x33,0 mm
Vikt: 27,5 kg (med stativ)

Tillverkare: Sony