Sök
Sony kdl-40v2500

Sony kdl-40v2500

Riktigt bra allround

2007-05-08

En allround lcd som visar prov på bra skärpa, kontrast och detaljrikedom. Få nackdelar hittas och de som finns är väldigt lätta att leva med.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 5/5 "Svärtan är testets bästa"
Hjemmekino 6/6 "Den gode bildebehandlingen kommer frem i hvert eneste bilde"
Hdtv 5/5 "Increased sharpness and detailing"

Vad tycker testarna?

Två av testerna ger Sony kdl-40v2500 betyget bäst i test. Flera testare ger också svärtan och kontrasten riktigt bra betyg. I jämförelse med sin föregångare säger man att kdl-40v2500 har blivit bättre med en ny hdmi och en bättre lcd-panel. Bilden är bra både på analoga och högupplösta signaler. Ljudet får omdömet medelbra. En testare är dock imponerad över den låga brusnivån. Tre mindre problem dock hittas. Dels kan man hitta spår av orange i skarpa röda färger och dels kan det förekomma skimmer kring skarpa kanter i bilden vid höga kontraster. Sammantaget är ändå felen små och samtliga är eniga om att detta är en väldigt bra tv.

Bild & ljud hemma

"Svärtan är testets bästa"

Hos Bild & ljud hemma får Sony kdl-40v2500 betyget bäst i test. I testet ingick fyra apparater, och alla ligger i prisklassen omkring 20000 kronor. Svärtan är riktigt bra enligt testaren. Dessvärre fungerar inte ljussensorn lika bra vilket gör att bilden ibland kan bli i mörkaste laget. Testaren rekommenderar att man stänger av denna funktion. På grund av den fina svärtan och kontrasten bedöms modellen passa väl för filmvisning. I jämförelse med föregångaren har skärmen förbättrats på flera områden med bättre lcd-panel av typen s-vpa samt den allra senaste hdmi-versionen. Ljudet bedöms som medelbra. Aningen för lite förstärkarkraft gör att ljudet låter tillbakadraget jämfört med exempelvis Philips. Bild och ljud hemma anser att det är en bra allround-tv på många sätt. I detta test har man förutom Sony testat Philips 42PF7621D, JVC LT-40S70BU och Toshiba 42WL66Z.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 3 2007

Hjemmekino

"Den gode bildebehandlingen kommer frem i hvert eneste bilde"

Även hos Hjemmekino får kdl-40v2500 betyget bäst i test. Här har man förutom Sony testat Sharp LC-37RA1E, JVC LT-37M70B och Pioneer PDP-4270XA. Hjemmekino säger att kdl-40v2500 har blivit utrustad med ny bakgrundsbelysning som ger bättre färger jämfört med tidigare modeller. Den har även fått större spelrum för den dynamiska kontrasten. Detaljnivån i bilden är som allra bäst när bakgrundsbelysningen är på en minimumnivå och tv:n kan då få ut mer ur mörka filmscener. Även kontrastförhållandet är bättre än hos föregångaren. Den högsta kontrasten uppnås genom att ha strömspararen helt avskruvad. Man säger att den fina bildbehandlingen kommer fram vid alla bildsekvenser. Det enda man klagar på är att färgerna ibland kan se lite konstiga ut. Sammantaget är ändå de goda egenskaperna så överbevisande att man inte kan låta denna petitess påverka slutresultatet. Hjemmekino säger att detta är deras nya favorit bland tv-modeller för hemmabion.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 3 2007

Hdtv

"Increased sharpness and detailing"

Hdtv säger att en av skillnaderna mellan kdl-40v2500 och dess föregångare är att denna modell har en ny hdmi-anslutning. Den nya teknologin gör en stor skillnad, speciellt på färgerna som visar stora förbättringar i jämförelse med föregångarna. Svärtan bedöms vara mera ögonvänlig, och den levererar en genuin svart färg men också skuggdetaljer som ger ett djup i bilden. Den ger också en skarpare och klarare bild hos föremål i rörelse. Testaren säger att han inte sett en skarpare högupplöst bild på någon tv. Två mindre problem hittas dock. Även om färgerna är bättre än föregångaren så kan man fortfarande se spår av orange i skarpt röda färger. Sen kan skarpa kanter ibland, vid stark kontrast, ha ett lysande skimmer runt sig. Sett genom allt det positiva så faller dock kritiken platt sammanfattar Hdtv.

Källa: www.hdtvorg.co.uk (GB)

Cirkapris: 17000 kronor

Produktfakta: Sony kdl-40v2500 är en lcd-tv på 40 tum. Den har upplösningen 1366x768 pixlar. Vikten är 27 kg med fot och 21 kg utan fot. Måtten är 988(b)x664(h)x103(d) mm. Förstärkaren är på 2x10 watt rms. Bland anslutningarna finns dubbla hdmi version 1.3a, komponent, vga, dubbla scart och s-video. Videosignaler som stöds omfattar 480p/576ip/720p/1080i. Responstiden är 8 ms och dynamiska kontrasten är angiven till 5000:1. Ljusstyrkan är 450 cd/m2. Betraktningsvinklarna är på 178 grader h/v.

Tillverkare: Sony