Sök
Sharp LC-52XS1

Sharp LC-52XS1

Lcd i lyxutförande

2009-02-13

Sharp LC-52XS1 är lika dyr som den ser ut att vara men testarna menar att detta inte är en ren designprodukt utan också en mycket kapabel presterare med en bildkvalitet av mycket hög klass.
Testkälla Betyg Kommentar
Hjemmekino - "Punchen i bildet tiltaler oss"
Video 81/100 "Bester Kontrast und tiefstes Shwarz"
Home cinema choice 5/5 "The best LCD TV yet"

Vad tycker testarna?

Sharp LC-52XS1 har en design som tilltalar testarna. Med tanke på prislappen är detta något som förväntas. Det handlar dock inte enbart om design. Nyttjandet av led-tekniken uppges ha resulterat i mycket bra svärta och kontrast vilket får en av testarna att säga att detta är Kuro-skärmen för lcd. Även färger får genomgående höga omdömen. De omfattande inställningsmöjligheterna uppskattas, förutom på en punkt. Att det inte går att justera en färg utan att en annan påverkas. Detta ogillas då det blir onödigt krångligt att få till en optimal bild. En testare skriver dessutom att aktiveringen av 100 Hz inte ger någon märkbar skillnad i bilden.

Hjemmekino

"Punchen i bildet tiltaler oss"

Att detta är en av Sharps modeller framgår enligt Norska Hjemmekino mycket tydligt, tack vare ramen i borstat stål och då tv:n är så pass tunn och slank. Att anslutningar görs till en extern mediabox är inget testaren har problem med. Dock så hade det varit önskvärt att bild och ström skickats i samma kabel, samt att det funnits fler hdmi-ingångar. Menyerna erbjuder mycket omfattande bildinställningar. Skärmen återger enormt bra svärta och kontrast. Det upplevs finnas ett speciellt tryck i bilden men testaren upptäcker också en gloriaeffekt runt lysande objekt i bilden. Den testade modellen är en förproduktionsversion och testaren hoppas att Sharp har fått bukt med problemet till lanseringen, för då kommer de att ha en mycket bra produkt i LC-52XS1.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 9 2008

Video

"Bester Kontrast und tiefstes Shwarz"

När tyska Video kikar på tre tv-skärmar med lcd-teknik så är det Sharp LC-52XS1 som utses till bästa produkt. Den får beröm för sitt slanka utförande. Även den här testaren uppskattar lösningen med en extern mediabox som håller i alla anslutningar. Att det finns mottagare för alla tre typer av digitala tv-sändningar jämsides med den analoga är ett stort plus för testaren. När bildkvaliteten granskas så är det uppenbart att led-tekniken gör mycket för kontrasten. Då svart verkligen blir svart, blir också kontrastvärdet enormt högt. Detta ger en 3D-känsla även i mörka delar av scener. Skärpan blir mycket bra och led-tekniken gör att färger återges fint. Temperatursättningen och gråtoner blandas perfekt, skriver Video. Att det finns gott om inställningsmöjligheter är uppskattat men det går inte alltid smidigt att justera just färgerna. Grundtonerna kan justeras individuellt men när ett reglage ändras så följer ofta de andra med vilket gör det svårt att få till exakt den färg som önskas. En annan svaghet hos skärmen uppges vara att det inte blir någon skillnad i bilden med 100 Hz aktiverat, hos en tv för det här priset så är det inte alls bra. Men styrkorna överväger och Sharp LC-52XS1 är en riktigt bra tv, avrundar Video. Övriga två deltagare var LG 42LG7000 och Philips 42PFL9903H.

Källa: Video (DE) nr 1 2009

Home cinema choice

"The best LCD TV yet"

Inte heller Home cinema choice är sena att berömma Sharp LC-52XS1 för det slanka utförandet och finishen hos det metalliska höljet. Det anses vara en utmärkt tv att hänga på väggen och trots att den är så tunn så finns alla tänkbara anslutningar, om än i den externa mediaboxen. Det är bara synd att digitalmottagaren för satellit inte är av dvb-s2 typ och inte kan hantera hd-sändningar, skriver Home cinema choice. Bildkvaliteten beskrivs som sensationell där svärta såväl som färger blir otroligt bra. Men det gäller att vara försiktigt med inställningarna då för mycket fipplande lätt resulterar i en sämre bild. Ljudet blir mycket bra tack vare den medföljande högtalarpanelen. Trots att det är en mycket dyr tv så är den värd priset och visar vad lcd-tekniken har att erbjuda framöver, avslutar Home cinema choice.

Källa: Home cinema choice (GB) februari 2009

Cirkapris: 90000 kronor

Produktfakta:

Sharp LC-52XS1
Typ: Lcd
Storlek: 52 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 1.000.000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: 450 cd/m2
Betraktningsvinkel: 176/176 grader
Anslutningar (exempel): 3xhdmi, komposit, 2xscart, s-video, vga, komponent, usb
Övrigt: Led, dvb-t, dvb-c, dvb-s och 100 Hz, extern mediabox
Mått: 1243x878x61 mm
Vikt: 62,5 kg (med stativ)

Tillverkare: Sharp