Sök
Samsung LW-17N13W

Samsung LW-17N13W

En PCTV

2002-12-04

En liten och behändig PC-kompatibel LCD TV som enligt testarna utgör ett prisvärt alternativ till plasmaskärmen om man kan nöja sig med 17 tum.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 4/5 "Dulled edge"
What Video & TV 3,5/5 "Slim, sexy and futuristic"
What Home Cinema 9/10 "Hang-on-the-wall dream"

Vad tycker testarna?

Testarna är ganska eniga i sina omdömen om att LW17N13W vid första intrycket lovar mycket. Designen hyllas då skärmen är genomtänkt och snygg. Här finns text-TV, bild-i-bild och PC anslutning. Ljudet gör bra ifrån sig men värre är det med bildkvaliteten men här går meningarna isär. En av testarna tycker kvaliteten är undermålig endast analoga signaler, medan en annan tycker att problem med bildbrus och spökbilder uppstår oavsett digital eller analog källa.

T3

"Dulled edge"

T3 gillar den snygga och enkla formgivningen. Ovanligt är att en LCD TV är PC-kompatibel. Bild i bildfunktionen är kul men begränsas av att den sekundära bilden maximalt utgör en fjärdedel av skärmen. Främsta skillnaden mellan LW17N13W och andra skärmar T3 testat är scart och Virtual Dolby, riktig surround saknas men närvaron är större än hos jämförbara modeller. Maxvolymen imponerar men inte ljudkvaliteten. Musik låter bullrigt, tal är skarpt men inte häpnadsväckande. Bildmässigt är LW17N13W en besvikelse och lever inte upp till konkurrenterna från Sharp, LG och Panasonic. Som PC monitor blir bilden mycket bra. Betraktningsvinkeln är bättre än tillverkaren uppger. T3 rekommenderar LW17N13W som PC monitor snarare än TV. Övriga var Diamond DT1810T, Panasonic TX-22LT2 (testvinnare), Sharp Aquos LC 20B2EA och LG RE-20LA30.

Källa: T3, november 2002
What Video & TV, november 2002
What Home Cinema, december 2002

What Video & TV

"Slim, sexy and futuristic"

What Video & TV menar att fördelarna är många med LCD skärmar och bland annat konsumerar de mindre ström. Designen av LW17N13W får högsta betyg. Att komma igång är enkelt och effektivt tack vare automatisk set up, välskriven manual och en ganska användarvänlig fjärrkontroll. Ett plus är många anslutningar. Menysystemet tjänar på tydliga ikoner. Kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning håller hög klass. Även med analog mottagning fungerar det bra och spökbilder eller andra störningar är inte framträdande. Det värsta är att bilden är lite utslätad och vid snabba rörelser uppstår problem med grötighet, oavsett källa. Bra styrka i ljudet men tyvärr räcker inte LW17N13W hela vägen ut, fast den till att börja med lovar gott.

What Home Cinema

"Hang-on-the-wall dream"

What Home Cinema tycker att LCD är ett bra alternativ för den som inte har råd med en plasma. Med sin begränsade storlek tror man inte att LW17N13W kommer vara hemmets enda TV. Anslutningarna är lätta att komma åt vilket inte alltid är fallet. Använd med DVD är bildkvaliteten fantastisk. Färgerna är klara, levande och har rakbladsskarpa kanter. Går man däremot över till analoga TV signaler blir bilden lätt brusig och det skapas spökbilder. Skärmen kräver helt enkelt digital-TV för att komma till sin rätt. Ljudet är bra och har ett tryck som förstärks när man slår på virtual surround. What Home Cinema tror inte en 17 tums LCD blir mycket bättre än så här och utnämner skärmen till Editors' Choice.

Cirkapris: 26500 kronor

Produktfakta: Samsung LW17N13W är en LCD skärm på 17 tum som kan hängas på väggen. Den har en upplösning av 1280x768 pixels och betraktningsvinkel 150 grader horisontellt samt 120 grader vertikalt. Progressive scan finns. På ovansidan finns knappar för volym, programval och meny. LW17N13W är PC-kompatibel och har bild-i-bild funktion (PIP). Den sekundära bilden upptar en fjärdedel av rutan. Bland övriga funktioner kan nämnas Virtual Dolby, Nicam Stereo och text-TV. Bildkontrasten uppgår till 400:1. På baksidan sitter två Scart anslutningar varav en bjuder på RGB. Vidare stereoutgång, S-video, komposit, D-Sub, PC ingång, RF antenn och hörlursuttag. Vikt 4,8 kg och mått 536x402x204 mm.

Modell: Samsung LW-17N13W