Sök
Sagem Axium

Sagem Axium

Bakprojektions-DLP

2004-07-13

Bakprojicerad TV på 50 tum. Testarna berömmer bildkvaliteten men har delade meningar om ljudet.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 5/5 "Pictures are never less than impressive"
What Video 5/5 "One of the most flexible TVs available"
HemmaBio "Bakprojektion på rätt sätt"

Vad tycker testarna?

Alla är överens om att detta är en mycket prisvärd produkt med hög bildkvalitet. Åsikterna går isär när det gäller det inbyggda ljudsystemet. En testare tycker det är bra, en saknar lite bas och en rekommenderar ett externt ljudsystem. Testarna berömmer även antalet anslutningar samt gillar fjärrkontrollen. Produkten får två "Best Buy-utmärkelser".

Home Cinema Choice

"Pictures are never less than impressive"

Home Cinema Choice skriver att Sagem Axium är ganska snygg. Det finns många anslutningar vilket gör det lätt att ansluta många bildkällor. Menyerna är lättförståeliga och fjärrkontrollen fungerar bra. Det finns tillräckligt med funktioner för att ställa in det mesta. Mest imponerande är skärmens ljusstyrka. Färger ser verklighetstrogna ut och detaljnivån är hög. Bilden lider inte heller av brus som annars är ett vanligt problem med DLP-tekniken. Däremot kan extrema vita partier se något onaturliga ut. Ljudsystemet imponerar också med ett klart och dynamiskt ljud. Testaren saknar dock lite bas vilket drar ned betyget något. Sammanfattningsvis är detta en av de bästa storbilds-TV:na testaren sett i år och TV:n får en "Best Buy-utmärkelse".

Källa: Home Cinema Choice, juli 2004
What Video, juni 2004
HemmaBio, nr 6 2004

What Video

"One of the most flexible TVs available"

What Video är också imponerade över antalet anslutningar TV:n har. DVI-ingången är främst till för anslutning till PC vilket testaren tycker är synd. Att byta lampan är enkelt och går fort. Att bläddra mellan ingångarna går lite långsamt men fjärrkontrollen är smart och lättanvänd. En sak testaren uppmärksammar är att betraktnings-vinkeln är ganska bra, vilket gör att man kan sitta långt åt sidorna utan att förlora så mycket i ljusstyrka. Dock är det värre i vertikal led. Där måste man sitta i samma plan som TV:n för att se bra. Om man matar TV:n med HDTV-material blir resultatet mycket imponerande. Även vid uppspelning av DVD-material klarar sig TV:n utmärkt. Ljudmässigt imponerar den också. Även denna tidning utdelar Best Buy som betyg.

HemmaBio

"Bakprojektion på rätt sätt"

HemmaBio skriver att närmaste jämförelsen till en så stor skärm som Sagem Axium är som att placera ett piano i rummet. Den tar stor plats med andra ord. Bildmässigt är testaren dock imponerad över kvaliteten, där även vanliga analoga TV-sändningar återges bra. Dessutom är skärmen totalt okänslig för ljus vilket är en stor fördel jämfört med en projektor. För en tredjedel av pengarna får man samma bildkvalitet som en plasma i samma storlek, vilket gör produkten mycket prisvärd. Tyvärr är de inbyggda högtalarna inte särskilt bra och testaren rekommenderar ett externt ljudsystem. De många ingångarna ger en klar fördel mot en projektor som ofta har problem med många bildkällor. Testaren är besviken över att TV:n bara har ett bildminne. Fjärrkontrollen fyller sin funktion och är lättanvänd, men testaren saknar snabbåtkomst till de olika bildingångarna.

Cirkapris: 40000 kronor

Produktfakta: Sagem Axium är en bakprojicerad TV på 50 tum med DLP-teknologi. Upplösningen är på 1280x720 pixlar och kontrastförhållandet är 2500:1. De anslutningar som finns är 3x SCART varav två RGB, en analog RGB, en digital DVI, två komponentingångar, stereoutgång, subwooferutgång och hörlursuttag. TV:n har dubbla tuners med bild-i-bild samt bild-och-bild. Stöd för HDTV finns inbyggt och TV:n använder Faroudjachip. TV:ns dimensioner är 1166(b)x904(h)x375(d) mm och vikten är 42 kg.

Modell: Sagem Axium