Sök
Sagem Axium HD-D45

Sagem Axium HD-D45

Alternativ till platt TV

2005-11-24

Sagem Axium HD-D45 är en bakprojektionstv på 45 tum. Testarna skriver att HD-D45 är ett mycket bra alternativ till dagens plasma- och lcd-skärmar då den har en utmärkt bild till ett mycket lägre pris.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4,5/5 “Something of a star performer”
DVD & Hjemmekino 15/20 “Proppet med godsaker”
Home Cinema 4/5 “A compelling alternative”
T3 5/5 “Big, bold and beautifully formed”
Audiovision 73/100 “Natürlichen, ehrlichen Darstellung”

Vad tycker testarna?

Testarna är främst imponerade över av att Sagem med den nya bakprojektionsteknologin lyckat få ned måtten så pass att man inte längre behöver fylla hela vardagsrummet med sin skärm. Designen beskrivs vara stilfull, att man dessutom placerat subwoofern i TV-stället uppskattas. 2.1 högtalarsystemet körandes i virtuell surround producerar ett ljud som går hem hos testarna. Bilden lyckas också övertyga. Den är mycket bättre än man tidigare sett vid analoga sändningar hos denna TV-typ. Detta gäller även vid digitala signaler. Att skärmen sedan även har DVI med HDCP och är förberedd för HDTV placerar den, enligt testarna, i en position där den kan konkurrera med dagens plasma– och LCD-skärmar och det till ett lägre pris.

Home Cinema Choice

“Something of a star performer”

SagemHome Cinema Choice tycker att Sagem Axium HD-D45 är ett stycke riktigt fin TV-teknologi. Att den är ganska tunn får testaren att undra om det verkligen rör sig om en bakprojektionstv. Men det är en väldigt estetiskt tilltalande produkt. Specifikationerna är det inget fel på heller och testaren är glad att se alla anslutningar och att DVI-anslutningen har stöd för HDCP, något som föregångaren saknade. Men den största tillgången hos HD-D45 anses vara bildkvaliteten. Vid analoga sändningar har man gjort ett riktigt bra jobb med att eliminera brus, nu är nivåerna i klass med en vanlig TV utrustad med katodrör. Bilden imponerar även med sin färgåtergivning och har en ljusstyrka som är både hög och väl fördelad över hela ytan. Med HD-material uppspelat via DVD har testaren lite svårt att bedöma bilden, detta eftersom bruset förstärks när videon körs via DVI. När man kopplar till en PC och spelar upp HD-video så återges bilden mycket klarare och renare.

Källa: Home Cinema Choice, maj 2005

DVD & Hjemmekino

“Proppet med godsaker”

DVD & Hjemmekino skriver att Sagem har överdrivit lite med det kontrastförhållande de angivit. Normalt har bakprojektionsapparater hög kontrast men så är inte fallet med HD-D45. Svart återges snarare som mörkgrått enligt testaren. Skärpan är det dock inget fel på och med den höga upplösningen och bildprocessorn så lyckas skärmen bra med att lyfta fram detaljer i bilden. Färgerna återges även de mycket bra, och digitala artefakter ser man inte minsta förnimmelse av. Men det gäller att ha rätt betraktningsvinkel. Anslutningarna överraskar positivt då man inte hade förväntat sig en sådan variation för det priset. Den svarta ramen runt skärmen gör att HD-D45 ser riktigt bra ut och de medföljande högtalarna smälter bra ihop med helheten. Testaren imponeras över hur tunn produkten är, vilket gör den lättplacerad, den bedöms ligga mitt emellan en vanlig TV och en plasmaskärm. För den som tycker att billiga plasma- och LCD-skärmar inte riktigt håller måttet så är detta ett riktigt bra alternativ, skriver testaren. Även om svärtan är lite dålig så har den betydligt fler styrkor än svagheter i bilden och man får mycket utrustning för pengarna, avslutar DVD & Hjemmekino.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 3 2005

Home Cinema

“A compelling alternative”

Enligt Home Cinema går det att hitta en bättre bild för samma pengar som man lägger ut på Sagem HD-D45, men det blir nog svårt att få den i samma storlek. För den som inte har råd med en bra plattskärm eller om man inte vill kombinera sin TV med en projektor så anses HD-D45 vara ett mycket bra val. Den erbjuder mycket för pengarna med dubbla mottagare, massvis med anslutningar och en upplösning som lämpar sig för HDTV i 720p. När testaren kör igång skärmen så levereras en bild som håller måttet mer än väl, speciellt då man använder den digitala anslutningen. Bilden kompletteras också av ett mycket bra ljud som känns solitt och välkomponerat även vid högre volymer. Men det gäller att ha rätt dimensioner i hemmet för att det ska vara en riktigt bra lösning. Man får inte sitta för nära och måste dessutom ha apparaten så att den hamnar i ögonhöjd. Om allt klaffar så har man en mycket bra hemmabioskärm.

Källa: Home Cinema, juni 2005

T3

“Big, bold and beautifully formed”

Det är inte bara utseendet som är tilltalande hos Axium HD-D45, tycker T3. Skärmen beskrivs som ett fullfjädrat HDTV-monster som klarar de flesta signaler den matas med. Speciellt när man använder sig av DVI-ingången märks det hur bra skärmen kan prestera. Bilden blir djup med väldefinierad skärpa och otrolig detaljrikedom. Även om man ibland märker av regnbågseffekten och vissa rörelseartefakter noteras så anses dessa obetydliga i sammanhanget. Med det integrerade 2.1 virtuella surroundljudet så ljuder det dessutom riktigt väl och bereder för en komplett upplevelse, menar testaren. När man ser till priset på plasma- och LCD-skärmar av samma storlek och jämför prestationen mellan dessa så framstår HD-D45 som det mest vettiga köpet.

Källa: T3, july 2005

Audiovision

“Natürlichen, ehrlichen Darstellung”

Tyska Audiovision anser att Axium HD-D45 är ett bra exempel på att tunga och stora bakprojektionsapparater hör till det förgångna. Med sin relativt tunna kropp och sitt eleganta utförande så anser man att Axium passar in i vilket vardagsrum som helst. Tack vare utrustningen och alla funktioner lämpar sig skärmen mycket väl för hemmabion, speciellt eftersom den klarar alla videostandarder. Bilden visar knappt några tecken till dålig fokus eller geometrifel, dessa existerar förvisso men felen är så pass obetydliga att de knappt märks. Ljusstyrkan är det inte heller något fel på. Bilden upplevs som naturlig och rofylld. Den största styrkan i återgivningen ligger i en väldigt bra färgavstämning samt en bra signalprocessor för de-interlacing. Ljudet som pumpas ur 2.1-systemet är väldigt rymligt och även om man hör lite av surret från skärmen så är det inte i närheten av vad en videoprojektor producerar, enligt Audiovision.

Källa: Audiovision, nr 8 2005

Cirkapris: 28000 kronor

Produktfakta: Sagem Axium HD-D45 är en 45 tums bakprojektionsskärm som har en upplösning på 1280x720 pixlar. Kontrastomfånget är angivet till 3000:1 och ljusstyrkan till 700 cd/m2. Den har dubbla tunerenheter för äkta bild-i-bild, subwoofer och sidohögtalare som tillsammans ger virtuell surround med 2.1 kanaler, förinställda program för bild och ljud, m.m. Anslutningar som finns är DVI (HDCP), 2x S-video in, 2x komposit in, 3x scart (2x RGB), 4x stereoljud in, utgång för ljud i stereo, in- och utgång för digitalt ljud samt hörlursutgång. HD-D45 har måtten 791x1087x372 mm och väger 31 kg.

Modell: Sagem Axium HD-D45