Sök
Panasonic TX-P42G20E

Panasonic TX-P42G20E

Bättre än föregångaren, sämre än väntat

2010-04-22

Ingen revolution, men med betydliga förbättringar sedan föregångaren G10. Så sammanfattas G20 av sina testare. Förbättringarna ligger i färgåtergivning, svärta och funktionalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 6/10 ”Välutrustad manick med allsköns kontakter”
M3 8/10 ”Plasma lever än”
Av forums 6/7 ”Highly Recommended”
HDTVtest - ”A clear step up from its predecessor”
Flatpanels - ”Builds on Panasonic's design tradition”

Vad tycker testarna?

Den egenskap som alla testare påpekar är svärtan som är betydligt förbättrad sedan föregångaren, men tyvärr alldeles för känslig för yttre ljusskällor som kan göra bilden något grå. Alla testare nämner också färgåtergivningen, men här är man oense. Någon skriver att hudtoner är för gula och därmed orealistiska, medan någon tycker att färgåtergivningen är betydligt mycket bättre än tidigare. Anslutningsmöjligheterna är många, liksom kalibreringsalternativen. Sammantaget är G20 en kompetent och bra tv, som slår många i sin prisklass.

Hemmabio

”Välutrustad manick med allsköns kontakter”

42G20_1
Svenska Hemmabio hade höga förväntningar på G20 och den lever upp till det mesta. Den är välutrustad och har generöst med anslutningsmöjligheter. Bilden är bra, med mycket färg och svärta som är riktigt svart. Det sistnämnda dock bara i rätt ljus, då ljus rakt mot tv:n gör det svarta grått. Vad gäller färgen så har G20 en del problem. För mycket gult ger onaturliga hudtoner och det är vad som märks mest. Förutom problem med färgerna är det här en mycket prisvärd plasma-tv.

Källa: Hemmabio (SE) nr 4 2010

M3

”Plasma lever än”

G20 är inte en speciellt tunn tv, jämfört med andra på marknaden idag. Det vridbara stativet uppskattas. Anslutningarna är riktade rakt bakåt, vilket ses som ett minus då det medför att tv:n inte kan monteras så nära väggen som testaren skulle vilja. Den har ett tydligt gränssnitt med många inställningsmöjligheter bakom menyerna. Det är bra svärta i bilden, om än inte toppklass. Färgerna är helt ok. Möjligheten till usb-inspelning hyllas, men man hade gärna sett dubbla dvb-t-mottagare så att det hade varit möjligt att titta på en kanal och spela in på en annan.

Källa: m3.idg.se

Av forums

”Highly Recommended”

42G20_2
G20 presterar förvånansvärt mycket bättre än föregångaren G10. Det gäller när det kommer till kontrast och svärta i bilden. Av forums anser inte att G20 har något problem med färgerna, något som föregångaren drogs med. G20 är en bra tv till ett mycket rimligt pris och tack vare plasmatekniken och många inställnings- och kalibreringsmöjligheter är den den bästa hdtv:n i den här prisklassen.

Källa: www.avforums.com (GB)

HDTVtest

”A clear step up from its predecessor”

G20 är ett klart snäpp bättre än föregångaren G10. Skillnaderna ligger främst i att vissa kalibreringsalternativ lyfts upp i menyerna, färgerna har förbättrats betydligt och kvaliteten på uppskalningen är också den betydligt bättre än tidigare. En marginell förbättring har skett vad gäller svärta i bilden, men fortfarande tror HDTVtest att Pioneers Kuro är bättre vad gäller just den egenskapen. Andra bra egenskaper hos G20 är betraktningsvinkeln och låg energiförbrukning. Sammanfattningsvis ger testaren G20 symbolen ”highly recommended”.

Källa: www.hdtvtest.co.uk (GB)

Flatpanels

”Builds on Panasonic's design tradition”

42G20_3
Designen hos G20 är traditionell Panasonic-design. Det skriver danska Flatpanels. Den har förbättrats sedan föregångaren G10, men den gör knappast revolution. TXH garanterar bra bildkvalitet och förbättrar färgåtergivningen betydligt. Även kvaliteten på bilden i ljusa miljöer har blivit bättre. Däremot tycker inte testaren att tillverkaren har lyckats höja nivån på svärtan speciellt mycket. Funktionsmässigt har G20 mycket att erbjuda, till exempel uppkoppling mot internet. Med ett rimligt pris som grädde på moset ger Flatpanels ett gott totalomdöme om G20.

Källa: www.flatpanelshd.com (DK)

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: Typ: Plasma
Storlek: 42 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 5000000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: iu
Betraktningsvinkel: Iu
Anslutningar (exempel): 4xhdmi (en version 1.4), 2xusb, ethernet, komponent, vga, scart (2 st rgb), komposit, optisk ut (ljud), hörlursuttag, rca-ut (stereo)
Övrigt: THX-certifierad, mediaspelare, nätverksstöd, usp-inspelning.
Mått: 1029x654x82 mm
Vikt: 23,5 kg (med stativ)