Sök
Optoma Themescene RD50

Optoma Themescene RD50

Signalberoende prestanda

2006-03-15

För den som vill ha en stor bild där betraktningsvinkeln inte utgör något större problem så är bakprojektions-tv:n Optoma Themescene RD50 väl värd att överväga.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 4/5 “Big picture at an affordable price”
Video 68/100 ”Bester Ton im Test”
M3 8/10 ”Många tum för pengarna”
HemmaBio 35/50 “Väldigt mycket tv för pengarna”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att Optoma Themescene RD50 har en snygg och kompakt design om man jämför med många konkurrenter. Ljudkvaliteten är genomgående bra, men testarna har skilda meningar när det gäller bildkvaliteten. Testarna är dock överens om att bildkvaliteten i allra högsta grad beror på val av anslutning samt signalernas kvalitet.

What Hifi

“Big picture at an affordable price”

OptomaWhat Hifi menar att Optoma Themescene RD50 uppvisar en imponerande prestanda om man jämför med andra bakprojektionsmodeller. Använder man sig av den digitala ingången får man bilder med en mycket hög detaljrikedom samtidigt som kontrasten är mycket god. Tv:n är dock optimerad för pal-material som bland annat sänds i Europa. Det noteras eftersläpningar vid ntsc-material. Bildkvaliteten är överhuvudtaget mycket beroende på signalkvaliteten, analoga signaler är inte att föredra. Ljudkvaliteten är dock bättre. Testaren tycker att tv:n är bra, men skriver att det finns konkurrenter som är strået vassare.

Källa: What Hifi (GB), maj 2005

Video

”Bester Ton im Test”

Video testar förutom Optoma Themescene RD50 även Thomson 50DSZ644, Toshiba 52WM48P samt Sagem Axium HD-D45. Testvinnare är Thomson 50DSZ644 medan Optoma Themescene RD50 hamnar på en andra plats. Testaren tycker att RD50 är den mest svårhanterliga i testet, fjärrkontrollen är plottrig och menyerna är ganska omständliga. Ljudkvaliteten är däremot bäst i testet, ljudet är klart och uttrycksfullt. Bilderna uppvisar en del störningar i form av såväl vertikala som horisontella streck samt en del regnbågseffekter.

Källa: Video (DE), nr 8 2005

M3

”Många tum för pengarna”

M3 gillar anslutningsmöjligheterna eftersom de är relativt frikostiga. Bildkvaliteten är bra, svärtan och kontrasten är hög samtidigt som färgerna är starka. Använder man sig av rgb-anslutning så uppstår en del störningar men de är historia så snart man byter till komponentanslutning eller digital anslutning. Tittar man på 720p-material i 60 Hz blir resultatet riktigt bra. Den horisontella betraktningsvinkeln är bra, det är först om man sitter riktigt långt åt sidan som man upplever den som ett problem. Även den vertikala betraktningsvinkeln är bra. Testaren tycker att RD50 är svårslagen i sin prisklass.

Källa: M3 (SE), nr 10 2005

HemmaBio

“Väldigt mycket tv för pengarna”

OptomaHemmaBio tycker att tv:n är relativt kompakt utformad vilket gör den mindre än en traditionell bildrörsvariant. Bilden är ljusstark och gör sig bäst om man har en lampa placerad i bakgrunden. Betraktningsvinkeln är helt okej, man kan utan problem sitta upp till sex personer på rad och samtliga får en fin bild. Färgerna i bilden är bra, men en del eftersläpningar och pixlar är problem som uppstår med jämna mellanrum. Anslutningsmöjligheterna är utmärkta. Använder man sig av kompositvideo blir bilden inget vidare, istället bör man använda sig av progressiv komponentvideo eller digital överföring. Även rgb via scart ger mycket bra färger. Inställningsmöjligheterna är riktigt bra men kräver att man har en del tid till förfogande.

Källa: HemmaBio (SE), nr 3 2006

Cirkapris: 28000 kronor

Produktfakta: Optoma Themescene RD50 är en bakprojektions-tv med dlp-teknik. Upplösningen är 1280x720 pixlar. Kontrastförhållandet är 2000:1. Inbyggda högtalarna utgörs av 2x15 watt. Den förväntade lamptiden är cirka 10.000 timmar. Anslutningar är tre scartkontakter varav två stycken rgb, komposit, s-video, komponentvideo, dvi samt vga, stereoljud in och ut. Tv:n är hd-kompatibel. Dimensionerna är 1170(b)x900(h)x380(d) mm och vikten är 41 kg.

Modell: Optoma Themescene RD50