Sök
JVC AV42PD20

JVC AV42PD20

Nybörjarfel och barnsjukdomar

2002-11-22

JVC:s första plasmaskärm lider av en del barnsjukdomar (?) som drar ner betyget en del. Annars är den väldesignad förutom att den tar upp en del plats, menar testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 3/5 "Disappointing first foray"
Home Entertainment 3/5 "Work in progress…?"
What Video & TV 4,5/5 "Stunning design"

Vad tycker testarna?

JVC AV-42PD20 väcker inte direkt några hurrarop. Två testare är väldigt ljumma för att inte säga negativa till bildkvaliteten som man tycker "tillhör det förgångna". Man är inte heller imponerade av högtalarnas prestation. Främst är testarna förvånade över att en så framåtsträvande produkt inte kan leva upp till nutida kvalitetskrav. Allt-i-ett funktionen framstår som produktens största plus tillsammans med en hyfsad design. En testare ger dock skärmen etiketten "Best Buy".

T3

"Disappointing first foray"

T3 funderar över vitsen med att investera i en plasmaskärm då den är så utrymmeskrävande som AV-42PD20. Att hänga den på väggen är uteslutet. Det är dock en lätt match att komma igång eftersom den har inbyggd mottagare, men tyvärr är resultatet inte spektakulärt. Skärmen har problem med reflekterande ljus från belysning och dagsljus. 160 graders bildvinkel är OK men bildkvaliteten är en besvikelse. Hur man än justerar inställningarna är bilden för röd. Ljusstyrkan är skaplig men inte levande. Däremot klarar den svarta toner väl. Högtalarna är överraskande tama. Fjärrkontrollen har inga brister men knapparna är överdrivet tilltagna. I sin helhet är AV- 42PD20 en besvikelse. Designen är smart, bildkvaliteten medioker och ljudet oinspirerande.

Källa: T3, september 2002
Home Entertainment, september 2002
What Video & TV, oktober 2002

Home Entertainment

"Work in progress…?"

Home Entertainment tycker att storlekskompromissen får en att undra hur mycket utrymme man sparar på att köpa allt i ett. Skärmens utseende bör tillfredställa massmarknaden men den är knappast glassig. Anslutningarna är folkliga, exempelvis saknas ingång för komponentvideo vilket gör AV-42PD20 ointressant för pryldiggare. Det är inga problem att komma igång då skärmen fungerar som vilken TV som helst. Manualen är grundlig och lätt att följa med i. Fjärrkontrollen är föredömligt enkelt utformad med rejäla knappar. Hanteringen av skärmen är grundläggande men begränsad. När problem dyker upp är de svåra att justera. Bilden är dränkt i rött och hur man än beter sig går den inte att balansera. Bilden är också så mörk att detaljåtergivningen blir bristfällig. Snabba rörelser är stötiga och suddiga som i plasmaskärmarnas barndom. Djupet är inte dåligt men de andra bristerna tar överhanden. AV-42PD20 är hyfsat prisvärd även om det är mycket pengar. Sammanfattningsvis lite av en besvikelse. JVC är på rätt väg, men räcker inte ända fram.

What Video & TV

"Stunning design"

What Video & TV kommenterar storleken som begränsar skärmens utrymmesbesparande kvaliteter, men tycker att den snygga designen trollar bort alla motargument. Inbyggda högtalare är praktiskt liksom att man kan komma åt flera anslutningar framifrån. Hanteringen är en barnlek då JVC använder samma menysystem som vanliga TV-apparater. Vid första anblicken framstår skärmen som en succé. Bildkvaliteten har bra återgivning av svart och en del naturliga färger. Den omedelbara effekten är genuint engagerande med skarpa kanter utan skuggningar eller grynighet men kanter verkar överkontrasterade och vid rörelse uppstår grynighet och färgbrus, särskilt över hudtoner. För en skärm som annars är framåtsträvande är de här nybörjarfelen oväntade menar testaren. Ljudkvaliteten är däremot extremt imponerande. Subwoofern ger en kraftig bas som väl integreras med högtalarna. Överraskande nog fungerar även 3D-ljudet bra. What Video & TV tycker att fördelarna överväger och utnämner AV-42PD20 till Best Buy.

Cirkapris: 120000 kronor

Produktfakta: När JVC kommer med sin första plasmaskärm satsar man på allt i en enhet. Den 42 tum stora skärmen har inbyggd mottagare, två 15 watts högtalare och 40 watts subwoofer. På framsidan sitter ljudingång, ingång för kompositvideo samt S-video. Här hittar man också uttag för hörlurar och VGA PC-kontakt. På baksidan finns tre Scart och stereoutgång. Barnlås, timer och bild i bild är funktioner skärmen erbjuder utöver bildjustering. Skärmens mått är 1048x1140x199 mm. Basenheten mäter 1048x1140x358 mm. Paketet väger 58 kg.

Modell: JVC AV42PD20