Sök
Yamaha RX-V661

Yamaha RX-V661

Billig receiver som har det mesta

2007-08-30

RX-V661 är en receiver med två hdmi-ingångar samt automatiskt högtalarkalibrering. Testarna är nöjda med dessa två saker samt med ljudet i helhet.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 5/6 “Inte långt ifrån ett fynd”
Hjemmekino “RX-V661 imponerer meg stort”
Cnet 7/10 “A solid, budget AV receiver”
Sound & vision “Proves that excellent performance is still a sensible goal”

Vad tycker testarna?

Testarna uppskattar förekomsten av de två hdmi-ingångarna, även om några skulle ha velat se ännu fler och av nyare version. Den automatiska högtalarkalibreringen får goda betyg och att ljudet kan avlyssnas okomprimerat är uppskattat. Den grundläggande ljudprestationen får goda betyg både när det gäller film och musik, även om dialogen anses lite tam av en testare. Det vanligaste klagomålet är bristen på en skärmmeny, med hdmi. Lite mer kraft efterlyses också. Att priset är lågt är förstås bra.

Bild & ljud hemma

“Inte långt ifrån ett fynd”

Bild & ljud hemma uppskattar att RX-V661 är välutrustad. Två hdmi-ingångar imponerar, liksom den automatiska högtalarkalibreringen som ger bästa möjliga ljud, även i rum med underlig akustik. Bild och ljud överförs problemfritt via hdmi och med avkodning av okomprimerat pcm i flera kanaler kan man få stort utbyte av högupplösta ljudformat. Modellen imponerar med taktfast och tillstramad bas, vilket ger hårdare rytmer i musikuppspelning. Det är också bra att mellanregistret är fylligt och stort. Diskanten är behärskad men tillbakadragen och kraften är det lite sämre med. Klangen är behaglig, även om rymdkänslan kunde ha varit mer påtaglig. Dialog i filmer kan vara lite tam, men med rätt inställningsläge lyfter den. En sak som saknas är mer dynamik i mellanregistren, vilket skulle kunna ge skarpare ljud i vissa lägen. En skärmmeny hade inte heller skadat.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 5 2007

Hjemmekino

“RX-V661 imponerer meg stort”

Hjemmekino finner att det är en stark fördel för RX-V661 att den kan hantera ljud via hdmi. Att man kan avlyssna okomprimerat ljud är också bra. Anpassningen till rummets akustik är positiv, eftersom det faktiskt låter lite bättre. Filmljud klarar modellen jättebra och ljudet är dynamiskt, färgstarkt och kvalitativt. Ett problem med RX-V661 är att vissa högtalare kräver mer ström från receivern än modellen egentligen klarar, så resultatet blir svagt. Kanalseparationen är formidabel, vilket märks i musiken. Några fler svagheter finns det dock. Fjärrkontrollen saknar bakgrundsljus och en skärmmeny saknas. Förutom allt detta är priset också ganska lågt.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 5 2007

Cnet

“A solid, budget AV receiver”

Cnet anser att den automatiska kalibreringen av högtalarna är en av RX-V661:s stora fördelar. Det är dock synd att receivern inte kan omvandla analog video via hdmi samt att menyn på skärmen inte kan visas via hdmi-ingången. Det hade också varit bra om det hade funnits fler än bara två hdmi-anslutningar. Testaren upplyser om att det finns mer attraktiva rivaliserande modeller som inte är särskilt mycket dyrare.

Källa: reviews.cnet.com (US)

Sound & vision

“Proves that excellent performance is still a sensible goal”

Sound & vision tycker att RX-V661 gör ett kompetent arbete i det tysta och har gjort bra val när det gäller vilka funktioner som ska inkluderas och vilka som ska uteslutas för att nå ett billigt pris. Grundljudet är bra och kvaliteten på dess dsp surround ligger över snittet. Hdmi-anslutningar är bara grundläggande, men ökar modellens användbarhet. Autokalibreringen kan behöva justeras lite manuellt, men det anses inte vara ett stort problem eftersom det gäller även betydligt dyrare konkurrenters kalibrering.

Källa: www.soundandvisionmag.com (US)

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V661 är en 7.1 receiver med två hdmi-ingångar (v1.2) och en utgång. Bland formaten som stöds märks dolby digital ex, pro logic IIx samt dts 96/24. Anslutningsmässigt finns även tre komponentingångar och en ut samt fem s-videoingångar. Det finns fyra optiska ingångar samt två koaxial samt en optisk utgång. D/a-omvandlingen är 192 kHz/24 bit.

Tillverkare: Yamaha