Sök
Yamaha RX-V650

Yamaha RX-V650

Mjuk och behaglig

2005-01-07

En 7.1-kanalig hemmabiomottagare med mjuka och precisa ljudegenskaper som dessutom är riktigt snygg. Kanske inget för tung hårdrock, men mycket väl lämpad för familjen.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 73/100 ”Das Ergebnis ist recht ordentlich”
What Video 5/5 ”Rich and satisfying sound”
M3 8/10 ”Ett ljud som inte stör, inte imponerar”

Vad tycker testarna?

RX-V650 anses vara en snygg hemmabiomottagare som presterar mycket bra för sin prisklass. Testarna är positiva till de många funktioner som integrerats, speciellt den automatiserade inställningen för positionering av högtalarna, en funktion som tidigare enbart setts hos dyrare modeller. Användandet är enkelt och inställningar kan göras direkt eller via menyn på skärmen. Prestationsmässigt är detta ingen mottagare för den som är ute efter kraft. Testarna anser att produkten är mer lämpad för den som vill ha ett mjukt och lyssnarvänligt ljud.

Audio

”Das Ergebnis ist recht ordentlich”

rx-v650_review

Audio tar sig en titt på fyra receivrar, Harman Kardon AVR-130, Kenwood KRF-V8080, Sony STR-LV 700 och Yamaha RX-V650. Yamaha och Kenwood utses båda till testsegrare, fördelen med Yamaha är ett bättre ljud i surround medan Kenwood har bättre förutsättningar på den analoga anslutningssidan. När det gäller Yamahas produkt är testaren imponerad över den väldigt kompletta funktionsspecifikationen, det enda som saknas är en progressiv komponentutgång. Tillverkaren har också lyckats producera ett ljud som är både precist och välbetonat. Både DVD-audio och film återges med mycket bra känsla och kontroll. Ljudet i surround anses ligga vid övre gränsen för hur bra det kan låta för prisklassen.

Källa: Audio, augusti 2004
What Video, september 2004
M3, nr 9, 2004

What Video

”Rich and satisfying sound”

What Video imponeras också över rikedomen av funktioner hos Yamaha RX-V650. Nyckelfunktionen anses vara inställningsmikrofonen som understödjer och underlättar positionering och inställning av högtalarna. Denna hjälpande detalj har tidigare bara återfunnits hos dyrare modeller. Något lock som flippas ner finns inte på framsidan, här är det direkt åtkomst till alla rattar som gäller varför receivern kan upplevas som stor. Men det är en smaksak. De inbyggda förstärkarna anses väldigt noggranna men något mjuka, lite mer styrka hade varit önskvärt. Men det vägs mer än väl upp av ljudprocessorn som lyckas leverera nästintill perfekt ljud till varje enskild högtalare. Det är bara då man spelar musik i flera kanaler eller då man vrider upp volymen till max som begränsningen hos förstärkarna märks. Vid mer normala ljudnivåer är återgivningen väldigt mjuk, dynamisk och precis. Om man är ute efter ljuva toner och inte bryr sig om hårdrock är det ett av de bästa köpen, skriver What Video.

M3

”Ett ljud som inte stör, inte imponerar”

rx-v650_frontview_remote_mi

M3 tycker att RX-V650 är en riktigt snygg mottagare som har skönt orangelysande tecken i sin display. Installationen är mycket enkel och resultatet blir bättre än man förväntat sig. Fjärrkontrollen är inte den vackraste man sett men gedigen och bra. En funktion som M3 anser värd att nämna är möjligheten att förskjuta ljudet, det kommer väl till hands om man har en krånglig projektor eller dåligt kodade hemmafilmer. Ljudet hos receivern upplevs som mjukt och varmt. Testaren skriver att ljudet ibland kan upplevas grötigt, men fördelen är att det är väldigt behagligt och aldrig tröttar ut öronen. Är man ute efter en kraftfull upplevelse är dock detta fel produkt, detta är mer en familjereceiver skriver M3.

Cirkapris: 5800 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V650 är en 7.1-kanalig hemmabioreceiver med RDS-radio och uteffekt 7x95 W vid 8 ohm. YPAO kalibrerar automatiskt ljudet med hjälp av en inbyggd mikrofon. Den klarar Digital Top Art, Dolby Pro Logic IIx, Dolby Digital EX, DTS NEO:6 och DTS 96/24. Mottagaren har 29 surroundprogram och 14 DSP-program. Framtill finns ingångar för analogt ljud, optisk digitalingång, kompositvideo och S-video. Baktill hittar man även 2 analoga ljudingångar, 4 A/V-ingångar, 3 optiska ingångar och 2 koaxiala digitalingångar. Utgångar är 1 audio, 2 A/V, 1 komponentvideo och 1 optisk digital. Dessutom förstegsingångar för samtliga 7.1 kanaler och subwooferutgång. Enheten har måtten 435x171x420mm och väger 12,5 kg.

Modell: Yamaha RX-V650