Sök
Yamaha RX-V450

Yamaha RX-V450

Utmärkt nybörjarköp

2005-01-14

En billig hemmabioreceiver som pressar priset, utan att göra avkall på essentiella funktioner eller ljudkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 4/5 ”At the price no receiver does a better job”
Audio 62/100 ”Kennt keine Grenze”
Home Cinema Choice 4/5 ”A cut-price, kick-ass receiver”
Hifi Test ”Alles drin, Alles Dran!”

Vad tycker testarna?

Yamaha Rx-V450 är en produkt som bjuder på mer än priset tillåter. Med tillgång till omfattande justeringar av ljudet, de flesta avkodare och ett riktigt bra ljud anser inte testarna att man har rätt att kräva mycket mer. Det man dock gärna hade sett är S-video anslutning. Är man ute efter en budgetprodukt kanske man inte har den senaste utrustningen hemma och då är det fel att tillverkaren förlitat sig på komponentutgång framför S-video. En mycket bra produkt för förstagångsköparen som vill uppleva riktigt bra bioljud hemma.

What Video

”At the price no receiver does a better job”

rx-v450_review

What Video tycker att Yamaha RX-V450 är en receiver med bra specifikationer i ett snyggt utförande. Även om den saknar vissa funktioner som digital ljudutgång, är det en väl avvägd kompromiss. De funktioner som finns räcker bra, med tanke på att man skurit ner priset rejält. Vad testaren gärna hade sett är en onscreen meny. Att alla justeringar görs via fronten kan göra installationen lite omständlig. Annars anser man att detta är en väldigt lättanvänd produkt. Ljudet anses hålla mycket hög klass. Även om man kan få mer kräm med en dyrare produkt så är det ingen i samma prisklass som bibehåller lyssnarglädjen lika högt upp som RX-V450. En billig väg att gå för att uppleva riktig biosurround hemma, avslutar What Video.

Källa: What Video, augusti 2004
Audio, nr 9, 2004
Home Cinema Choice, december 2004
Hifi Test, november/december 2004

Audio

”Kennt keine Grenze”

Tyska Audio har betat igenom sex olika receivrar och utser Panasonic SA-XR30 samt Pioneer VSX-D814 till bästa produkter. Yamaha RX-V450 hamnar på tredje plats och anses vara bästa köpet. Produkten anses bjuda på många funktioner men är aldrig särskilt svår att använda. Receivern kanske inte har samma styrka och precision i ljudet som en dyrare produkt, men lyckas ändå frambringa en ren och detaljerad ljudbild utan att det någonsin låter svagt. Testaren gillar att det finns LipSync funktion, att man kan välja mellan enkel och avancerad installation samt att man kan justera det mesta i akustiken. Negativt är frånvaron av S-video ingång samt tätt intilliggande högtalarklämmor. Rekommenderas som förstaköp av Audio.

Home Cinema Choice

”A cut-price, kick-ass receiver”

rx-v450_frontview_remote_ti

Det är på baksidan det märks att detta är en enkel receiver, skriver Home Cinema Choice. Framtill ser det ut som vilken high end produkt som helst, men tar man en titt baktill märker man att anslutningsmöjligheterna har begränsats. Även här hade testaren gärna sett möjlighet att koppla in S-video då det troligen går bättre ihop med utrustningen som folk har hemma. Men när det gäller inneboende funktioner så är det inget som anses vittna om sparsamhet, tvärtom. Testaren har svårt att förstå hur man har kunnat skära ner på priset så pass mycket. När det gäller prestation vid filmtittande så funkar allt mycket bra, både i stereo och i surround. Ljudet anses levande, med rätt djup. Med rena musikspår är det inte fullt så bra, men det anses inte lika viktigt då detta är hemmabio till ett mycket bra pris, avslutar Home Cinema Choice som tilldelar Yamaha RX-V450 utmärkelsen ”Best Buy”.

Hifi Test

”Alles drin, Alles Dran!”

Hifi Test saknar också S-video ingången. Hade det inte varit för den anser man att VX-450 är en produkt som har allt. Lätt installation, avkodare för de flesta och mest nödvändiga formaten, snyggt skal och utmärkt fjärrkontroll, mer kan man inte kräva av en budgetprodukt. Testaren tycker också att ljudet gör sig riktigt bra med film, livfullt och kraftigt, men att prestationen vid musiklyssnande inte är helt optimal. Detta är enligt testaren ett mycket bra förstaköp för den som går i hemmabiotankar.

Cirkapris: 3800 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V450 är en 6.1-kanalig hemmabioreceiver med RDS radio och uteffekt på 6x130W. Den klarar att koda av Dolby Digital EX, Pro-Logic IIx, DTS ES Discrete 6.1, DTS Neo:6 och DTS 96/24. Nyckelfunktioner inkluderar diskret förstärkeri, Yamahas Digital ToP-ART design, Quad-Field Cinema DSP, 29 surroundprogram, Night Listening, Silent Cinema m m. Ingångar som finns är 2 st audio, 4 st A/V, 2 st kompositvideo, 2 st optisk och 1 st koaxial, 5.1 analogt, tape-in, samt ingång för radiotuner. Utgångar är 1 komponentvideo, 1 audio, 1 A/V, subwooferutgång, 6.1 högtalarutgångar samt hörlursuttag. Måtten är 435x161x416 mm och vikten 11 kg.

Modell: Yamaha RX-V450