Sök
Sony TA-DA9000ES

Sony TA-DA9000ES

Heldigitalt från Sony

2004-05-06

En helt digital multikanalsförstärkare från Sony i den övre prisklassen. Det låter fint, men ljudet ställer också höga krav på högtalarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4/5 ”A big step up the ladder”
Video 91/100 ”i-Link nicht DVD-Audio-tauglich”
DVD & Hjemmekino “Kraftig filmopplevelse”

Vad tycker testarna?

Testarna är nöjda med hur Sony har lyckats bibehålla de digitala signalerna och eliminera de analoga komponenterna. Men även om ljudet är enastående bra, klagar en testare på att dagens högtalare inte riktigt kan förmedla det digitala ljudet. Ljudbilden är ändå klar, tydlig och kraftfull och hela ljudupplevelsen är stor, imponerande och mäktig. En testare klagar över att det inte finns stöd att förmedla DVD-Audio via iLink.

Home Cinema Choice

”A big step up the ladder”

Home Cinema Choice skriver att Sony TA-DA9000ES är kapabel till storprestation, både tekniskt som musikaliskt. Dessvärre har inte högtalarteknologin hunnit med i utvecklingen för heldigitala lösningar och därför upplevs ljudet som aningen platt. Men visst har Sony i och med TA-DA9000ES levererat sin första digitala multikanalsförstärkare vilket förtjänar en eloge. Just att man kan ta signalen från SACD direkt till förstärkaren via iLink gör att man också bibehåller signalkvaliteten. Ljudet är väldisciplinerat med en kraftig bas, men är man ändå inte helt nöjd finns det inställningsmöjligheter för att helt förändra ljudupplevelsen efter egna kriterier, skriver testaren.

Källa: Home Cinema Choice april 2004
Video nr 4 2004
DVD & Hjemmekino nr 2 2004

Video

”i-Link nicht DVD-Audio-tauglich”

Video ställer olika producenter mot varandra när man radar upp TA-DA9000ES sida vid sida med Pioneer VSA-AX10i, Marantz SR12S1 och Yamaha DSP-Z9. Sony får beröm för sin som testaren uttrycker det extremt neutrala klang och för att den är lätt att använda. Men det blir även plus i kanten för att förstärkaren går att expandera modulvis. Ett stort minus dock för att det inte går att koppla in DVD-Audio via iLink. I testet är Pioneer och Yamaha segrare, båda med 93 poäng av 100, med Sony och Maranz på delad andraplats med 91 poäng. Men både Sony och Yamaha får utmärkelsen VIDEO KAUFTIPP (köptips) av testaren.

DVD & Hjemmekino

“Kraftig filmopplevelse”

DVD & Hjemmekino gläds åt att Sony TA-DA9000ES levererar en kraftig filmupplevelse. Surround med ända upp till nio kanaler går att ordna och både volym och antal högtalare kommer att få många konkurrenter att ”be om nåd på sina bara knän” tror testaren. Att signalflödet är heldigitalt gör mycket för ljudet. Under en av de största bordningsscenerna från Pirates of the Caribbean riktigt känner man kanonkulorna i bröstet och det är tydligt att ljudbilden är betydligt bredare än hos andra anläggningar i och med att alla små ljuddetaljer lyfts fram. I ett sämre system hörs bara själva kanonkulan. Sony har lyckats igen menar man.

Cirkapris: 35000 kronor

Produktfakta: Sony TA-DA9000ES är en heldigital guldfärgad 7-kanals A/V-förstärkare. Uteffekten är 7x200W. Avkodning av Dolby Digital EX, DTS-ES (matrix 6.1 och discrete 6.1), DTS NEO:6 och 96/24 samt Pro Logic 2. Det finns 6 respektive 2 optiska digitala kontakter in/ut och 5 koaxiala ingångar. iLink för SACD. 5 st ljudingångar och 2 utgångar, 7 A/V-ingångar och 3 utgångar, 7 S-videoingångar och 3 utgångar, 3 komponentvideoingångar, 1 utgång samt 2 flerkanalsingångar (7.1). På baksidan Phono-ingång samt RS232 för kontroll och uppgradering. Måtten är 430x238x480 mm och vikten 28,5 kg.

Modell: Sony TA-DA9000ES