Sök
Sony STR-DH800

Sony STR-DH800

Fokuserar på det essentiella

2009-10-05

Funktionslistan hos Sony STR-DH800 bräcker oftast inte den hos konkurrenter i samma prisklass. Ljudmässigt däremot klår den det mesta. Plus också för elegant utförande.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio - "Ett gosigt och fylligt ljud"
Audiovision 73/100 "Einem entspannten Klangbild"
What hifi 5/5 "Great insight and weight"

Vad tycker testarna?

Testarna är alla mycket positiva till Sony STR-DH800 och menar att det inte bara är en elegant utformad och lättskött receiver utan att den också erbjuder mycket bra ljudegenskaper för prisklassen. Den uppges spela kraftigt, sammanhållande och detaljerat utan att det varken blir stramt eller burkigt. Vid jämförelse med andra produkter är det just ljudegenskaperna som gör produkten till testvinnare även om den saknar funktioner som andra tillverkare fått med i samma prisklass.

Hemmabio

"Ett gosigt och fylligt ljud"

Den som gillar ett mjukt och lättlyssnat ljud i sin hemmabio rekommenderas av Hemmabio att testa på Sony STR-DH800. Även om ljudbilden är något smal är utplaceringen av objekt mycket tydlig. Energi finns det gott om och receivern uppges ha en utmärkt sammanhållning mellan registren. Dessutom är basen både kraftig och detaljerad utan att förlora kontrollen. Testaren uppskattar också produkten för den rena designen, rattarna framtill som används för att justera diverse inställningar och välja ingång samt de många ingående funktionerna. Något som nämns mer ingående är förmågan att göra om de sju kanalerna till fem med bi-amping. Hemmabio kikar på totalt fem olika receivrar i femtusenkronorsklassen och det enda som produkten saknar jämfört med konkurrenterna uppges vara möjligheten till zon 2. Men Sony STR-DH800 står på sig ändå och utses till testvinnare tack vare funktionsrikedomen och ljudegenskaperna. Övriga deltagare i testet var Yamaha RX-V465, Denon AVR-1709, Harman/Kardon AVR 155 och Panasonic SA-BX500.

Källa: Hemmabio (SE) nr 6 2009

Audiovision

"Einem entspannten Klangbild"

Sony STR-DH800 blir testvinnare även hos Audiovision när testaren jämför den med Denon AVR-1610 och Onkyo TX-SR507. Funktionsmässigt uppges det inte vara någon markant skillnad mellan de olika receivrarna men ljudmässigt är Sony STR-DH800 den klart bättre produkten, något som var oväntat då det är den minsta förstärkaren av de tre till utformningen. Med filmspår uppges produkten spela tungt och impulsivt utan att för den skull tappa kontrollen eller låta burkigt vid högre volymer. Jämfört med konkurrenterna får den ständigt fram lite mer detalj och låter aldrig lika rått som de andra. Det är också därför en receiver som blir lätt att lyssna på under längre sittningar. Och omdömet uppges gälla oavsett om det är hdmi eller s/pdif som används. När testaren växlar över till hd-ljud kan det bara konstateras att den är bättre också på det. Ljudet blir findetaljerat, rent och behagligt och den totala ljudbilden känns avspänt lugn.

Källa: Audiovision (DE) nr 9 2009

What hifi

"Great insight and weight"

Även om prissättningen placerar produkten i budgetsegmentet menar What hifi att detta inte är en receiver som Sony glömt bort till förmån för sina dyrare syskon. Snarare tvärtom, skriver testaren som menar att modellen har justerats ljudmässigt av samma ingenjörer som varit involverade i tillverkarens långt dyrare modeller. Och detta märks tydligt då enheten tas i betjäningen då ljudet inte bara blir solitt, kraftigt och dynamiskt utan också hålls samman mycket bra i en sömlös ljudbild. Ljudet är enligt testaren helt enkelt överraskande bra med tanke på priset. Receivern kan låta kall och aggressiv direkt ur boxen men får den bara gå varm ett par dagar så kommer dess rätta karaktär, upplyser också testaren. Med fyra hdmi-ingångar och automatisk högtalarkalibrering och stöd för hd-ljud så kan man inte begära mycket mer. Att extrafunktioner som videouppskalning fått stå tillbaka är inget som någon kommer att bli ledsen över, avslutar What hifi.

Källa: www.whathifi.com (GB)

Cirkapris: 4700 kronor

Produktfakta:

Sony STR-DH800
Effekt: 7x85 watt
Formatstöd, urval: Dts hd, dolby truehd, dolby digital II/IIx
Anslutningar, urval: 4xhdmi (1 ut), 3xkomponent (1 ut), 3xoptisk, 1 koaxial, s-video, a v-in/utgång 4/1D/a-omvandlare: Iu
Övrigt: Dm-port, rds-radio med 60 förval, bravia sync, automatisk högtalarkalibrering
Energiförbrukning: Iu
Mått: 430x157,5x322 mm
Vikt: 8,3 kg

Tillverkare: Sony