Sök
Sony STR-DB780

Sony STR-DB780

Klangfull kille

2003-04-01

Sony STR-DB780 är en kvalitativ receiver i ett bra prisläge. Men det finns en hel del bra receivers att välja på i samma prisläge och konkurrensen är lite väl hård.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Pro 76/100 "Klangpracht dank exzellenter Performance"
What Hifi 3/5 "Sonically capable, technically outclassed"
What Video & TV 4/5 "Overall a high quality receiver"

Vad tycker testarna?

Meningarna går något isär när det gäller Sony STR-DB780. I två tester jämförs receivern med andra modeller och väljs i en test till vinnare tillsammans med Yamaha RX-V630 där Sony anses har det bästa ljudet och Yamaha bättre möjligheter med annan utrustning. I det andra jämförelsetestet är det tuffare för STR-DB780. Testaren tycker inte att ljudet håller samma nivå som några av de konkurrerande modellerna. En testare tycker det är klurigt att installera modellen medan det gick helt smärtfritt i ett annat test. Sammantaget anser testarna dock att ljudet är acceptabelt för prisnivån. Tidvis låter det både klangfullt och dynamiskt.

PC Pro

"Klangpracht dank exzellenter Performance"

Video testar sju olika receiver i samma prisklass. Förutom Sony STR-DB780 bland annat receivers från Kenwood, Onkyo, Pioneer och Yamaha. STR-DB780 är bra mycket billigare än sin föregångare DB870 och har Pro Logic II med en mängd möjligheter att ställa in ljudet. Särskilt imponerade är Video av de många finesserna och kopplingarna. Det tar lite tid tills installationen klaffar, eftersom modellen kräver mycket tekniskt kunnande. I ljudtestet gjorde den emellertid mycket bra ifrån sig. Klangfullt och dynamiskt ljud med generösa akustiska konturer, men även basen har en hel del tyngd. Filmljudet är exceptionellt bra och STR-DB780 valdes till testsegrare tillsammans med Yamaha RX-V 630.

Källa: Video nr 9, 2002
What Hifi oktober 2002
What Video & TV december 2002

What Hifi

"Sonically capable, technically outclassed"

What Hifi synar åtta receivers och även här får Sony STR-DB780 konkurrera med Yamaha RX- V630 men också Pioneer, Denon, Onkyo och Kenwood. Alla ligger i ungefär samma prisklass men STR-DB 780 är den billigaste. Testaren ser en brist i att STR-DB780 inte har 6 separata förstärkarkanaler vilket övriga i testet har. Ljudet imponerar, men trots detta ligger inte STR-DB 780 i samma ljudklass som Pioneer CVVSX-D811S och Marantz SR5200, men helt OK för priset. Testaren anser att man bör lägga pengarna på Kenwood KRF-X9060D, Marantz SR5200, Pioneer VSX-D811S eller Yamanha RX-V630RDS som alla får toppbetyg. Särskilt Yamaha lyckas kombinera prestanda och pris på ett ypperligt sätt och blir därför utsedd till testsegrare.

What Video & TV

"Overall a high quality receiver"

What Video & TV är relativt nöjda med STR-DB 780. Bra kvalitet och bra pris är givetvis utgångsläget för testarens beröm, men man anser också att modellen bjuder på en hel del flexibilitet tack vare alla kopplingar. Receivern är även snygg i designen. Man har inga problem med att installera receivern och i princip behöver man inte finjustera utan det räcker med de generella inställningarna. Surroundljudet har bra precision och dialogen får extra poäng. Ljudet från CD är dock inte lika övertygande. Det kan tidvis låta lite tunt, men absolut inte hårt. Modellen är intressant för många med snäv budget, då prestandan är bra för sin prisklass.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Sony STR-DB780 är en 5.1 receiver med dekoders för DD/DTS samt Pro Logic II. Receivern har DSP-lägen som Hall, Jazz, Concert och Game att välja mellan, 30 radiostationer samt RDS. Med receivern följer programmerbar fjärrkontroll. På panelen framtill finns en optisk digitalingång samt ingång för stereo, S-video och kompositvideo. På baksidan finns tre optiska digitala ingångar, en koaxial ingång samt en optisk utgång, sju stereoingångar och tre utgångar, tre S- video in- och 2 utgångar, fyra kompositingångar och tre utgångar. Bland finesserna finns bland annat fininställningar och equalizer för ljudet. Sony STR-DB780 har en effekt på 5x100W (8 Ohm), väger 12,5 kg och mäter 430(B)x161(H)x401(D) mm. Modellen kan fås i svart eller silver.

Modell: Sony STR-DB780