Sök
Pioneer VSX-D712

Pioneer VSX-D712

Utan större anmärkning

2004-03-31

En hyfsat bra A/V-receiver som får klart godkänt för musik och film, med ett uppskattat installationssystem som underlättar.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 74/100 "Ohne Fehl und Tadel"
Audio 67/100 "Fehlt der Bass-Kick"
Hemmabio 15/20 "Ett sammantaget helgjutet intryck"

Vad tycker testarna?

Pioneer VSX-D712 klarar sig relativt bra i testarnas jämförelser mot andra mottagare i samma prisklass. Den kan ha problem med basen vid musiklyssnande, men klarar annars även den biten bra. Även filmljudet får bra betyg, dock med reservationer för dialogen. Receivern har inbyggda dekodrar för DD EX och DTS ES men dessa är nästan bortkastade eftersom de kräver externt slutsteg. Mottagaren uppskattas för sitt inställningssystem och de tilltagna kabelanslutningarna som tillsammans underlättar installationen avsevärt. Fjärren anses vara bra av en testare medan en annan tycker att den är otymplig.

Video

"Ohne Fehl und Tadel"

Video har gått igenom åtta AV-mottagare i en och samma prisklass, däribland Pioneer VSX-D712 som tar sig in på andra plats tillsammans med Yamaha RX-V540. Förstaplatsen delas mellan Onkyo TX-SR501 och Sony STR-DB790, båda 77 poäng. Pioneer VSX-D712 anses vara en mycket kraftig receiver som levererar en ren, okonstlad ljudupplevelse. Förutom att bassegmentet inte orkar hela vägen så upplevs inte några problem med ljudet. Testaren ger också användarkonceptet ett mycket bra omdöme. Det automatiserade inställningsprogrammet är genomtänkt och för den som vill finns ett manuellt program. Även om det innebär att man måste leta rätt på sina högtalare i en nästan oändlig lista så funkar det riktigt bra när man väl hittat dem.

Källa: Video, nr 9, 2003
Audio, november 2003
Hemmabio, nr 12, 2003

Audio

"Fehlt der Bass-Kick"

Hos Audio hamnar Pioneer VSX-D712 på delad fjärdeplats bland sju testade produkter. Även här tar Onkyo TX-SR501 förstaplatsen. Likt föregående testare tycker Audio att ljudupplevelsen med musik är väldigt precis hos VSX-D712, men testaren är mer kritisk till avsaknandet av tryck i basen. Återgivningen av filmljud är OK men dialogen centreras inte exakt. Annars får produkten bra omdömen för egenskaper och prestation i surround, men det är dåligt att det krävs ett externt slutsteg för att kunna använda 6.1 ljud. Handhavandet får inte mer än godkänt men samtidigt är fjärrkontrollen bra och man gillar kabelklämmorna som används för att ansluta högtalarna.

Hemmabio

"Ett sammantaget helgjutet intryck"

Hos Hemmabio hamnar Pioneer VSX-D712 på delad andraplats efter Marantz SR4400, även här bland sju mottagare. Pioneers receiver är snygg men de plastiga reglagen ger inget vidare förtroende även om de funkar OK. Att koppla in systemet underlättas av de kraftiga kabelklämmorna och MCAC-systemet. Testaren konstaterar att VSX-D712 också bjuder på flest inställningsmöjligheter. Fjärrkontrollen är inte den mest ergonomiska och en viss tid av användande måste till. Prestationsmässigt gör den dock bra ifrån sig. Musik återges med "bra driv" över hela frekvensregistret och hamnar mycket nära testvinnaren Marantz. Vid filmtittande är ljudet också mycket bra, även om VSX-D712 kan ha problem med dialog vid höga volymer. Pioneer är något starkare som musikmaskin, avslutar Hemmabio.

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-D712 är en A/V-receiver med stöd för bl.a. Dolby Pro Logic II, Dolby Digital EX, DTS ES och NEO:6. Dolby Digital EX och DTS ES kräver dock extra slutsteg. 96kHz/24-bit audio D/A omvandlare och uteffekt på 6x100 Watt vid 8 Ohm samt 96kHz/24-bit audio D/A omvandlare. AM/FM radio med 30 RDS-kanaler. Multi-Channel Acoustic Calibration (MCAC) inställningssystem. Analoga ingångar för 5.1-lågnivå, två digitala koaxiala ljudingångar och en digital optisk. Ljudutgångar i form av två analoga och en digital optisk. Fyra S-video och en komponentvideo. Utgångar för S-video. Receivern väger 9 kg med måtten 420x158x401 mm.

Modell: Pioneer VSX-D712