Sök
Pioneer VSX-D510

Pioneer VSX-D510

Spelglädje och dynamik

2002-02-06

Som förstaköp av en surround-receiver får man mycket ljud för pengarna med Pioneer VSX-D510. Den får inte högsta betyg i testerna men anses prisvärd, även om vissa funktioner saknas.
Testkälla Betyg Kommentar
Hifi Test 15/24 "Sehr gut"
HemmaBio 3,8/5 "Känns i maggropen"
Video 66/100 "Mit sourround-sund leichte probleme"

Vad tycker testarna?

Flera testare jämför denna receiver mot liknande på marknaden, av olika märken och i samma prisläge. Pioneer VSX-D510 får medelbra betyg i två tester, mest beroende på att konkurrenterna som man testar samtidigt är utmärkta. En av testarna väljer modellen som testsegrare. Pioneer har dock tagit fram en bra receiver i VSX-D510. Det dynamiska ljudet framhålls och den har en fjärrkontroll som är logisk samt praktisk. De brister man pekar på är främst att den saknar S-videoingång och att strömkapaciteten på 24 Ampere är för lågt.

Hifi Test

"Sehr gut"

Hifi Test har genomfört ett test av fem receivers i samma prisklass. Förutom VSX-D510 granskas Kenwood KRF-V5050D, Sony STR-DE475, Technics SA-DA850 samt Yamaha RX-V420RDS. Först och främst anser testaren att Pioneer VSX-D510 är mycket elegant i en exklusiv silverfinish. Fördelarna med Pioneers förstärkare ligger i ljudet. Det är klangfullt och den klarar de mer komplexa tonföljderna utmärkt. Även de djupaste baslägena överförs på ett fint sätt. En nackdel är att receivern inte har S-video-anslutningar men den väljs ändå till segrare i testet totalt sett.

Källa: Hifi Test nr 1, 2002
HemmaBio nr 10, 2001
Video nr 9, 2001

HemmaBio

"Känns i maggropen"

HemmaBio testar sammanlagt sex receivers, däribland Pioneer VSX-D510 och Yamaha RX-V420 RDS. I detta test får Yamaha bäst utvärdering för sitt enastående ljud både från CD och DVD samt för sitt låga pris. Men även Pioneer VSX-D510 är mycket behaglig att lyssna på, tonen är lite ljus men den ger en bra totalupplevelse när det gäller musiken. Även DVD-skivor lutar åt den ljusa hållet, så totalkänslan blir att den har ett lite för ”glatt” ljud, även om diskant och mellanregister i stort sett fungerar bra. Fjärrkontrollen är liten och enkel att använda. Receivern har en något för låg strömkapacitet på 24 Ampere, påpekar HemmaBio.

Video

"Mit sourround-sund leichte probleme"

Tyska Video jämför Pioneer VSX-D510 med totalt tio receivers. Däribland kan nämnas Yamaha RX-V420RDS, Kenwood KRF-V7050D och Technics SA-DX-950, där de båda sistnämnda segrar totalt Technics SA-DX950 på grund av ett alldeles utmärkt ljud när det gäller HiFi, Pro Logic och Digital Surround samt att fjärrkontrollen är mycket användarvänlig. Kenwood KRF-V7050D för ljudet och att receivern har en AV-ingång framtill. Yamaha RX-V420RDS utmärker sig också i testet genom att den är prisvänlig. Här för man mycket och bra teknik för pengarna. Pioneer VSX-D510 har ett bra stereoljud men den har smärre problem med Surround-ljud om man inte kopplar den till absolut högkvalitativa högtalare. Fjärrkontrollen som är av universaltyp är liten, diskret och funktionell. Att Pioneer VSX-D510 saknar S-video-anslutning och AV-ingång är ett minus i kanten.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-D510 är en receiver i traditionell design med en stor och tydlig display på mitten, en stor volymratt samt diverse knappar för funktioner och ljudlägen. Ovanför volymen sitter en Multi Jog, som växlar mellan ljudkällor och ändrar bas- samt diskantnivå. Pioneer VSX-D510 avkodar DD, DTS, Pro Logic och flera egna DSP-ljudlägen specialgjorda för musik och bio. Tunerdelen har RDS och EON-funktion för att automatiskt byta till speciella programtyper. Högtalarkontakterna är av clips-typ och samtliga in- och utgångar är koncentrerade till baksidan av receivern. Det finns en analog 5.1 ingång, 2 optiska digitala och en koaxial ingång. Pioneer VSX-D510 har en effekt på 5x 80W vid 8 ohm. Den väger 8,7 kg och mäter 420x159x321 mm. Finns i svart eller silver.

Modell: Pioneer VSX-D510