Sök
Pioneer VSX-919

Pioneer VSX-919

Välspelande men begränsad kraftresurs

2009-10-06

Pioneer VSX-919 får beröm för sin design, Ipod-kompabilitet utan behov av docka och avancerade funktioner som tidigare enbart var tillgängliga i dyrare modeller. Dessutom har den mycket bra ljudprestation vid inte alltför hög lyssnarvolym.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 74/100 "Bei normalen Pegeln besten Klang"
Hemmabio - "Subtil och mycket väldefinierat ljud"
What hifi 4/5 "Very capable and appealing"

Vad tycker testarna?

Testarna uppskattar produkten för det stilrena och klassiska utförandet men menar att även om Pioneer varit generösa och låtit funktioner från prissegmentet ovanför trilla ner så borde anslutningsmöjligheterna varit något bättre. Dock är ingen alltför bitter över detta och de nya funktionerna ger absolut ett förhöjt mervärde. Ljudmässigt är det en dynamisk, välspelande enhet med kontroll över hela frekvensomfånget. Men den saknar lite kraft vilket framför allt märks när volymen dras upp. Men hålls bara volymen inom rätt omfång så levereras ett ljud som kommer generera en hel del nöjda lyssnare, menar testarna.

Audiovision

"Bei normalen Pegeln besten Klang"

Att Pioneer här visar vägen för vad som kan ingå i en budgetmodell märks enligt Audivision hos VSX-919. Detta då produkten har både multiroom som uppkonvertering av analoga bildkällor till högupplöst format som går ut via hdmi. Automatisk högtalarkalibrering uppskattas som alltid och både osd-menyer som fjärrkontrollen uppges vara enkelt överskådliga. Det enda som vittnar om att detta är en budgetprodukt är enligt testaren att anslutningsmöjligheterna inte är så många. När ljudprestationen granskas uppger Audiovision att enheten får till en dynamisk återgivning med mycket god detaljering och en ärtig bas med ordentligt tryck. Uppspelning av filmspår anses vara långt bättre, kvalitetsmässigt, än många av konkurrenterna i samma prisklass. Men dessvärre tappar den kontrollen snabbare när volymen dras upp då den totala kraftkapaciteten är något låg. Och det är också den största nackdelen med produkten, skriver Audiovision.

Källa: Audiovision (DE) nr 9 2009

Hemmabio

"Subtil och mycket väldefinierat ljud"

Hemmabio menar att VSX-919 har en utsökt utformning med sin avskalade frontpanel och sitt rena formspråk. Receivern uppskattas för att den kommer med en avancerad autokalibrering, möjlighet till zon 2 och uppskalning av analogt videomaterial. Osd-menyerna beröms för att sitt snygga utförande men också för att de är ett föredöme när det gäller användarvänlighet. Ljudet upplevs som väldefinierat och subtilt med neutral klangkaraktär. Diskanter är mycket fina, mellanregistret något kallt men öppet och basen fast men med begränsad kraftkapacitet. Helheten blir mycket bra men då mellanregistret drar åt det kalla hållet rekommenderar Hemmabio att produkten matchas med varma högtalare. Testaren tittar också på Denon AVR-1910 samt Onkyo TX-SR607 och menar att de tre är mycket snarlika när det gäller ljudprestation och att det istället är funktioner och finesser som skiljer dem åt. På den biten blir det Onkyo som står ut.

Källa: Hemmabio (SE) nr 9 2009

What hifi

"Very capable and appealing"

What hifi gillar den eleganta utformningen hos produkten minst lika mycket som att funktioner som tidigare bara fanns i dyrare modeller har trillat ner till VSX-919. Dessa innefattar bland annat det välgjorda osd-gränssnittet och PQLS som förbättrar gitter när tvåkanaligt material återges från en blu-ray över hdmi. Att enheten också kommer med inbyggt stöd för Ipod utan behov av en dock och stöd för album art är ett fint tilltag. Ljudet som kommer från VSX-919 beskrivs som starkt och uppmärksamhetsfångande. Det har en styv och slagkraftig bas och detaljer skjuts ut med utmärkt precision. Dessutom är dialoger öppna och tydliga. När det gäller diskanterna menar testaren att de kan sticka ut något. Och även om filmspår sammantaget hanteras mycket bra är enheten inte lika duktig som klassledarna när det kommer till musik. Där saknas lite av intensiteten och finessen. What hifi tittar på totalt sex receivrar och utser däribland Denon AVR-1909 till bästa produkt. Förutom Sony STR-DA2400ES som också får toppbetyget får övriga deltagare, Pioneer VSX-919 inkluderad, fyra av fem möjliga.

Källa: What hifi (GB) september 2009

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta:

Produktnamn: Pioneer VSX-919
Effekt: 7x140 watt (6 ohm)
Formatstöd, urval: Dts-hd master audio, dolby truehd, dolby digital plus, dolby pro logic II/IIx
Anslutningar, urval: 3xhdmi in (1 ut), 2xkomponent in (1 ut), 4xkomposit (1 ut), 2xoptisk, koaxial
D/a-omvandlare: 192kHZ/24bit
Övrigt: Direkt anslutning av Iphone, multizon, autokalibrering, videouppskalning, osd-meny
Mått: 420x158x349 mm
Vikt: 8,7 kg

Tillverkare: Pioneer