Sök
Pioneer VSX-1018

Pioneer VSX-1018

Medelprisreceiver som kan allt

2008-10-08

Pioneer VSX-1018 har ett utseende som går mycket bra ihop med Pioneers tv-serie Kuro. Återgivningen beskrivs som välljudande, detaljrik och precis med ordentlig surroundkänsla.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 77/100 "Machte es am besten"
Audio 78/100 "Spielfreudiger, kräftiger Receiver"
What hifi 5/5 "An energetic sound"
Audiovision 73/100 "Einen sehr ordentlichen Klang"
Home theater - "Lots of features"

Vad tycker testarna?

Testarna berömmer det breda formatstödet samt det kraftiga nätaggregatet som uppges stå för en ordentlig kraftreserv. Det är en enkel receiver att handha tack vare automatisk rumskorrektion, en genomtänkt fjärrkontroll samt en enkelt upplagd, om än textbaserad, osd-meny. Produkten uppges leverera ett mycket bra ljud oavsett ingångskälla och testarna menar att den ger mycket för pengarna. Enheten får genomgående höga omdömen och utses av två testare till testvinnare vid jämförande tester.

Video

"Machte es am besten"

När Video jämför Pioneer VSX-1018 med tre andra receivrar så utses produkten till testvinnare tillsammans med Yamaha RX-V863. Pioneers bidrag uppges vara en välbyggd och stabil enhet med ett mycket bra nätaggregat. Anslutningsmöjligheterna omfattar allt som kan behövas och att usb-porten framtill även hanterar Apples Ipod utan krav på dockningsstation sparar in en slant. Fjärrkontrollen är trevlig att använda men menyerna känns grafiskt ålderdomliga, även om de är enkla och intuitiva. Att produkten enbart har videoväxel och inte uppskalning ser testaren inte så allvarligt på då stationära dvd-spelare gör ett lika bra jobb med uppskalningen som en receiver i den här prisklassen. Ljudmässigt uppges det vara en produkt med rejäla kraftreserver som tillhandahåller en realistisk och dynamisk hemmabioupplevelse. Oavsett om det är musik, filmeffekter, tal eller omgivningsljud som spelas upp så får Pioneer VSX-1018 fram det bästa, uppger testaren. Övriga receivrar som testades var Sony STR-DA 2400ES och Harman Kardon AVR355.

Källa: Video (DE) nr 9 2008

Audio

"Spielfreudiger, kräftiger Receiver"

Likt Video så tittar även Audio på fyra olika receivrar men här blir Denon AVR-2309 testvinnare och VSX-1018 hamnar på andra plats. Deltog i Audios test gjorde också Yamaha RX-V683 och Sony STR-DA2400ES. När det gäller VSX-1018 så menar testaren att osd-menyn är något tråkig då den är helt textbaserad men fjärrkontrollen anses vara både rejält genomtänkt och attraktiv. Estetiskt så är den tilltalande i sitt helsvarta utförande och uppges gå mycket bra ihop med Pioneers Kuro-serie. Två hdmi-ingångar är snålt jämfört med konkurrenterna och Pioneers enhet är den enda som inte har inbyggd videouppskalning. I övrigt anses anslutningar vara väl ombesörjda och att produkten hanterar hd-ljudspår ger pluspoäng. Under användande så producerar VSX-1018 den djupaste basen av de fyra testdeltagarna och uppges dessutom ha en exemplarisk detaljåtergivning som ingen av de övriga deltagarna kan konkurrera med. Pioneers svaghet är dock att mellansegmentet är något kort i jämförelse med de höga och låga tonerna som förmedlas. Rymligheten i ljudbilden kommer däremot inte till korta utav detta utan anses vara mycket bra. Att Denon blir testvinnare och inte Pioneer motiveras med att de ljudmässigt är likvärdiga men då Pioneers enhet saknar videouppskalning så blir det fördel Denon.

Källa: Audio (DE) nr 10 2008

What hifi

"An energetic sound"

Det What hifi gillar bäst med VSX-1018 är att den kan avkoda alla förekommande ljudformat, däribland också wma9, stöd för Ipod och usb-anslutna enheter. Anslutningsmöjligheterna i övrigt anses också vara mycket bra men hdmi-ingångarna kunde ha varit tre istället för enbart två. Det gäller enligt testaren att matcha enheten med högtalare som inte är alltför ljusa i klangen för att få bästa resultat. Men med ett noggrant högtalarval så bjuder enheten på en återgivning som karaktäriseras av hög detaljrikedom, stor dynamik och fina övergångar. Dessutom har den kraft nog för att inbringa enormt mycket liv i häftiga filmeffekter.

Källa: What hifi (GB) november 2008

Audiovision

"Einen sehr ordentlichen Klang"

Audiovision skriver att videoväxeln hos Pioneer VSX-1018 gör ett mycket bra jobb och att analoga videokällor blir mycket skarpa när de återges via enhetens hdmi-anslutning. Men det gäller att ha en bildvisare som kan hantera 576i, annars blir det helt svart. Rumskorrektionen uppges göra ett bra jobb och basen har hög precision. Osd-menyerna är enkla i sitt utförande men funktionella och ger tillgång till många inställningar. Receivern uppges producera ett mycket precist tredimensionellt surroundljud med hög detaljrikedom och ordentlig bas. I stereo beskrivs ljudet som skarpt, rent och levande. Testaren tittar på totalt sex produkter där Marantz SR5003 utses till bästa produkt. Pioneer VSX-1018 hamnar på tredje plats. Övriga deltagare var Denon AVR-1909, Panasonic SA-BX-500, Yamaha RX-V663 och Sony STR-DA2400ES.

Källa: Audiovision (DE) nr 10 2008

Home theater

"Lots of features"

Amerikanska Home theater skriver att Pioneer VSX-1018 bjuder på många funktioner för priset samtidigt som receivern har ordentligt med kraftresurser. Att dagens alla format kan avkodas gör dessutom att den kan matchas med blu-ray eller sacd-spelare utan problem. Att usb-porten också stöder Ipod utan dockningsstation är något som testaren uppskattar. Det enda som testaren ställer sig tveksam till är den angivna uteffekten på 130 watt med 8 ohm i alla kanaler som uppges vara lägre i verkligheten.

Källa: www.hometheater.about.com (US)

Cirkapris: 7500 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-1018 är en 7.1-kanalig hemmabioreceiver med uteffekt på 150 watt i alla kanaler vid 6 ohm. Bland formatstödet märks sacd, dvd-audio, dts-hd, dts-hd master audio och truehd. Anslutningsmässigt återfinns bland annat 2xhdmi (en ut), 2xkoaxial, 4xoptisk (en ut), usb, ipod-ingång, 3xkomponent, 7.1 multikanal och pre-amp. Receivern är THX Select2 Plus-klassad, väger 13,3 kg och har måtten 420x173x433 mm.

Tillverkare: Pioneer