Sök
Onkyo TX-SR806

Onkyo TX-SR806

Välbalanserad återgivning

2009-01-09

Onkyo TX-SR806 har en återgivningskaraktär som fungerar lika bra med film som med musik. Samtidigt så erbjuder den många funktioner för sin prisklass.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 4/6 "Lika bra på allt"
Audiovision 90/100 "Überzeugender Technik und hervorragender Ausstattung"
Hemmabio - "På alla sätt imponerande"
Home theater hifi - "Stellar value as an audio processor"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Onkyo TX-SR806 är en bra receiver som är enkel att komma igång med och som erbjuder många funktioner sett till priset. Återgivningen upplevs som välbalanserad och såväl filmljud som musik uppges hanteras mycket bra även om enheten inte alltid hamnar på första plats vid jämförande tester. Thx-certifiering, de fem hdmi-ingångarna och videofärdigheterna får lite extra beröm då de står ut bland konkurrenterna. Videofärdigheterna är dock inte de bästa och testarna menar att en duktig dvd-spelare ofta gör ett bättre jobb.

Bild & ljud hemma

"Lika bra på allt"

När Bild & ljud hemma tar sig an fyra olika receivrar med stöd för hd-ljud så upplevs Onkyo TX-SR806 vara den enklaste att sköta tack vare de enkla och överskådliga menyerna, som dessutom är på svenska. Testaren uppskattar videofärdigheterna samt att enheten utrustats med ljudförbättringar för komprimerade ljudformat, något som saknades hos föregångaren TX-SR805. Ljudmässigt så upplevs receivern leverera en djupgående bas med bra tryck i vid återgivning av blu-ray. Dialogerna blir samtidigt klara och öppna med pondus i rösterna. Enhetens klangkaraktär upplevs fungera med alla filmer oavsett genre men gentemot konkurrenterna så upplevs det vara något sämre upplösning hos ljudet. I stereoåtergivning fungerar det inte lika bra även om sammanhållningen i ljudet är mycket bra så blir inte återgivningen lika välupplöst som hos konkurrenterna. Bland de testade produkterna placerar sig därför Onkyo TX-SR806 på fjärde och sista plats. Till vinnare koras Yamaha RX-V1900, övriga testdeltagare var Marantz SR6003 och Denon AVR-2809.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) december 2008

Audiovision

"Überzeugender Technik und hervorragender Ausstattung"

Även Audiovision tar sig an fyra olika hd-receivrar men här koras Onkyo TX-SR806 till testvinnare. Det uppges vara ovanligt att en produkt i den här prisklassen har thx-certifiering och samtidigt kan ingen av konkurrenterna erbjuda lika många hdmi-ingångar. Även videofärdigheterna anses vara i en klass för sig då enheten omvandlar såväl analoga som digitala källor till 1080p. Med högupplöst material i 1080i blir det en del kantflimmer men standardupplöst material hanteras felfritt. Enheten får också beröm för att ha de snyggaste och mest läsbara menyerna utav de fyra produkterna som testas. Allt detta gör sammantaget att receivern känns mest modern, skriver Audiovision. Ljudkvaliteten imponerar med kraft där basen ger tyngd till actionscener samtidigt som återgivningen är exakt. Hd-ljud gör att återgivningen får en skjuts när det gäller luftighet, naturlighet och integration. Musik blir en gnutta mer pulserande och rymligt när enheten körs i Pure Audio läget. De invändningar testaren har är att musik i stereo låter bättre med standard digitalingångarna jämfört med hdmi samt att enheten har en stark värmeutveckling. Övriga receivrar som testades var Denon AVR-2809, Marantz SR6003 och Pioneer VSX-LX51.

Källa: Audiovision (DE) nr 11 2008

Hemmabio

"På alla sätt imponerande"

Hemmabio jämför produkten med Yamaha RX-VR1900 och Pioneer VSX-LX51 och skriver att alla tre receivrar är enkla att komma igång och få ut ljud med. Alla tre uppges besitta en bra känsla i sina reglage och knappar. Enheterna är mycket snarlika när det kommer till funktioner då de alla har videofärdigheter, rumskorrektion, lip sync och stöd för dagens alla förekommande format. Det som huvudsakligen skiljer uppges vara styrning av Ipod samt antalet hdmi-ingångar, där det senare är till Onkyos fördel. I stort så kan det sägas att alla erbjuder hög funktionalitet för lite pengar. Ljudmässigt så är det Yamaha som anses vara den som låter bäst redan direkt ur kartongen. Onkyos receiver kommer väldigt nära men kräver först en autokalibrering. Då blir ljudet riktigt bra, skriver Hemmabio. 3d-känsla är märkbart påtaglig och det är en engagerande återgivning som levereras med både film som musik.

Källa: Hemmabio (SE) nr 11 2008

Home theater hifi

"Stellar value as an audio processor"

Home theater hifi uppskattar de omfattande anslutningsmöjligheterna samt thx-certifieringen hos Onkyo TX-SR806 och menar samtidigt att det är en enkel receiver att installera och använda. Att det går att lagra separata justeringar för varje bild- och ljudingångskälla är mycket bra och fungerar fint. Videouppskalningen fungerar fint med standardkällor och att köra linjedubblering av hd-källor i exempelvis 1080i fungerar men resultatet blir inte av bästa klass. Att det går att justera svärta och vitbalans för bilden är bra men då menyerna blockerar videobilden under justering så är det lite opraktiskt. Testaren ogillar dessutom att det inte går att skyffla igenom videosignaler utan bearbetning. Det är opraktiskt för den som sitter med en dvd-spelare med bra uppskalning och kan göra att slutresultatet förvärras av receivern. Ljudmässigt så låter enheten bra. Det är ett kraftfullt och rent ljud som levereras. I det stora hela är detta en receiver som ger mycket för pengarna och som lämpar sig utmärkt för mindre rum.

Källa: www.hometheaterhifi.com (US)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta:

Produktnamn: Onkyo TX-SR806
Effekt: 7x180 watt (6 ohm)
Formatstöd (exempel): Dts master audio, dts hd, dolby truehd
Anslutningar (exempel): 5xhdmi, 3xkoaxial, 3xoptisk, 7.1-lågnivå
D/a-omvandlare: 192 kHz/24 bit
Övrigt: Thx select 2 plus certifierad. Videochip från Faroudja med uppskalning till 1080p. Fm-radio, lip-sync och automatisk rumskorrektion
Mått: 435x194x431 mm
Vikt: 17,8 kg

Tillverkare: Onkyo