Sök
Onkyo TX-SR701E

Onkyo TX-SR701E

Kling och Klang

2004-03-03

En välljudande hemmabioanläggning i svart eller silver, med ljudprestanda som gjord för ett mindre vardagsrum.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 80/100 “Raum-Tänzer”
Video 82/100 “Dynamischer klarer Klang”
Home Cinema Choice 4,5/5 “Superb build quality”
What Video 4/5 “Natural and rich sound”

Vad tycker testarna?

En testare tycker att frontpanelen kanske har lite väl många knappar, men bara man kommer underfund med den är det inga problem att använda alla reglage. En annan testare påpekar att ljudet är trevligt och tillräckligt inneslutande för att placera förstärkaren bland de bättre. En testare uppskattar att alla inställningar kan göras på förstärkaren, utan hjälp från en bildskärmsmeny. En testare tycker att fjärrkontrollen kunde ha varit lite tydligare.

Audio

“Raum-Tänzer”

Audio utvärderar fyra hemmabioanläggningar, däribland denna modell som kniper förstaplatsen trots att den är bland de dyraste. Den är helt enkelt värd pengarna menar Audio. En kul detalj är att det finns ett extra par högtalarutgångar till rummet bredvid. Ett plus i kanten för smart användargränssnitt med navigeringsknappar och knappar för meny och return som tillåter användaren att sköta alla inställningar via displayen på förstärkaren, istället för på TV:n. Övriga förstärkare är Denon AVR-2803, Harman/Kardon AVR 4550 och NAD T752. Dessa delar tredjeplatsen med 78 poäng av 100, att jämföra med Onkyos 80 poäng.

Källa: Audio oktober 2003
Video nr 10 2003
Home Cinema Choice december 2003
What Video february 2004

Video

“Dynamischer klarer Klang”

Video tar fasta på det faktum att modellen har THX Select och väljer att utvärdera den mot Pioneer VSX-AX 5I med samma specifikation. I kampen om bästa hemmabioanläggning drar Onkyo det längsta strået med 82 poäng mot 80 och får därmed utmärkelsen Video Kauftipp. Maximal poäng är 100. Testaren upplever att Onkyo har ett dynamiskt och rent ljud, samtidigt som det är en stor fördel med ingång för äkta 7.1-ljud med kompletta inställningar. En nackdel med Onkyo är att märkningen på fjärrkontrollen är vag, men i övrigt är det en pjäs att leka med.

Home Cinema Choice

“Superb build quality”

Home Cinema Choice uppmärksammar Onkyo TX-SR701E som en ambitiös förstärkare. Frontpanelen är dessvärre fullproppad med reglage och kontakter, vilket gör användandet mindre intuitivt än hos många konkurrenter. Det hela förbättras i testaren ögon då det visar sig att flertalet knappar handlar om att välja källa eller ställa in radion. Ett plus i kanten till fjärrkontrollen som är lagom stor, vällayoutad och bakgrundsupplyst. Förstärkaren är inte ett regelrätt kraftpaket för flerkanalsljud utan mer mogen i sin arkitektur och ljudet än tidigare modeller från Onkyo. Det finns trots detta mycket muskler att ta i bruk vid behov, även om testaren föredrar flerkanalsmaterial på SACD. I dagsläget en utmärkt modell med en prestanda som bara kommer att göra den mest kräsne besviken. Belönas med Best Buy hos HCC.

What Video

“Natural and rich sound”

What Video beskriver prestandan hos Onkyo TX-SR701E som ”gräddig och rik, med samma dynamik och kraft som bidrar till ett väldigt vackert hemmabioljud”. Testaren är mest förtjust i högtalarseparationen. Trots att varje kanal är låst till en högtalare skapas en naturlig ljudbild som är tillräckligt neutral för att testaren ska vilja placera TX-SR701E bland toppförstärkarna. Dialog är kraftig och levande, men ändå inte så realistisk som från mycket dyrare förstärkare. Flerkanalsprestandan är dock utmärkt. Söker man någonting mer än det vassa, ljusa uppträdandet från flertalet hemmabiosystem är detta en frisk fläkt. Belönas med Best Buy och en kraftig rekommendation från What Video.

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: Onkyo TX-SR701E är en 6-kanals förstärkare i svart eller silver med en effekt på 130 W per kanal. Dessutom är anläggningen certifierad för THX Select. Medföljande fjärrkontroll stödjer macron och förstärkaren har inbyggt stöd för dialogförstärkning. I formatväg stöds Dolby Digital 5.1, Pro Logic II, DTS 5.1, DTS Neo:6, DTS 96:24, THX Cinema, THX Surround EX 6.1 (via högtalare), 7.1 (via linjeutgång), Mono Movie, Enhance, Orchestra, Unplugged, Studio Mix samt TV Logic. På framsidan finns ingångar för ljud, komposit, S-video, digital optisk samt 6 mm hörlurskontakt. Övriga ljudingångar består av kassettdäck och 6-kanalsljud. 2 komponentvideo in och en ut (Y,Pr,Pb). AV linjeingång, 2 komposit, S-video, koaxial in och ut, 2 optiska digitala ingångar och en utgång, FM radio, 7.1-kanalsljud, stereoljud samt flera 3,5 mm minijack. Storleken är 435x175x432 mm och vikten 13 kg.

Modell: Onkyo TX-SR701E