Sök
Marantz SR8001

Marantz SR8001

Allsidig hemmabiokomponent

2007-03-07

Testarna menar att Marantz SR8001 är kompetent och ger bra valuta för pengarna, även om det finns en del konkurrenter som är strået vassare.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 92/100 "Sehr harmonisher und dynamischer Klang"
Video 81/83 "Sehr dynamischer Klang"
What hifi 4/5 "No arguing with the quality"
Hjemmekino 5/6 "Fjernkontrollen byr på brukervennlighet"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att anslutningsmöjligheterna är bra. En testare hade gärna sett fler anslutningar för multimedia, men annars uppskattas tillgången till två hdmi-utgångar. Installationen är relativt enkel eftersom man har tillgång till automatisk rumskorrigering, men en testare gillar inte att man måste flytta omkring på mikrofonen under installationen. Samtliga testare är överens om att receivern hanterar såväl film som musik med ära. Ljudet är starkt och dynamiskt samtidigt som det är detaljrikt. En testare menar dock att ljudet är lite för tillbakalutat och att en aning mer aggressivitet inte hade skadat.

Audiovision

"Sehr harmonisher und dynamischer Klang"

Audiovision jämför Marantz SR8001 med Yamaha RX-V2700. Marantz SR8001 anses vara den bättre av de två. Testaren påpekar att förekomsten av två hdmi-utgångar gör att man parallellt kan ansluta en projektor samt en plasma- eller lcd-skärm. Det automatiska kalibreringssystemet ser till att samtliga åskådare i rummet får bra ljudkvalitet och inte enbart den som tronar på den bästa platsen mitt i soffan. Testaren tycker att ljudet imponerar. Det är harmoniskt och dynamiskt samtidigt som detaljrikedomen är hög. Testaren menar att den enda nackdelen med receivern är att man inte kan aktivera ProLogic 2x för DTS-5.1-signaler.

Källa: Audiovision (DE) nr 1 2007

Video

"Sehr dynamischer Klang"

Video jämför Marantz SR8001 med Yamaha RX-V2700, och här vinner Yamaha. Testaren saknar en multimedianslutning, men menar annars att man har alla de anslutningsmöjligheter man kan tänkas behöva. Bland annat är det positivt att man har tillgång till två stycken hdmi-utgångar. Bildskärmsmenyn är enklare än hos flera konkurrenter och man har därmed också tillgång till ett mindre antal inställningsmöjligheter. Ljudkvaliteten imponerar, ljudet beskrivs som klart och tydligt med slående detaljrikedom. Röster framstår också som fylliga och kraftiga, vilket uppskattas. Basen är också mycket dynamisk vilket adderar spänning i tuffa actionfilmer.

Källa: Video (DE) nr 1 2007

What hifi

"No arguing with the quality"

What hifi menar att jämfört med föregångaren SR7001 så har SR8001 en hel del förbättringar. Bland annat 15 watt extra till varje kanal. Dessutom har man tillgång till 60 radiokanaler istället för 50 som hos föregångaren. Receivern är väl konstruerad och erbjuder en hel del kvalitet för pengarna. Dvd-filmer görs rättvisa genom en massiv och kompetent ljudbild som ger intryck av att vara detaljerad och tillbakalutad. Detta istället för en gapig ljudbild som kan vara fallet hos en del konkurrenter. Receivern hanterar även musik bra, oavsett om man spelar stereo eller flerkanalsinspelningar. Testaren menar att det enda som gör att receivern inte får full poäng är att den saknar en aning dynamik, lite mer aggressivitet hade inte skadat.

Källa: What hifi (GB) mars 2007

Hjemmekino

"Fjernkontrollen byr på brukervennlighet"

Hjemmekino menar att modellen är mycket stilren. Displayen är stor och tydlig, och höljet är i borstat stål. Man har tillgång till ett stort antal anslutningsmöjligheter, vilket gör att det till en början kan vara svårt att veta vad som skall sitta var. Automatisk rumskorrigering är mycket bra. Dock går inte installationen helt smärtfritt, utan man måste flytta runt mikrofonen medan inställningarna genomförs. Fjärrkontrollen är dock mycket användarvänlig, och den har bakgrundsbelysning och kan programmeras till att styra andra elektroniska produkter vilket är ett klart plus.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 1 2007

Cirkapris: 16000 kronor

Produktfakta: Marantz SR8001 är en 7.1 receiver med effekten 7x125 watt i 8 ohm. Modellen har bland annat DTS-ES, Dolby Digital EX, Pro Logic IIx, THX Select 2. Anslutningsmässigt finns sju audio rca, tre koaxial samt fyra optiska ingångar. Bildmässigt finns såväl fyra hdmi och fyra komponentingångar. Bland utgångarna märks dubbla hdmi-kontakter, med uppskalning till 1080i. Audyssey MultiEQ auto kalibrering och läppsynk finns. Dimensionerna är 440(b)x184(h)x396(d) mm och vikten är 15 kg.

Tillverkare: Marantz