Sök
Marantz SR5003

Marantz SR5003

Ett billigare alternativ

2009-02-11

Marantz SR5003 är en 7.1-hemmabioreceiver i det lägre prissegmentet som är generöst utrustad med funktioner, anslutningar och stöd för olika ljudformat. Återgivningen upplevs genomgående som mycket bra, oavsett ingångskälla.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 83/100 "Hohe Verstärkerleitung"
Audio 84/100 "An die Spitze das Testfelds"
Home theater review - "Must be applauded"
Stereoplay 72/100 "Immer stabil"

Vad tycker testarna?

Testarna är positiva till Marantz SR5003 och menar att det är en receiver som kan väldigt mycket för sin prisklass. Möjligheten att konvertera analoga videosignaler till 1080p går ingen testare förbi, den automatiska rumskalibreringen uppskattas och likaså 7.1-lågnivåutgången. Anslutningsmöjligheterna upplevs som mycket goda och den nya utformningen som går ifrån Marantz typiska design uppskattas. När det kommer till ljudåtergivningen menar testarna att den för priset bjuder på en mycket bra återgivning med såväl cd-musik som filmspår från dvd. Men det är framför allt med hd-ljudspår som enheten skiner upp och levererar en, enligt flera testare, absolut topprestation i den här prisklassen.

Audiovision

"Hohe Verstärkerleitung"

Marantz SR5003 blir testvinnare när Audiovision jämför produkten med Pioneer VSX-1018AH och Sony STR-DA 2400ES. Det blir beröm för utformningen och materialvalet likväl som för de många anslutningarna. Testaren uppskattar att det finns en videofunktion som omvandlar analoga signaler till 1080p men hade gärna sett att denna också omfattade digitala signaler. Ljudmässigt ligger receivern i toppen av sin prisklass, skriver Audiovision som menar att detta yttrar sig med film såväl som med musik. Vid filmuppspelning är det en stor ljudbild som målas upp där ljuden kommer snabbt och precist utan att det låter ansträngt. Musik uppges bli följsamt och naturligt återgiven. När sedan receivern ansluts via hdmi blir ljudet dessutom mer upplöst och friare, något som testaren menar gäller med både film och musik. Hd-ljudformat hanteras utmärkt och visar tydligt skillnaden mellan gårdagens och dagens format, skriver Audiovision som sätter Marantz SR5003 som testvinnare med ett tydligt försprång gentemot de två konkurrenterna.

Källa: Audiovision (DE) nr 10 2008

Audio

"An die Spitze das Testfelds"

Storvinsten kammas hem även när Audio jämför Marantz SR5003 med tre andra receivrar. Även här uppskattas videofärdigheterna. Produkten upplevs dessutom besitta det bästa automatiska högtalarkalibreringssystemet. Det blir också beröm för 7.1-lågnivåutgången som anses låta helt utmärkt. Med dvd-film levererar Marantz SR5003 ett rent, välupplöst och öppet ljud. Med blu-ray så är receivern helt klart överlägsen sina motståndare och Audio menar att produkten ligger i spetsen med hd-ljud i sin prisklass. Även med analogt stereoljud är det Marantz SR5003 som hamnar längst upp på testarens lista då ljudet blir mycket rent, elegant framfört och harmoniskt. Detta är en produkt som verkligen pressar gränsen för prisklassen, avslutar Audio. Övriga receivrar som testades var Harman AVR-255, Kenwood KRF-V9300 och Panasonic SA-BX500.

Källa: Audio (DE) nr 2 2009

Home theater review

"Must be applauded"

Hos Home theater review är testaren mycket positiv till att Marantz övergivit sin traditionella design för ett nyare och fräschare utseende i SR5003. Receivern uppskattas främst för att den kan hantera både dolby truehd och dts master audio trots det låga priset samtidigt som den har ett automatiskt rumskalibreringssystem. Att den dessutom har videoskalning till 1080p och en flora av anslutningar anses vara generöst med tanke på att den är en budgetreceiver. Testaren menar att det enda som verkligen visar på att detta är en billig receiver är den något låga uteffekten på 90 watt per kanal som inte är nog för att fylla ut större rum. Och den som har många enheter i sin hemmabio kanske inte upplever att tre hdmi-ingångar är tillräckligt. Men Marantz kvalitativa ljudegenskaper känns igen i SR5003 och den som inte nödvändigtvis vill spendera skjortan på sin hemmabio rekommenderas att provlyssna enheten.

Källa: www.hometheaterreview.com (US)

Stereoplay

"Immer stabil"

Stereoplay uppskattar också videofärdigheterna hos Marantz SR5003 men skriver att de saknar den snygga osd-menyn och usb-ingången som återfinns hos storebrorsmodellen SR6003. Återgivningen anses vara mycket bra med cd-musik och karaktäriseras som solid och detaljerad även om den inte är ändlös i basen. Med dvd-ljudspår är receivern stabil även med höga ljudvolymer och den målar upp en stor ljudbild med mycket god surroundeffekt. Med hd-ljud blir upplevelsen ännu bättre och testaren skriver att den som spelar upp en blu-ray kommer att få en intensiv, lustfylld och välupplöst upplevelse där kontrollen på ljudet aldrig förloras.

Källa: www.stereoplay.de (DE)

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta:

Produkt: Marantz SR5003
Effekt: 7x90 watt
Formatstöd, urval: Dts hd master audio, dts hd, dolby truehd, dolby digital plus
Anslutningar, urval: 3xhdmi in, hdmi ut, 3xkomponent in, komponent ut, 3xoptisk in, 2xkoaxial in, optisk ut, 7.1-lågnivåD/a-omvandlare: 192kHz/24bit
Övrigt: Audyssey högtalarkalibrering, multiroom, videouppskalning till 1080p
Mått: 440x388x160,5 mm
Vikt: 13,1 kg

Tillverkare: Marantz