Sök
Marantz SR5002

Marantz SR5002

Välspelande men kraftfattig

2008-10-06

Marantz SR5002 är en receiver som enligt testarna både är välklingande och funktionsrik men som inte klarar av att gå upp alltför högt i volym.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 4/6 "Lite ont om krut"
Hjemmekino 4/6 "Litt tam"
Consumer guide 4/5 "Excellent audio quality"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att ljudet som fås med Marantz SR5002 håller bra kvalitet men två av de tre testarna menar att enheten ger upp alltför tidigt. När volymen skruvas upp så orkar enheten helt enkelt inte behålla sitt grepp om tonerna och det låter istället ansträngt. Funktionsmässigt uppges det vara en välrustad receiver. En testare saknar stöd för truehd och dts-hd medan de andra två uppger att dessa format går att avkoda direkt i receivern även om det inte framgår ur specifikationerna. Det är enkelt att komma igång tack vare automatisk rumskorrektion men användarvänligheten dras ned något av en överbelamrad och dåligt uppmärkt fjärrkontroll.

Bild & ljud hemma

"Lite ont om krut"

Även om Marantz SR5002 endast ska stöda hd-ljud i form av multikanals pcm så upptäcker Bild & ljud hemma att enheten faktiskt kan avkoda dolby truehd och dts-hd master audio. Det är också en receiver med "enknapps"-rumskorrektion som underlättar installationen. Men själva användandet lider av att den oöverskådliga fjärrkontrollen gör hanteringen till en något svår process. Att hdmi versionen endast är 1.1 gör att enheten inte stöder deep color, men i övrigt anser testaren att någon funktionalitet inte går förlorad. Att det däremot enbart finns en hdmi-utgång är desto besvärligare för den som vill ansluta både platt-tv och projektor. Ljudmässigt anses Marantz prestera bra i både surround och stereo. Det är en luftig och väldetaljerad ljudbild som målas upp men när volymen vrids upp lite extra får enheten svårt att hänga med. Testaren kikar också på Onkyo TX-SR606 som blir testvinnare, Harman Kardon AVR 255 och Yamaha RX-V663. Marantz SR5002 hamnar på sista plats.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 9 2008

Hjemmekino

"Litt tam"

Norska Hjemmekino menar att Marantz SR5002 är en väl utrustad receiver som har en design typisk för tillverkaren. Att den stöder dts-hd och truehd är en positiv överraskning. Produkten levererar ett balanserat, detaljerat och dynamiskt ljud som låter mycket bra. Stereoåtergivningen är också bra. Receivern är begränsad i att den inte klarar att gå alltför högt upp i volym, något som också märks i att ljudbilden inte blir lika stor som hos andra produkter i prisklassen. Dras det på alltför mycket så vacklar dessutom ljudkvaliteten och det låter ansträngt.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 3 2008

Consumer guide

"Excellent audio quality"

Consumer guide gillar alla de ingående funktionerna hos produkten men saknar nativt stöd för dolby truehd och dts master audio. Den uppges dessutom ha en mycket bra prissättning sett till liknande produkter på marknaden och de ingående funktionerna. Det går lätt att komma igång med receivern tack vare den automatiserade rumskorrektionen och väl där så uppför sig enheten mycket bra. Testaren skriver att ljudet är mycket bra och att det är en enkel enhet att bruka.

Källa: www.howstuffworks.com (US)

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Marantz SR5002 är en 7.1-receiver med effekten 7x90 watt vid 8 ohm. Kompatibel med exempelvis hdcd, dolby pro logic IIx, dd plus och dts 96/24. Bland anslutningarna återfinns bland annat tre hdmi in (en ut), tre komponentvideoingångar (två ut), fyra kompositvideoingångar (två ut), tre optiska ingångar (två ut) och två koaxialingångar. Enheten fungerar som videoväxel och har bland annat automatisk rumskorrektion och lip-sync. Måtten är 440x384x160 mm och vikten 12,3 kg.

Tillverkare: Marantz