Sök
Marantz SR4300

Marantz SR4300

Högre kvalitet än pris

2003-07-29

I det närmaste full pott blir det för Marantz receiver. Retrostilen kanske inte tilltalar alla, men den är utrustad för att klara det mesta i formatväg. SR4300 ger möjlighet att bygga ut anläggningen med extra förstärkare för de mest krävande lyssnarna.
Testkälla Kommentar
DVD & Hjemmekino "En hyggelig konklusjon"
What Home Cinema "Editors choice"
Essential Home Cinema "An impressive piece of engineering"
Home Entertainment "Very able and enjoyable system"

Vad tycker testarna?

Retrodesignen gör receivern snygg, men lite klumpig. När väl sladdarna sitter på rätt ställe är SR4300 tillsammans med fjärrkontrollen ett användarvänligt ekipage. Alla testare är överens om att SR4300 är en kvalitetsprodukt. Den stöder många format och ljudkvaliteten får klart godkänt. Som cd-spelare gör den bra ifrån sig. Vid filmvisning tycker en testare att ljudet blir lite kantigt, och en annan att avsaknaden av detaljer gör ljudet rörigt. Klart är ändå att SR4300 är en prisvärd produkt.

DVD & Hjemmekino

"En hyggelig konklusjon"

DVD & Hjemmekino gillar den retroinspirerade formgivningen. För att komma igång krävs en titt i manualen, men sedan är det inga problem. Dynamiken lever upp till de 80 Watten. Detaljrikedomen, som man hittar hos de dyraste modellerna finns inte hos SR4300. Eftersom den är utrustad med pre-out finns emellertid möjlighet att med ett enkelt handgrepp koppla till ytterligare effektförstärkare. Avsaknaden av detaljer märks främst i myllriga scener då ljudet kan bli lite rörigt. Vid musikuppspelning gör SR4300 bra ifrån sig så länge volymen håller sig inom rimliga gränser, skruvar man upp för mycket kan det bli grötigt. Byggs anläggningen ut med extra förstärkare får man en betydande kvalitetsförbättring anser testaren.

Källa: DVD & Hjemmekino nr 2 2003
What Home Cinema, June 2003
Essential Home Cinema, nr 22 2003
Home Entertainment July 2003

What Home Cinema

"Editors choice"

What Home Cinema testar förstärkaren tillsammans med högtalare från Mordanunt-Short (Premier) och dvd-spelare från Marantz (DV 4300). Receivern tar ganska mycket plats. Testaren tror att den främst kommer att tilltala dem som gillar retrostil. Med utgångar för sex kanaler är SR4300 en flexibel receiver. När väl alla sladdar kopplats in kommer man igång snabbt tack vare användarvänliga skärmmenyer. SR4300 gör mycket bra ifrån sig. Basen är bland de mest kontrollerade man hört. Basen har också tillräckligt tryck för att klara de mest krävande scener. Centrumhögtalaren drar dock på sig kritik; dialog blir lite kantig. Som cd-spelare är den mycket bra. Enligt testaren är kombinationen marknadens mest övertygande.

Essential Home Cinema

"An impressive piece of engineering"

Essential Home Cinema tycker att SR4300 är en aning klumpig. Testaren uppskattar möjligheten att koppla till externa förstärkare via bl.a. multikanalsingången vilken är lätt att komma åt. Vid filmuppspelning var ljudet inte så bra som man väntat. Det krävdes att man krämade på volymen ordentligt för att få ljudet att fylla rummet. Med en del finjusteringar blev det dock bättre. Cd-ljudet låter bra. Fjärrkontrollens formgivning är inte så rolig men den är funktionsmässig. En fördel är att receivern stöder många ljudformat och det till ett förhållandevis lågt pris. Trots viss kritik belönas ändå SR4300 med utmärkelsen "Best buy".

Home Entertainment

"Very able and enjoyable system"

Home Entertainment testar fem hemmabiosystem: Creative Labs Inspire 5.1 5700, Pure Digitheater, Acoustic Energy AEGO P5, Denon/Elac AVR-1603/ Cinema 1 och Marantz SR4300. Creatives maskin utnämns till "Best buy" och testvinnare blir Denon/Elac. Specifikationerna ger gott intryck med tanke på prislappen. Ljudet imponerar, den stora centrumhögtalaren fungerar bra. Röster återgivs naturtroget och dynamiken är bra. Krävande passager har bättre tryck än väntat av en maskin i den här prisklassen. Också som musikanläggning gör SR4300 bra ifrån sig. Ljudåtergivningen är tillräckligt naturlig för att klara av komplicerad akustisk musik. Subwoofern är dock inte så knivskarp och kraftfull som man önskat. Andra anläggningar har snabbare och mer precis återgivning, men kombinationen fungerar bra.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: SR4300 är en A/V receiver med effekten 6x80 Watt. Den hanterar formaten DTS-ES matris 6.1, Dolby Digital, Dolby Digital-EX, Dolby Pro Logic I och II samt har HDCD dekoder. Bland flera förinställda surroundlägen finns Movie, Hall, Matrix och Stadium och Virtual surround. SR4300 har också anslutningar till 6.1 kanalers pre-out. S-video och kompositvideoingångar respektive utgångar. Två digitala koaxiala och optiska ljudingångar samt en av vardera utgångar. RDS radio med 30 förinställda kanaler. Höljet är av metall och finns i svart och guld. Mått: 440(W)x164(H)x365(D) mm. Vikt: 12,5 kg.

Modell: Marantz SR4300