Sök
Marantz SR-7200

Marantz SR-7200

Best med gott lynne

2002-06-26

Marantz SR-7200 är en A/V-receiver som inte saknar något på utrustningslistan. Den levererar musik- och filmspår med trovärdighet och pondus. Mycket goda vitsord.
Testkälla Kommentar
AudioEnz "Yahoo, this is a goody"
E-Gear "A star A/V receiver"
EyeFi "Veldig enkel å leve med"
Hemmabio "Roligast att lyssna länge till"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare öser lovord över Marantz SR-7200. Den levererar musik- och filmspår med pondus och trovärdighet utan att för den skull vara omöjlig i lägre ljudvolymer. Musik återges mycket bra och stereomaterial gör sig speciellt bra med Circle Surround inkopplat. SACD och DVD-A gör sig också bra och de viktiga dialogerna i filmer återges på ett bra sätt. Den negativa kritiken är sparsmakad och ligger i nivå med att det saknas bakgrundsbelysning för knapparna på fjärrkontrollen. En enad trio av testare ger Marantz tummen upp.

AudioEnz

"Yahoo, this is a goody"

Testaren vid AudioEnz har mycket positivt att säga om Marantz SR-7200. Till att börja med så är den hyfsat stilren till sin form, har ett ton med ingångar och en trevlig fjärrkontroll. Den har även en så kallad multi-roomfunktion, vilket gör det möjligt att lyssna på musik från olika källor i olika rum. Låt frun lyssna på Vikingarna i vardagsrummet medan du själv lyssnar på Gary Moore i köket. Eller tvärtom. Det finns dock ingen ingång för LaserDisc; men det visar sig inte vara något problem då de andra ingångarna kan användas för detta utan problem. Ljudet då? Till att börja med så är den mycket tyst när den ska vara just det - inget ovälkommet brus i bakgrunden. Funktionen Dolby Pro Logic II presterar även den mycket bra; och speciellt musik vinner på denna funktion. Att den sedan matar ut film- och musikspår som om det inte fanns någon morgondag gör det hela inte sämre. En suverän receiver med gott om muskler.

Källa: Till Audioenz startsida
Till E Gear's startsida
EyeFi, Nr 1 2002
Hemmabio nr 6-7 2002

E-Gear

"A star A/V receiver"

Även E-Gear ger tummen upp för fjärrkontrollen och anser den vara en av de bästa men den kan också vara lite svåranvänd, samtidigt som det saknas bakgrundsljus. Att koppla in och få igång systemet för första gången är ingen svår sak tack vare lättförståeliga menyer. Musik gör sig bra i stereo, riktigt bra i Dolby Pro Logic II och briljerar i Circle Surround vilket testaren föredrar framför vanlig stereo. När det gäller kraft så saknas inte resurser utan en antydan till distortion vid höga volymer. När det gäller film levererar Marantz SR-7200 ljud med krispig och välbalanserad kraft där små detaljer lyfts fram. Ett suveränt A/V-paket tycker impade E-gear.

EyeFi

"Veldig enkel å leve med"

EyeFi jämför fem surroundreceivers för under 10 000 NOK. Testaren förväntade sig ett avslappnat ljud från Marantz receiver, men möts av ett kraftfullt ljud genom hela registret. Det kan inte kallas varmt och öppet, men det är ett gott försök. Musik återges bra förutom vid svåra spår. Om en receiver ska betygsättas efter dess förmåga att få ett hus att rasa ihop så vinner nog SR-7200 över de flesta, men det finns fler bitar i ekvationen som inte får glömmas bort. Bland annat dess förmåga att spela upp DVD-A och SACD, och det behövs inga 100-kilos högtalare för att få ut ett bra ljud med Marantz SR-7200. Det testaren önskar sig är lite mer fundament i de riktigt låga frekvenserna men för övrigt ligger det mesta rätt. Dialoger i film framförs på ett trovärdigt sätt. En A/V-receiver som bör passa de flesta smaker tror eyeFi. Övriga maskiner i test är Sony STR-DB870, Denon AVR-8, Yamaha RX-V620, Outlaw. Marantz blir tvåa efter Yamaha på 90 poäng medan övriga får mellan 82 och 86 av 100 i betyg.

Hemmabio

"Roligast att lyssna länge till"

Hemmabio jämför också fem receivers, förutom Marantz är det Onkyo TX-DS696, Harman Kardon AVR 5500, Denon AVR 3802, Sherwood R863RT. Marantz och Onkyo får de högsta betygen, Marantz anses bäst på musikåtergivning av de fem testade. Receivern "framstår som testets stridsvagn" med bra finish och byggkvalitet. Bästa instruktionsboken, förbättrad processorkraft och utmärkta 192 kHz 24 bitars D/A omvandlare. Här finns inte DTS ES men Circle Surround gillas av testaren. Bra FM-tuner med 30 stationer. En "varm och musikalisk receiver" både på film- och musikuppspelning. Testarens förväntningar i denna prisklass överträffas av Marantz även om man får mycket för pengarna i alla fem maskinerna. Ingen får lägre betyg än 15 av 20 möjliga i testet.

Cirkapris: 11000 kronor

Produktfakta: Marantz SR-7200 är en A/V-receiver som är kompatibel med DTS, Dolby Digital, 6.1-processing, Dolby Pro Logic II, Circle Surround och som är kapabel till 6-kanals stereo. Vidare THX EX. Den har 6.1-ingång samt dito utgång, tre koaxialingångar och två optiska ingångar. Vidare finns hörlursutgång men inte phono-ingång. Komponentvideo samt vanliga videoingångar finns. Uteffekten anges till 6x110 W. RDS-tuner med 30 förval av radiokanaler. Den är även kompatibel med DVD-A och SACD. Vikten är 14,9 kg och måtten är 440x164x400 mm.

Modell: Marantz SR-7200